Rekurzeme.lv ARHĪVS

Saldējumu ražo trīs maiņās

LIENE GINTERE

2015. gada 12. jūnijs 07:00

2511
Saldējumu ražo trīs maiņās

Vasaras karstākās gaisa temperatūras mēneši ir arī karstākais saldējuma ražošanas laiks. Šobrīd saldējuma ražotāji atrota piedurknes, lai sapelnītu naudu visam gadam, un ražotnes darbina nepārtraukti. Vidējais saldējuma patēriņš Latvijā ir 6,5 litri gadā uz vienu cilvēku, un lielākais tā apjoms tiek patērēts tieši vasaras periodā.

Saldējuma sezona, kas ilgst no maija līdz septembrim, ir laiks, kad uzņēmums strādā, lai nopelnītu naudu visam gadam, “Kursas Laikam” stāsta AS “Druva Food” pārdošanas vadītājs Aleksandrs Iļjušenko. Vasarā rūpnīca strādā ar palielinātu jaudu, ražošana notiek nepārtraukti, šajā laikā ražotnes darbinieki strādā divās un trīs maiņās. Tāpēc karstākajā sezonā uzņēmums pieņem papildus ražotnes un noliktavas strādniekus. ““Druvu” visvairāk ēd Kurzemē, jo atrodamies Saldus pusē. Saldus, Kuldīga, Liepāja, Talsi – tur mūs pērk vairumā. Tagad plānojam iekarot plašāku tirgu arī Vid­zemē un Latgalē,” klāsta pārdošanas vadītājs. “Druvas” saldējumam ir daudz un dažādas garšas, tomēr nemainīgi populārākais ir plombīrs. Iecienīts ir arī uzņēmuma patentētais cigoriņu saldējums, novērojis A. Iļjušenko.

Ietekmē laika apstākļi
“Laiks vēl ir pavēss, tomēr cilvēki ir noilgojušies pēc vasaras un saules, tāpēc pērk saldējumu. Tikko ir siltākas dienas, rodas vairāk pircēju, viņi saka, ka ar saldējumu beidzot jāatklāj vasaras sezona,” novērojumos dalās saldējuma pārdevēja Dace Putre. Viņa sešas dienas nedēļā no pulksten 10 līdz aptuveni pieciem pēcpusdienā tirgo saldējumu Tirgoņu ielā Liepājā. “Lieldienu”, mango un šokolādes saldējuma trauki vitrīnā tukšojas visātrāk. Saldējuma biznesā ienākumi atkarīgi no laika apstākļiem, šis jūnijs ir diezgan pavēss, tomēr arī pagājušajā gadā bija līdzīgi laika apstākļi, novērojusi D. Putre.
Karstās dienās pircēju rindas veidojas pie saldējuma vitrīnas Jūrmalas parkā. Tur “Druvas” un “Ekselences” saldējumus pārdod Roberts Kudums. “Labā laikā cilvēku ir ļoti daudz, tie stāv garas rindas – kad vienu tūri apkalpoju, ir atelpas brīdis un tad nāk nākamie.” Šajā tirdzniecības punktā topā ir mandeļu un pistāciju saldējums. Par simts gramiem šā saldējuma jāšķiras no 90 centiem.

Iztiek bez mākslīgā
“Lai pagatavotu saldējumu, nepieciešams kilograms ogu, litrs piena un puskilograms cukura. Tas viss jāliek speciālā mašīnā, tur tas sajaucas un sasalst. Gatavoju bez E vielām un mākslīgiem saldinātājiem, viss ir dabīgs,” apliecina saldējuma meistare Rita Audere, kuras gatavoto produkciju var iegādāties SIA “Vīdners” konditorejā Liepājā, pie Rožu laukuma. R. Audere pati gatavo saldējumu jau piecus gadus, šajā laikā ar sastāvdaļām daudz eksperimentēts un atklātas dažādas garšas – līdz ar tradicionāli pazīstamākām markām, kā zemeņu, brūkleņu, aprikožu un šokolādes, viņa radījusi arī alus, smilts­ērkšķu, rupjmaizes, arbūza, piparmētru, pistāciju un vēl citas. Meistares pašrocīgi gatavotajam saldējumam izveidojies pastāvīgo pircēju loks – “tie, kuri zina, ka šeit tirgojam, nāk, interesējas un pērk”. Šobrīd ir izēsts ļoti iecienītais šokolādes saldējums, arī smiltsērkšķu bieži meklē, pastāsta R. Audere. 100 grami jeb aptuveni divas palielas bumbas saldējuma maksā vienu eiro un divdesmit centus. Vasarā pircēju ir daudz, saka SIA “Vīdners” bārmene Elena Jonova un pastāsta, ka kolēģe saldējumu gatavo visu gadu.