Rekurzeme.lv ARHĪVS

Izvēlēties auto līzingu vai patēriņa kredītu?

2015. gada 2. septembris 18:27

172
Izvēlēties auto līzingu vai patēriņa kredītu?

Izvēloties iegādāties automašīnu brīdī, kad tās vērtību nevarat segt vienā maksājumāvai ieguldīt savus personīgos līdzekļus, nākas meklēt šim mērķim piemērotāko un izdevīgāko aizdevumu. 

Pavisam nesenā pagātnē, auto kredītu izvēle nebija īpaši liela, un visbiežāk cilvēki izvēlējās noformēt auto līzingu, kura nosacījumi bija klientam visai neizdevīgi, taču mūsdienās viss ir mainījies, un auto kredītu klāsts kļuvis daudz plašāks. 

Izvēloties iegādāties auto, klients var izvēlēties ne tikai starp dažādiem aizdevējiem, bet arī starp dažādiem aizdevumu veidiem. Vēl aizvien auto iegādei populāri ir auto līzingi, kuru nosacījumi ir kļuvuši daudz draudzīgāki līzinga ņēmējiem, taču ar mērķi iegādāties auto bieži vien tiek noformēti arī patēriņa kredīti.

Tas, vai izvēlēties auto līzingu, vai patēriņa kredītu, ir atkarīgs no pircēja – kredīta ņēmēja finansiālas situācijas, automašīnas vērtības, kā arī aizņēmēja vēlmēm.

Izvēloties auto līzingu, klients, kā nodrošinājumu jeb ķīlu norāda jauno auto un visu līzinga periodu ir automašīnas lietotājs, nevis tās īpašnieks, līdz ar to, tas automašīnu var izmantot, taču nevar brīvi pārdot vai veikt citus darbības, kas atrunātas līzinga līgumā. Noformējot līzingu parasti nepieciešama pirmā iemaksa, kas ir 10 -30% no jaunā auto vērtības vai ne mazāka, kā 500 EUR, jo aizdevums sastāda 70 līdz 90% no iegādājamā auto tirgus cenas. Lai gan auto tiek norādīts, kā ķīla un tā iegādei ir nepieciešami arī savi personīgie līdzekļi, viena no līzinga lielākajām priekšrocībām ir salīdzinoši zemā gada procentu likme (GPL), kura tiek pievienota ikmēneša līzinga maksājumiem. 

Līzinga gadījumā jāpievērš uzmanība ne tikai ikmēneša maksājumu lielumam, bet arī līzinga veidam, no kura izriet līzinga nosacījumi. Piedāvātais līzings, kura ikmēneša maksājumi būs ievērojami zemāki nekā, citu piedāvājumu mēnešmaksa, visticamāk tiek piedāvāts operatīvais līzings jeb auto noma, kuras noteikumi paredz, to ka auto pilnīga izpirkšana notiek pēc līzinga perioda beigām nevis līzinga perioda laikā. Šādu līzinga veidu vislabāk izmantot tad, ja labprāt izvēlaties bieži mainīt automašīnas, un, līzinga periodam beidzoties, konkrēto auto nevēlēsieties iegūt savā īpašumā.

Izvēloties patēriņa kredītu, nav nepieciešama ķīla vai galvojums, līdz ar to auto jau uzreiz nonāks jūsu īpašumā. Iegādājoties auto ar patēriņa kredīta palīdzību, nav nepieciešama pirmā iemaksa vai jebkādi papildus personīgie līdzekļi, taču jārēķinās ar to, ka maksimālā aizdevuma summa parasti nepārsniedz 10 000 EUR un tās lielums atkarīgs no jūsu ikmēneša ienākumiem un maksātspējas. Atkarībā no izvēlētā aizdevēja, patēriņa kredīta GPL var būt nedaudz augstāka, kā līzingam.

Lai būtu vieglāk pieņemt lēmumu par labu līzingam vai patēriņa kredītam, veiciet aizdevumu salīdzināšanu un izvēlaties sev izdevīgāko variantu.

Aizņemieties atbildīgi!