Rekurzeme.lv ARHĪVS

Ne tikai bizness, bet arī sirdslieta

LELDE KAUPUŽA

2015. gada 20. novembris 07:00

3694
Ne tikai bizness, bet arī sirdslieta

Kādreiz Lielajā ielā 11 viesnīcas “Līva” pirmajā stāvā atradās restorāns ar tādu pašu nosaukumu. 2000. gadā restorāns tika pilnībā pārveidots un ieguva nosaukumu “Upe”. Pašreizējā īpašniece Alija Samoilova to pārņēma 2007. gadā, un pēc pieciem gadiem tas vēlreiz mainīja savu izskatu un ēdienkarti.

Ar zaļajiem īkšķiem
“Mēs esam pilsētnieki, bet ar vienu kāju tomēr laucinieki. Ir vairākas vietas, kurās mēs audzējam garšsaknes, garšaugus, salātus, dārzeņus. Tas viss ir pašu audzēts un pilnīgi dabīgs. Vēl mums ir arī dīķi, kuros audzējam zivis: karpas, līņus, vēdzeles. Tās mūsu klienti varēs nobaudīt nākamajā vasarā,” A. Samoilova skaidro, ar ko viņas restorāns atšķiras no citiem.
Pārdošanas vadītāja Sintija Pusaudze papildina teikto: “Ēdienkarte mainās sezonāli, saistībā ar to, ko Latvijas vide mums dod, kas aug dabā. Ziemā mēs izmantojam visu to, kas var stāvēt pagrabā: ķirbjus, burkānus, bietes un, protams, kartupeļus, no kā mūsu cilvēki nekādi nevar atteikties. Vasarā pie mums ir daudz ogu, augļu, zaļumu un vēl daudz kas.”
 
Iedvesmojas ceļojumos
Kas neparasts ir restorāna “Upe” ēdienkartē, jautā “Kursas Laiks”. S. Pusaudze atklāj, ka restorāna īpašniece, ceļojot pa pasauli, atvedusi dažādu valstu ēdienu receptes, kuras kopā ar pavāriem ir nedaudz pielāgotas latviešu vēderiem un gaumei. Līdz ar to ēdienkarte sanākusi ļoti internacionāla. Tajā sastopami itāļu, taizemiešu, filipīniešu, ķīniešu un citu tautu ēdieni.
“Alijas ceļojumi mūs iedrošina eksperimentēt. Kad bijām uzaicināti pasniegt uzkodas “Riga Food 2015” preses konferencē, mēs mediju degustācijai piedāvājām tomātu makarūnus ar Mocarellas sieru un pesto mērci, kā arī sušī trifeles ar upes vēdzeli. Eksperiments izdevās vienkārši brīnišķīgi un iedrošināja mūs turpināt iesākto ceļu garšu pasaulē un izveidot citus jaunus ēdienus,” stāsta S. Pusaudze.

Katrs atrod ko pazīstamu
“Mēs esam viesnīcas restorāns un nevaram šauri specializēties, mums ir jāpatīk visiem. Viesnīcā apmetas gan japāņi, gan ķīnieši, gan angļi, un viņiem, nonākot restorānā, ir jāatrod kaut kas pazīstams. Līdz ar to ēdienkartē ir gan sušī, gan pankūkas. Mums ir jāizpatīk daudzām gaumēm, bet visus ēdienus mēs protam pasniegt līdzvērtīgā kvalitātē,” ir pārliecināta A. Samoilova.
Atbildot uz jautājumu, kāds ir restorāna apmeklētājs, īpašniece aicina: “Pie mums katrs ir mīļi gaidīts. Mēs arī neesam tas stīvais restorāns, kādi ir vairums viesnīcu restorāni. Te nāk dažādi cilvēki, ir ēdieni par diviem un trim eiro, lai katrs var izvēlēties atkarībā no maciņa biezuma. Lai cilvēks atnākot neaiztaisa ēdienkarti un nemūk prom,” stāsta īpašniece. Savukārt S. Pusaudze atzīmē: “Mēs esam arī bērniem draudzīgs restorāns. Pie mums ir bērnu stūrītis un pat vesela siena atvēlēta apzīmēšanai ar krītiņiem. Turklāt, lai ir vieglāk sagaidīt pasūtījumus no speciālās bērnu ēdienkartes, viņiem tiek pasniegti svaigi gurķi un burkāni kā kompliments no restorāna.”
Restorāns ir viens no visagrākajiem cīruļiem Liepājā un jau no pulksten septiņiem rītā piedāvā zviedru galda brokastis par pieciem eiro. Gan viesi, gan liepājnieki var kārtīgi paēst un dzert kaut 15. kafijas.