Gulbīšu kārdinājumam grūti turēties pretī
Aizputes tirdzniecības centrā, ko vecākie aizputnieki joprojām sauc par universālveikalu, ir gan vietējo iedzīvotāju, gan ceļotāju iecienīta kafejnīca. Starp citiem gardumiem tur nopērkamas arī interesantas kūkas, turklāt par adekvātu cenu. Kad “Kursas Laiks” neslēpj sajūsmu par kārumu gulbīša formā, pārdevējas ar lepnumu norāda uz baltām durvīm, kur rosās “Top!” konditori un kulināri. Viss, ko var dabūt kafejnīcā, nāk no šejienes, teic sabiedriskās ēdināšanas vadītāja Vivita Ausmane un iepazīstina ar burvēm, kas darina kārdinošos gulbīšus.
Atsvaidzina recepti
Konditore Astra Darguže teic, ka gulbīši vienubrīd piemirsti, padomju laikos ēdienu sagatavošana notikusi citviet. Kad konditorejas cehs pārcēlies uz veikala telpām, speciālisti atcerējušies interesantos našķus un pirms gadiem desmit to cepšana atsākusies. “Gulbīši jau tādi gājputni,” smej cepēja. “Katru dienu netaisām, jo sortiments ir ļoti plašs, nevar letē salikt. Pieņemam pasūtījumus visai produkcijai, arī gulbīšiem, ko vairumā izvēlas bērnu jubilejām, Valentīna dienas un 8. Marta pasākumiem.”
Lai nodrošinātu kafejnīcas darbu, cehā strādā 10 darbinieki, no tiem katru dienu bulkas un kūkas cep trīs konditori.
A. Dargužei savulaik, kad vēl pastāvēja Aizputes Patērētāju biedrība, gulbīšu cepšanu ierādījusi konditore ar 30 gadu pieredzi Ilga Aniņa, bet vispirms Astra strādājusi pie kūku tirgošanas: “Novēroju, ka pēc skata vien daudzi iekāro, sevišķi mammas ar mazajiem. Kuram bērnam tad putukrējums negaršo! Ir pastāvīgie klienti, kuri brauc pēc našķiem un salātiem no Ventspils un Liepājas, bet reiz mūsu speķaraušus un gulbīšus prasīja tūristi no Lietuvas, jo bija iegaršojušies pirms gada.”
Tagad pieredzējusī meistare profesijas noslēpumos dalās ar mācekli Līgu Klani. Jauniete mācās par konditori mācību centra “Buts” Liepājas filiālē. Par pieņemšanos svarā, apgūstot garšīgo amatu, aizputniece neuztraucas: “Mani jau te mēģina uzbarot, saldumi pašai garšo, bet vēl nav gājis labumā. Profesiju izvēlējos, jo man ļoti patīk ēst gatavot un cilvēkus iepriecināt.”
Tapšanas process
Vēja kūciņas pamatam tiek izmantota plaucētā mīkla. Korpusam jācepas aptuveni stundu. Atsevišķi izcep putnu kakliņus, kas izskatās pēc jautājuma zīmes. Putukrējuma uzputošana, salikšana kopā, uzprišināšana ar pūdercukuru aizņem vismaz pusotru stundu. Plaucētā mīkla cepama zemākā temperatūrā nekā citas, krāsniņas durvis nedrīkst virināt, tāpēc gulbīši top pirmie – no paša rīta. “Grūtākais ir izspiest vienādu jēlās mīklas desiņu, jāiemanās ar robaino nazi arī rūpīgi izgriezt spārniņus,” profesijas knifiņu atklāj. A. Darguže.
Kategorijas
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Laža
- 8778
- Afiša
- Koncerti
- Sports
- Teātris
- Muzejos
- Izstādes
- Citi pasākumi
- Kino
- Balles
- Laikraksta arhīvs
- Video
- Foto
- Reklāmraksti
- Ekonomika
- Veselība
- Lietotāju raksti
- Kriminālziņas
- Kultūra
- Dzeja
- Konkursi
- Dzīvespriekam
- Sports
- Futbols
- Basketbols
- Handbols
- Autosports
- Motosports
- Volejbols
- Vieglatlētika
- Citi sporta veidi
- Florbols
- Hokejs
- Ziemas sporta veidi
- Soču Olimpiskās spēles
- Liepājas amatieru futbola čempionāts
- Lejaskurzemes novadu futbola čempionāts
- Pasaules ziņas
- Vietējās ziņas
- Liepājā
- Latvijas ziņas
- Dienvidkurzemes novadā
- Izglītība
- Sporta sērija "Izrāviens"
- Piedalies konkursā!
- Saeimas vēlēšanas
- Viena diena uzņēmumā
- Izklaide
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Atpazīsim melus!
- Kultūras saknes
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Eiropā
- Starp divām reformām