Rekurzeme.lv ARHĪVS

Tirgotājas tur zirņus gatavībā

JĀNIS GOLDBERGS

2015. gada 18. decembris 07:00

986
Tirgotājas tur zirņus gatavībā

Pelēkos zirņus, pupas, skābētus kāpostus Liepājas Pētertirgū tirgotājas tur gatavībā, jo drīzumā sāksies gardumu sagāde svētku galdam, otrdien “Kursas Laikam” tirgū apstiprināja sievas. No iepriekšējiem gadiem zināms, ka izpirks visu – gan paštaisītos mārrutkus, gan priežu čiekuru sīrupu, gan marinētās sēnes un citus labumus.

“Mazliet pērk jau tagad, nedēļas sākumā, bet īstā tirgošana Ziemassvētku galdam sāksies brīvdienās,” spriež tirgotāja Aina. Uz viņas galda gan pelēkie zirņi, gan mārrutki, gan marinētās sēnes, gan dzērvenes. Aina atklāj, ka labumus, ko tirgo, izmanto arī pašas svētku galda apgādei. “Cūkas šņukuriņš bez pelēkajiem zirņiem un štovētiem kāpostiem jau nekas nav,” saka Aina.
Vaira Urkauska no Pāvilostas atvedusi arī priežu čiekuru sīrupu. Uz Vairas galda vēl arī marinētas baravikas. “Tā ir svētku galda eksotika. Daudzi uz svētkiem meklē sēnītes. Arī pati marinētās baravikas lieku uz galda Ziemassvētkos. Protams, ir zirņi un kāposti. Arī speķaraušus cepu,” stāsta V. Urkauska.
Turpat blakus tirgotāja Zina kāpostus jau saštovējusi, sak, lai saimniecēm nav lieki jānopūlas. “Ne jau visām sievietēm ir laika ar kāpostu štovēšanu noņemties. Man tā lieta padodas un laika pietiek,” saka Zina. Viņai uz pašas svētku galda jāliek vairāk saldumu un raušu, jo tos pieprasot bērni. “Saldumus un piparkūkas viņiem gribas. Ābolrausi un speķa pīrāgus prasa, tad arī cepu, lai visiem sanāk,” pastāsta sieviete.