Rekurzeme.lv ARHĪVS

Pircēju atzinība ļauj meistaram attīstīties

VALIJA BELUZA

2016. gada 6. janvāris 07:00

4494
Pircēju atzinība ļauj meistaram attīstīties

“Liepājnieki manu produkciju jau labi iepazinuši un laucinieki arī,” gandarīts par paša ražotās produkcijas pieaugošo noietu ir mājražotājs Imants Vitlībs. Ar brendu “Zirgu salas zivis” viņš iekarojis savu nišu, piedāvājot kūpinātu zivju izstrādājumus tirdziņā “Lauku sēta pilsētā” un Nīcā. Pircēju atzinība ļāvusi meistaram tikt pie modernākām ražošanas telpām, apstākļi tagad pilnībā atbilst visām PVD prasībām, un viņš nešaubās: “Tā ir pārtika, visam jābūt kārtībā!”

Lasi pērk vislabāk
Gardumi tagad dabū dūmu speciāli šim nolūkam uzbūvētā glītā namiņā, bēniņstāvā glabājas zvejas rīki, jo Imants ik pa brīžam mēdz izbraukt ezerā un jūrā. Kūpināšanas tehnoloģija ir tā pati, un arī izejvielas, ko iepērk arī no kādas firmas galvaspilsētā, nav mainījušās – vilka zivs, vācieši to sauc par wolffish, lasis, heks, skumbrija, siļķe, forele, sviesta zivs, Atlantijas asaris. Gana pieprasīta joprojām ir klasika – mazsālīta siļķe, kā arī malta mencas fileja – kotletītēm. Katrai tirgošanās reizei tiek sagatavoti desmit produkcijas veidi, un trīs ejošākās ir laša šašliks jeb laša gabaliņi uz iesmiņa, “rozītes” un “snikerīši”, skaidro I. Vitlībs.

Darbojas otro gadu
“Pirms Ziemassvētkiem un gadumijas, kad pieprasījums lielāks, nākas rauties dūšīgāk: laikietilpīgais zivju sagatavošanas process sākas jau iepriekšējā vakarā, un tad lieti noder arī dzīvesbiedres palīdzība. Savukārt mazmeitām Anetei un Sabīnei, kad vien ir brīvākas, patīk taisīt lašu rozītes un iejusties pārdevēju lomā. Pati kūpināšana aizņem aptuveni četrdesmit piecas minūtes, bet dažkārt tā jāveic ar vairākiem piegājieniem.”
“Kursas Laiks” jau rakstījis, ka ar zivju kūpināšanu liepājnieks nodarbojas kopš 2013. gada novembra. Pikantās delikateses nemainīgo garšu pamatā nodrošina tīra alkšņa malka un daži amata knifiņi, bet piparus, speciālās zivju garš­vielas un garšas uzlabotājus meistars nelieto.
Vaicāts par nodomiem piedāvājuma paplašināšanā, Imants teic: “Ar to nebūtu problēmu. Varētu kūpināt arī zušus un stores, bet iedzīvotāju pirktspēja pašlaik ir tāda, kāda tā ir.”