Rekurzeme.lv ARHĪVS

Meklē jaunu portatīvo datoru? Portatīvo datoru ērti izvēlēties un nopirkt interneta veikalā - 220.lv!

220.lv

2016. gada 22. janvāris 00:00

1278
Meklē jaunu portatīvo datoru? Portatīvo datoru ērti izvēlēties un nopirkt interneta veikalā - 220.lv!

Kad grasāmies iegādāties portatīvo datoru mūs pārņem gana daudz jautājumu – kā, kāpēc, ko, kur, kādu un vēl daudz citu. Vispirms varam tiks galā ar jautājumu – kāpēc? Kāpēc īsti iegādāties portatīvo datoru, nevis stacionāro? Lielākā daļa portatīvo datoru lietotāju atbildēs, ka, salīdzinot ar stacionārajiem datoriem, portatīvie ir ērtāki (kaut vai to pārnēsāšanas ziņā), patērē mazāk elektrības, tos iespējams lietot jebkur (dīvānā, kafejnīcā, lidostā, vilcienā), turklāt vietās, kur strāvas padeves pieejamība var arī nebūt obligāts nosacījums. Šie ir vieni no galvenajiem iemesliem, kāpēc iegādāties portatīvo datoru – mācībām, darbam, spēlēm, izklaidei un ikdienai.

Meklējot kur, ērti un vienkārši varam izvēlēties un iegādāties portatīvo datoru interneta veikalā 220.lv, izvēloties sev piemērotāko plašajā ražotāju un modeļu piedāvājumu klāstā, vadoties pēc savām nepieciešamībām, piedāvātajiem dažādo modeļu parametriem un pievilcīgajām cenām.

Lai meklēšana un izvēle būtu vienkāršāka, kā arī būtu iespējams atbildēt uz visiem no „kā, kāpēc un kādu” jautājumiem, sapratīsim dažas nianses un detaļas, kas svarīgas portatīvā datora izvēlē.

Pirmkārt – ekrāna izmērs, tips un portatīvā datora kopējais lielums (svars). Portatīvo datoru izvēlamies galvenokārt tāpēc, ka tas ir viegli pārvietojams – tomēr, vai vēlēsimies sev līdzi nēsāt 3 vai 4 kilogramus ikdienā? Diezin vai. Tomēr, ja vēlamies portatīvo datoru ar palielu ekrāna izmēru (16,17 un vairāk collas), tad nāksies rēķināties, ka vecāki portatīvo datoru modeļi šādos izmēros būs smagāki. Jaunākie modeļi, pat ja ekrāns izmērā ir liels, svērs mazāk – līdz 3 kilogramiem. Tomēr, varam izvēlēties arī nelielu portatīvo datoru – 10 līdz 12 collu ekrāna izmērā, kas gan nebūs paredzēts spēļu spēlēšanai un filmām, tomēr būs lieliski piemērots darbam vai mācībām, turklāt ērti un viegli pārvietojams jebkur.
Individuālajām vajadzībām varam izvēlēties portatīvo datoru ar glancētu vai matētu ekrānu:  glancētais ekrāns (Glare) - labāks asums, krāsas un kontrasts. Spilgtā gaismā var būt traucēta attēla saskatīšana, kamēr matētais ekrāns (Anti-Glare) - daļēji novērš gaismas atspīdēšanu, kas nodrošina labu attēla saskatīšanu arī spilgtā apgaismojumā. 
Jebkuram datoram būtisks ir procesors. Populārākie un uzticamākie portatīvo datoru procesori ir Intel Core i5 un Intel Core i3. Īpaši ātrdarbīgi ir Intel Core i7 sērijas procesori, kas nodrošina lielisku HD video, 3-D, multimediju failu pārvaldīšanu – šādi datori būs lieliski spēļu spēlēšanai, izklaidei, filmām un dažādiem video materiāliem Tāpat, datoru ar šādu procesoru varēsim daudz labāk izmantot dažādām lielākām programmatūrām, kas nepieciešamas darba veikšanai. Ikdienas datora lietošanā pietiks ar Intel Pentium vai Intel Celeron procesoru.
Tā kā viena no portatīvā datora vērtīgajām īpašībām ir tā pārvietošana un spēja strādāt un darboties ar datoru arī tad, kad elektrības pieslēgums nav pieejams, tad datora baterijai ir īpaša nozīme. Izvēloties portatīvo datoru, noteikti ņemam vērā ražotāja noteikto baterijas darbības laiku bez strāvas padeves. Tādi faktori, kā ekrāna spilgtums, lietošanas intensitāte un darbību specifika - video skatīšanās, internets, lejupielādes, spēles, var būtiski to samazināt. Ja darāmie darbi ar portatīvo datoru lielākoties aizņem vairāk nekā 6 stundas, ieskatāmies Lenovo, Dell, HP modeļu piedāvājumā, kurā atrodami datori līdz pat 8 un 9 stundu ilgu darbības laiku. 
Ne mazāk būtiska ir  operētājsistēma, kas minēta portatīvā datora aprakstā. Tur varam sīkāk uzzināt par iebūvēto operētājsistēmu. Ražotāju uzinstalētai operētājsistēmai iekšā ir iebūvēti nepieciešamie draiveri, kā arī programmas, kas noder darbā ar datoru. Bet varam iegādāties datorus ar DOS, kas nozīmē – dators bez operētājsistēmas. 

Ja plānojam datoru izmantot visbiežāk spēlēm, izklaidei, video un filmām, tad ļoti būtiska būs videokarte. Ja portatīvais dators vairāk paredzēts ikdienas lietošanai, pietiks ar ražotāja integrēto videokarti. Bet ja vēlamies spēlēt datorspēles, lietot apjomīgas failu apstrādes vai grafiskas programmas, jāizvēlas atsevišķi uzstādīta (AMD Radeon vai NVIDIA GeForce) videokarte. 

Un kā pēdējais, bet ne mazāk svarīgais, atmiņa un cietais disks. RAM jeb operatīvās atmiņas ierīcei parastam datora lietotājam pietiks ar 4GB, savukārt tiek, kas darbojas ar lielizmēra failiem, lielām programmām, glabā datorā filmas, mūziku, attēlus un dažādas programmas – 8, 16 vai pat 32 GB. Savukārt cietajam diskam ir divi veidi: SSD un HDD. Pirmajam būs lielāks darbības un lielu datu nolasīšanas, ierakstīšanas ātrums, turklāt tas praktiski neuzkarsīs un būs klusāks. Savukārt HDD nepieciešama ventilācija, ko var nodrošināt ar speciāliem ventilatoriem vai ap datora korpusu atstājot brīvu vietu. 

Izvēlamies rūpīgi, aplūkojot piedāvājumu, lai tiktu pie labākā un atbilstošākā portatīvā datora savām vajadzībām!