Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kuri vitamīni ir īpaši svarīgi sieviešu veselībai?

2016. gada 4. februāris 00:00

377
Kuri vitamīni ir īpaši svarīgi sieviešu veselībai?

Katra cilvēka ķermenis ir unikāli veidots un vienreizīgs, un tomēr pastāv nozīmīgi likumi, pēc kuriem vadoties, ikviens varēs iegūt labāku pašsajūtu un stiprāku veselību. Paralēli vispārīgiem ieteikumiem, kas derēs ikkatram, ir izpētīts, kādi vitamīni ir vairāk nepieciešami dažādām cilvēku grupām atkarībā no vecuma, dzimuma, klimata un konkrētā gadalaika. Ir zināms, ka vīrieša un sievietes fizioloģija nosaka dažādas vitamīnu un minerālvielu grupas, kas vērtīgākas būs tieši vai nu vienam, vai otram dzimumam. Šajā rakstā tuvāk tiks apskatīti tieši tie vitamīni, kas ir īpaši svarīgi sievietes organismam, īsi raksturojot gan to ietekmi uz veselību, gan uzņemšanas veidus.

E vitamīns cīņā pret organisma novecošanos.
Sasniedzot deviņpadsmit gadu vecumu, uztura speciālisti sievietēm iesaka uzņemt vismaz 15 E vitamīna miligramus dienā. E vitamīns, uzņemts pietiekamā daudzumā, palīdz aizsargāt organismu no brīvajiem radikāļiem – ķīmiskiem savienojumiem, kas radušies oksidēšanās procesa rezultātā. Domājot par reālām situācijām, kad brīvie radikāļi rodas, jāmin dažādi kaitīgie ieradumi – neveselīga ēšana, pārmērīgs alkohola patēriņš un citi, kā arī apkārtējās vides ietkme.

Brīvo radikāļu klātesamība sekmē novecošanos, savukārt E vitamīns palīdz šo procesu palēnināt. Vēl jo vairāk – tas palīdz mums nesaslimt, uzturot imunitāti, kā arī uzlabo matu, nagu un ādas stāvokli. Tāpat ir pierādīta E vitamīna līdzdalība redzes kvalitātes saglabāšanā.

Lai uzņemtu nepieciešamo E vitamīna devu, vislabākais veids ir aizstāt ierastos našķus ar riekstiem un sēklām, kā arī sākt uzturā lietot dažādas eļļas, piemēram, eļļu, kas spiesta no Latvijā audzētām linsēklām, kuras ir bagātīgs šī sievietei vajadzīgā vitamīna avots. Iespējams, daudzas iemīļotas receptes, piemēram, zupas vai salātus, vari papildināt ar šīm sastāvdaļām, kas ne tikai uzlabos garšu, bet arī padarīs ēdienu ievērojami vērtīgāku.

Saules vitamīns labsajūtai un veselībai.
Droši vien daudzas būs dzirdējušas par tik nepieciešamo D vitamīnu, ko ne bez iemesla mēdz dēvēt arī par saules vitamīnu. Šādi to dēvē, jo tā izstrādāšanās organismā notiek saules ietekmē, un tādēļ liela daļa zemeslodes iedzīvotāju, kas dzīvo mērenos klimatiskos apstākļos, piedzīvo tā trūkumu. To ņemot vērā, saules starojumu ieteicams un pat nepieciešams uzņemt ādai nekaitīgās devās, bet, ja jūtam, ka gada tumšajos mēnešos saules pietrūkst, sāk parādīties nogurums un aizkaitināmība, tad to iespējams iegādāties arī aptiekā uztura bagātinātāju veidā.

Lai arī par D vitamīna izcelsmi un deficītu tiek runāts daudz, tomēr ne katrai no mums būs zināms, kādēļ tieši šī vitamīna loma organismā ir tik nozīmīga. Pirmkārt, D vitamīns ir vitāli svarīgs, lai vesela būtu centrālā nervu sistēma; līdz ar to, šī vitamīna ilgstošs trūkums var ietekmēt pašsajūtu, garastāvokli un dzīves kvalitāti kopumā. Bez tam, šis vitamīns nepieciešams arī, lai uzlabotu kaulu izturību un muskuļu tonusu. Kā tieši D vitamīns spēj ietekmēt kaulu izturību? Ir atklāts, ka tas ir līdzatbildīgs veiksmīgu kalcija uzsūkšanās procesu nodrošināšanā, bet, kā zināms, kalcijs ir tas komponents, kas padara stiprus kā kaulus, tā arī zobus.

Ko vēl svarīgi atcerēties, plānojot pilnvērtīgu maltīti?
Bez jau minētajiem vitamīniem, kas nozīmīgi sievietes veselības uzturēšanā, īpaši vērtīgas ir arī dažas īpašas minerālvielas. Par tām svarīgi atcerēties, jo dažreiz, plānojot, kā uzlabot savu uzturu, aizmirstam, ka nepietiks vis ar vitamīniem bagātu maltīti, ja tajā neuzņemsim nepieciešamās minerālvielas. Pie šādām vielām pieder kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, kā arī folijskābe, kas īpaši nepieciešama sievietēm grūtniecības laikā. Viens no lieliskiem augu valsts produktiem dažādu minerālvielu uzņemšanai ir brokoļi, kuru saturā ir kālijs un dzelzs, bet no dzīvnieku valsts savukārt ļoti vērtīgas ir aknas, ar kurām papildināta maltīte nodrošinās dzelzs un folijskābes uzņemšanu.

Sākt vairāk lietot uzturā veselīgos riekstus, sēklas, kā arī iepriekš retāk izmantotus dzīvnieku un augu valsts produktus nebūt nav sarežģīti, ja sākam to darīt pakāpeniski. Soli pa solim aizstājot neveselīgos ēšanas ieradumus ar jauniem, katra no mums spēs justies labāk. Tomēr, ja ne allaž izdodas atrast laiku un iespējas veselīgai maltītei, ir ieteicams apdomāt, kā uzturu papildināt ar kvalitatīviem uztura bagātinātājiem. Visbeidzot, sieviete nedrīkst aizmirst par savu labsajūtu, tāpēc, rūpējoties par centrālo nervu sistēmu, jāatceras par pastaigām saulainā laikā un mērenām saules peldēm, lai aktivizētu D vitamīna darbību.