Rekurzeme.lv ARHĪVS

Vietējie lociņi jau nobrieduši

ANITA PLATACE

2016. gada 10. februāris 07:00

452
Vietējie lociņi jau nobrieduši

Sīpollokus var iegūt augu gadu, bet tirgū vietējā zaļuma vēl pamaz. Daudzi pacenšas tos izaudzēt paši, un lociņus var iegūt arī no ķiplokiem.

Jaunās ražas lociņus pircējiem jau piedāvā aizputniece Rasma Hilo. Viņa pastāsta, ka tie aug saimniecības ēkā dienasgaismas siltumā. Speciāli ēku neapkurina, bet siltums sīpoliem tiek arī no plīts, uz kuras vāra ēdienu dzīvniekiem.

Prasa vēl vairāk
Diedzēšanai Rasma ņem pašas audzētos ‘Štutgartes’ sīpolus. Nogriež astīti un saliek vienu otram līdzās virs iegādātā kūdras substrāta. Pie pagariem lokiem varot tikt trīs nedēļu laikā, un pieprasījums pēc tiem Aizputes tirgus būdā esot lielāks, nekā saimniece spēj izaudzēt.
Savukārt Liepājas Pētertirgū otrdienas rītā “Kursas Laikam” neizdodas ieraudzīt nevienu vietējo zemnieku, kurš piedāvātu pirmos vitamīnus. Liepājniekiem jāsamierinās ar tiem, kas redzami importa augļu un dārzeņu stendos.
Lociņu ieguvei var būt visdažādākie varianti. Viens no tiem: sīpoliem nogriež augšiņas, tos vienu dienu izmērcē vājā zilo graudiņu šķīdumā, pēc tam stāda mitrā augsnē podiņos vai kastītēs un plānā kārtiņā apber ar zemi. Stāda citu pie cita tā, lai substrātā atrastos aptuveni trešā daļa no sīpola, bet divas trešdaļas paliktu virspusē.
Cits variants – sīpolu un tā saknes ievietot nelielā ūdens daudzumā. Kārtīgas loku ražas ieguvei dārzkopji iesaka sīpolus tomēr sastādīt augsnē. Stādījums regulāri jāaplaista, lai augsne būtu viegli mitra.

Der lieli un mazi
Izejmateriāla izvēle arī ir dažāda – var ņemt parastus sīpolus vai tos, kas jau dzen asnus. Lociņus var iegūt gan no sīksīpoliņiem, gan lielākiem sīpoliem, kuri savu miera periodu pabeiguši. Ja stāda sīksīpoliņus, tad jāņem vērā – jo tie mazāki, jo lociņi sīkāki. Ātrāka raža izaugs no sīpoliem, kam augšpusē jau redzams mazs zaļumiņš, bet jāraugās, vai tie jau nav mīksti. Izmantojot lielāka izmēra sīpolus, no tiem pakāpeniski veidosies bagātīgāka loku raža. Var izmēģināt lokus iegūt no dažādu šķirņu un krāsas sīpoliem, un rezultāts garšas nianšu ziņā var būt atšķirīgs.
Diedzējot lokus siltumnīcā, gaismas tiem pat ziemas tumšākajos mēnešos būs pietiekami, bet par siltumu gan jāgādā. Laista ar siltu ūdeni, kam vājā koncentrācijā piejaukti minerālmēsli.
Maigi aromātiskus lociņus var iegūt arī no dīgt sākušiem ķiplokiem. Nelielā mitra substrāta kārtiņā iestāda veselu ķiploka galviņu vai atsevišķas pietiekami lielas, smagas daivas.