Rekurzeme.lv ARHĪVS

Portatīvie datori - Iepērcies par izdevīgu cenu‎ interneta veikalā 220.lv!

2016. gada 22. februāris 09:21

149
Portatīvie datori - Iepērcies par izdevīgu cenu‎ interneta veikalā 220.lv!

Portatīvais dators ir viena no mūsdienu iemīļotākajām tehnoloģijām. Iespēja strādāt, atpūsties, mācīties, klausīties mūziku, skatīties filmas, sērfot internetā un darīt neskaitāmi daudz citas lietas – jebkurā vietā un jebkurā laikā. Portatīvais dators sniedz brīvību strādāt ar datoru neesot noteikti piesaistīti galdam vai darba stacijai. Iespēja pārvietoties, kārtot visas nepieciešamās darba un mācību lietas arī esot ceļojumā – tas viss ir nenovērtējams palīgs mūsdienu aizņemtajam cilvēkam, kuram gan atpūta ir svarīga, gan darbs.


Portatīvo datoru cenas nav nesamērīgi augstas un, ja vēlamies, varam atrast portatīvo datoru arī par lieliskām budžeta cenām – labu, kvalitatīvu datoru. Tiesa, pirms izlemjam, cik naudas tērēsim un kādu datoru iegādāsimies, jāsaprot, kādam nolūkam to grasāmies izmantot.


Interneta veikalā 220.lv pieejami portatīvie datori ļoti plašā klāstā – dažādu ražotāju, modeļu, parametru un arī dažādu cenu. Te izdosies atrast gan samērā lētus, gan arī dārgākus, tomēr jaudīgākus un spējīgākus, modernākus jauno modeļu portatīvos datorus. Atliek vien nedaudz pameklēt un pārlūkot 220.lv plašo piedāvājumu.


Tomēr vispirms - izvēle un mērķis. Vispirms jāizlemj, kādam nolūkam Jums ir nepieciešams portatīvais dators: vai to visur nēsāsim sev līdzi, cik daudz stundu sanāks pavadīt pie ekrāna un vai portatīvais būs nepieciešams kā darba instruments vai varbūt vienkārši spēlēm, iespējams, mācībām vai interneta lietošanai un citām vienkāršākām darbībām. No atbildes uz šo jautājumu ir atkarīga ekrāna izmēra, datora darbības ātruma un, tādējādi, arī cenas izvēle. 


Portatīvo datoru parasti izvēlas aktīvai lietošanai ārpus mājas vai ērtai lietošanai mājās – jebkurā telpā, tāpēc tādi rādītāji kā svars, izmērs un izturība ir ļoti svarīgi. Biežai lietošanai ceļā un ārpus mājām visērtākais būs portatīvais dators ar ekrānu ne lielāku par 15 collām, svaru līdz 2 kg un izturīgu plastmasas vai alumīnija korpusu. Šāds portatīvais lieliski derēs kā darbam tā mācībām un izklaidei. 

Portatīvā datora ātrums, neatkarīgi no ražotāja vai modeļa, darbosies ātri vai lēni atkarībā no tā procesora paaudzes, kodolu daudzuma un frekvences, kā arī no operatīvās atmiņas apjoma.


Procesora darbības ātruma rādītājs ir atkarīgs no tā paaudzes. Visproduktīvākie portatīvie datori būs no tādām procesoru sērijām kā Intel Core i7, Core i5 vai Core i3 vai arī Phenom II, Turion II, A6, A8 AMD pēdējai paaudzei. Ja pievēršam uzmanību procesora kodolu daudzumam un frekvencei, būtu ieteicams vadīties pēc principa “jo vairāk, jo labāk”: jo vairāk kodolu un lielāka frekvence, jo lielāka būs datora veiktspēja.

Savukārt, operatīvās atmiņas apjoms (RAM) parāda, cik daudz uzdevumu klēpjdators spēj pildīt vienlaicīgi.


Lietojot datoru tikai saziņai un sērfošanai internetā, kā arī darbam ar teksta failiem, pilnībā pietiks ar 2-4 GB lielu operatīvo atmiņu. Darbam, mācībām un izklaidei būs nepieciešams klēpjdators jau ar RAM 4-6 GB. Bet ja patīk spēlēt datorspēles vai nepieciešams apstrādājat dažādus grafiskos vai mūzikas failus, tad ir vajadzīgs portatīvais ar 6-16 GB lielu operatīvo atmiņu.

Izvēloties portatīvo datoru, pievēršam uzmanību arī cietā diska apjomam, uz kura glabāsies visi dati, mūzika, filmas un fotogrāfijas. Portatīvie datori mēdz būt ar HDD vai SDD diskiem. SDD ir jaunāks, izturīgāks, ievērojami ātrāks un darbojas praktiski bez skaņas.


Ir būtiski pievērst uzmanību ekrāna izmēram, kvalitātei un izšķirtspējai, kā arī videokamerai. Ekrāna izmērs būs atkarīgs no tā, kādiem tieši nolūkiem plānojam lietot klēpjdatoru.


Portatīvais dators ar 13 collu lielu ekrānu ir ideāli piemērots tiem, kuri klēpjdatoru bieži nēsā sev līdzi. Ērtam darbam un mācībām daudzu stundu garumā lieliski derēs portatīvais dators ar 13-15 collu ekrānu.

Attēla kvalitāte ir atkarīga no pikseļu daudzuma, tāpēc, izvēloties datoru, varam vadīties pēc principa – jo lielāka izšķirtspēja, jo labāks attēls. Ja patīk skatīties filmas augstā kvalitātē vai spēlēt spēles ar sarežģītu grafiku, tad jāizvēlas portatīvais dators ar Full HD vai Ultra HD izšķirtspēju.