Rekurzeme.lv ARHĪVS

Tirgum top Nīcas zivju pirkstiņi ar pildījumu

JĀNIS GOLDBERGS

2016. gada 21. marts 07:00

3815
Tirgum top Nīcas zivju  pirkstiņi ar pildījumu

Nīcas novada zivju pārstrādes uzņēmums SIA “Piejūra” pabeidzis būtisku tehnoloģiskās modernizāciju kārtu un jau pēc neilga laika arī Latvijas veikalos varēs nopirkt uzņēmumā ražotos zivju pirkstiņus ar pildījumu. Neviena konservu budža no SIA “Piejūra” nenonāks Krievijā.

“Kursas Laiks” jau pērn rakstīja par zivju pirkstiņu ražošanas līnijas izvietošanu uzņēmumā, šobrīd papildus uz jaunās ražošanas līnijas uzņēmumā varēs ražot gan ceptas zivis, gan pildītus zivju pirkstiņus, apstiprina SIA “Piejūra” izpilddirektors Rims Ščupoks. Izveidotas gan jaunas noliktavu telpas, gan saldēšanas ierīces.

Ražo atkarībā no pieprasījuma
Nupat uzstādītās iekārtas uzņēmumā uz vienas ražošanas līnijas pieļauj ražošanas maiņu no ceptām zivīm uz zivju pirkstiņiem, kā arī uz pildītiem zivju pirkstiņiem. “Viss ir atkarīgs, ko vēlas klients. Mēs tikai pielāgojamies. Vajag – ražojam ceptas zivis, vajag – zivju pirkstiņus,” tā R. Ščupoks.
Tajā pašā laikā uzņēmuma vadītājs noliedz, ka rūpnīca būtu pabeigta un nekādu jauninājumu vairs nebūs. “Cik dzīvo, tik maini zābakus. Protams, ka mums ir nepieciešamas arī citas iekārtas. Moderns aprīkojums un rīcības brīvība dažās telpās. Ir jāizpilda Eiropas standarta prasības, un tas nav vienkārši. Tās ir stingrākas nekā Krievijā vai Ukrainā,” uzsver izpilddirektors.

Ne bundžas uz Krieviju
Jautāts par pāreju no Austrumu tirgus uz Eiropas Savienības tirgu, R. Ščupoks bilst, ka pārejas mirklī vēl uzņēmumu nav vadījis. “Cik zinu, tas nebija vienkārši. Šobrīd skaidri varu pateikt, ka neviena zivju konservu bundža Krievijā no mūsu uzņēmuma nenonāks.”
Runājot par Eiropas prasību izpildi, uzņēmuma vadītājs atzīst, ka tās ir stingrākas, tomēr ar Eiropu strādāt esot vienkāršāk. “Kad šeit atbrauc Eiropas kontrole, mēs zinām, ko no mums prasa, un viņi to arī prasa. Kontroles te ir bijušas arī no Krievijas, Ukrainas vai Baltkrievijas. Viņi briesmīgi uzvedas un aprimst tikai tad, kad dabūjuši to, ko vēlas,” pauž R. Ščupoks. Viņš uzskata, ka tā strādāt nav iespējams.

Ķīna spēj noslogot rūpnīcu
Šobrīd uz Ķīnu nosūtīti seši konteineri ar konserviem. Pārsvarā tās esot proves partijas. Katrā konteinerā pa 100 tūkstošiem bundžu. “Ja Ķīna mūsu preci iekāros, tad noslogos rūpnīcu pilnībā. Tur taču pusotrs miljards iedzīvotāju: ja katram kaut pa pusšprotei pārdosim – darba būs atliku likām,” domā uzņēmējs.
Šobrīd SIA “Piejūra” konservus pērk Vācijā, Čehijā, Slovākijā, Itālijā un citās Eiropas Savienības zemēs. Bez jauniem perspektīviem tirgiem tiek meklētas arī citas noieta iespējas. “Jaunus tirgus apzināt un izpētīt vienmēr ir noderīgi,” uzskata izpilddirektors.

Garšas gaumes atšķiras
“Kursas Laikam” bija iespēja nogaršot zivju pirkstiņus ar spinātu, sēņu, tomātu un dārzeņu pildījumu. “Devām garšot vietējiem, un viņi spinātu pildījumu raksturoja kā mazāk izteiksmīgo, toties rīdziniekiem tie ar spinātiem garšoja visvairāk,” atklāj R. Ščupoks. Uzņēmuma izpilddirektors apstiprināja, ka zivju pirkstiņi ar pildījumu Baltijas tirgū varētu nonākt jau nākamajā mēnesī.