Rekurzeme.lv ARHĪVS

Portatīvais dators, kas būs derīgs fotogrāfam - Kādam tam jābūt?

2016. gada 15. aprīlis 09:39

910
Portatīvais dators, kas būs derīgs fotogrāfam - Kādam tam jābūt?

Portatīvais dators, protams, ir gana noderīgs, jo īpaši, ja ir nepieciešams profesionāla fotogrāfa darbībā, kurš lieto darbam ciparu fotokameru. Portatīvais dators būs tas, kurš izpildīs uzreiz vairākas funkcijas: bilžu/klientu portfolio demonstrēšanu, ciparu bilžu glabāšanu, attēlu apstrādi, ieraksta uz CD/DVD un tā tālāk. Bet izvēloties piemērotāko portatīvo datoru fotogrāfam, jāvērtē kādam ir jābūt datoram, kurš ir maksimāli piemērots šo uzdevumu veikšanai.

Darbam ar fotogrāfijām svarīgi ir vairāki faktori. Viens no tiem operatīvās atmiņas apjoms. Šeit lieliski iederas teiciens “jo lielāks, jo labāks”. Tiek rekomendēts, lai operatīvās atmiņas apjoms būtu ne mazāka par 3GB. Visdrīzāk, izvēloties tik vien nelielu atmiņu būs nepieciešams piepirkt klāt un būs jāievieto papildus slotā. Tāpēc, ir vēlams, lai būtu pietiekami daudz brīvu slotu. Tāpat svarīgs ir ātrs cietais disks. SSD ir ātri, bet dārgi un salīdzinoši maz ietilpīgi, pārsvarā tiek izmantoti operētājsistēmām. Mūsdienas standarta diski sasniedz piemēroto apjomu, bet atpaliek desktopa vārpstas griešanas ātrumam. Būtisks, protams, ir procesors. Principā, darbam ar fotogrāfijām noderēs jebkurš mūsdienas divkodolu procesors (tajā skaitā arī AMD). Tajā pašā laikā noteikti priekšrocība būs Intel Core 2 Duo/i3/i5/i7 procesoriem. Der pārliecinieties arī par USB pilno izmēru portu esamību, VGA un DVI ligzdu esamībā, lai pieslēgtu ārējo monitoru. Lai paaugstinātu operativitāti brīvajā PCMCA slotā ir vērts ievietot karšu lasītāju. Fotogrāfa portatīvajam datoram ir nepieciešams arī iekšējais iebūvētais DVD-RW, jo disku ierakstīšana klientiem ir standarta operācija. Datora izšķirtspējai ir jābūt ne mazākai par 1440×900 pikseļiem, kas ir nepieciešams darbam grafiskajos redaktoros. Atkal jau – vairāk ir labāk. Un, lai būtu ērtāk un vieglāk (ierīces svara ziņā), varētu nākties upurēt ekrāna izmēru: portatīvie datori ar ekrānu lielumu lielāku par 12 collām diez vai būs ievietojami fotogrāfa somā.

Protams, izvēlētajam portatīvajam datoram nav obligāti jāatbilst visām sīkākajām prasībām, jo izvēle ir atkarīga arī no paredzētajiem uzdevumiem.

Pēdējā laikā arvien vairāk parādījās profesionālie šķidro kristālu monitori, kuri nav sliktāki par CRT monitoriem profesionālam darbam ar krāsu. Ar portatīvo datoru ekrāniem situācija nav tik optimistiska. Protams, var pielāgoties strādāt ar jebkuru ekrānu, un bilžu apstrādes laikā sasniegt vairāk vai mazāk pareizo rezultātu. Noteiktas novirzes krāsu pārraidē tiek novērstas ar monitora kalibrēšanas palīdzību. Kalibrēšana ir nepieciešama pat pašiem dārgākiem modeļiem ar „pareizajām” matricām. Parasti, jo labāks monitors, jo vairāk laika aizņem kalibrēšana. Lēta portatīva datora kalibrēšana var būt lietderīga, kaut arī neļaus iegūt precīzu krāsu pārraidi.

Lielākoties uz jautājumu par portatīvo datoru kvalitāti var daudz ko teikt: reakcijas īss laiks, platekrāns, „glancēts” virsmas pārklājums, kurš it kā uzlabo kontrastu un pārskata leņķi. Tomēr lielākā daļa ekrānu portatīvos datoros nav domāta profesionālam darbam ar bildēm. 

Attiecība 2:3 ļauj ar komfortu aplūkot bildes lielākajai daļai ciparu spoguļkameru pilnekrāna režīmā. Laba īpašība pārvēršas trūkumā, ja kamera fotografē ar pušu attiecību 3:4 vai bilžu bibliotēkā ir daudz bildes ar „portretu” orientāciju.

Sīkāk aplūkojot eksistējošo matricu veidus, var noteikt kuras no tām ir labāk piemērotas darbam ar attēliem, bet kuras pavisam nav piemērotas. Ir tikai trīs tehnoloģiski izstrādātas matricu bāzes – tās atšķīrās ar to, kā ir kārtotas šķidro kristālu molekulas ekrāna matricas iekšā. Katrai tehnoloģijai ir daži apakškategoriju veidi. Pirmā - TN (Twisted Nematic). Divas labas īpašības — zema pašizmaksa un augsts reakcijas laiks, pateicoties tam TN matricas ir 99% „ofisu” un „sadzīves” ekrānos un portatīvajos datoros. Pateicoties labam reakcijas laikam TN ekrāns ir optimāli piemērots dinamiskām datorspēlēm. Trūkumi: slikta krāsu pārraide (mainās atkarībā no pārskata leņķa, attēlo melno attēlu kā tumši pelēko, zems kontrasts. Otrais - MVA (Multi-Domain Vertical Alignment). Laba krāsu pārraide ar laba pārskata leņķi, „pareizā” melnā krāsa, labs reakcijas laiks, augsts kontrasts. Kompromisa variants, piemērots darbam ar fotogrāfijām. Un trešais - IPS (In-Plane Switching). Labākā krāsu pārraide (zem dažādiem pārskata leņķiem), piesātināta melna krāsa. Maza reakcijas laika dēļ nav piemērots mūsdienu datorspēlēm. Vidējs kontrasts. Šis rādītājs ir uzlabots ekrānos ar Super IPS, A-IPS matricu. Ekrānam uz IPS matricām ir raksturīga pazīme: ja skatīties zem liela leņķa no sāna, izslēgtam ekrānam ir tumši violeta nokrāsa.

Neskatoties uz patiesi lielu portatīvo datoru izvēli, piemērotus pilnvērtīgam darbam ar fotogrāfijām (bez pieslēgšanas ārējam monitoram) var saskaitīt uz pirkstiem. Tie arī maksā jūtami dārgāk, bet cena nav to raksturīgākā pazīme: lielākai daļai dārgo portatīvo datoru, ieskaitot variantus no Sony un Apple ir ekrāni uz TN+Film matricu bāzes ar uzlabotiem raksturojumiem. Jaunie portatīvo datoru modeļi vispār netiek aprīkoti ar IPS matricām, izņemot dažus modeļus ar sensoru ekrānu. Tāpēc nav nekas pārsteidzošs, ka daudzi fotogrāfi lieto iepriekšējās paaudzes portatīvos datorus.
Ir viegli noteikt, ka portatīvo datoru, kas ir piemēroti fotogrāfiem, no ražotspējas viedokļa, ir diezgan daudz. Ja nepievēršam uzmanību ekrāna tipam un pārējiem „sīkumiem”, var iegādāties portatīvo datoru fotogrāfijām par pavisam nelielu naudu.

Galvenais jautājums: cik svarīgi ir, lai ekrāns pareizi atspoguļotu krāsas?

Ja lietojam portatīvo datoru, galvenokārt, failu glabāšanai, var ierobežot variantus ar ekrānu uz vienas no „uzlabotām” TN matricām, pievēršot uzmanību ierīces kompaktumam, ekrāna izšķirtspējai, cietā diska apjomam un portu daudzumam. Ja būs nepieciešams, šādu portatīvo datoru varēsiet pieslēgt profesionālam ekrānam un veikt nepieciešamos darbus ar attēliem. Daudz grūtāk atrast atbilstošu portatīvo datoru, ja paredzēta nopietna bilžu apstrāde tieši filmēšanas vietā, kā arī to demonstrēšana pasūtītājam. Kompromisa risinājums diez vai varēs apmierināt visas prasības. Atliek meklēt atbilstošu portatīvo datoru ar IPS matricu.