Rekurzeme.lv ARHĪVS

Nolemj kopā mācīties pavārmākslu

JĀNIS GOLDBERGS

2016. gada 22. aprīlis 07:00

343
Nolemj kopā mācīties pavārmākslu

Kaspars un Ilona Romančenko Cīravas arodskolā apgūst pavāra specialitāti, bet praksi nolēmuši iziet Rokaižu pansionātā. Te ir gan iespēja pārlaist nakti, gan vajadzīgais ēdināmo apjoms, lai iegūtu nepieciešamās iemaņas. Laulātajiem jau pāri 30, bet abi nolēmuši mainīt profesiju.

Praksi Rokaižos iziet vairāki Cīravas arodskolas (Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma Cīravas teritoriālā struktūrvienība) apmācāmie. Vairums apmācāmo pavāra profesijā ir Liepājas puses novadu skolu absolventi, bet Ilona un Kaspars profesiju nolēmuši mainīt. Ilona līdz šim bijusi medmāsa, bet Kaspars strādājis celtniecībā. Katram savs stāsts par profesijas maiņu.

Celtniecībā jūtas piekrāpts
K. Romančenko “Kursas Laikam” atzīst, ka celtniecībā nopelnīt var labi, ja vien maksā, kas solīts. Ne reizi vien viņam iznācis palikt bez solītā, līdz daļēji vīlies šajā profesijā. “Citu reizi samaksā daļu, ir gadījies, ka nesamaksā vispār. Vajadzēja kaut ko mainīt, un ar sievu nolēmām mācīties par pavāriem. Kāpēc viņa, to pati pastāstīs,” klāsta K. Romančenko.
Viņam pavāra darbs patīk tīri labi. Vairāk laika iznāk pavadīt kopā ar sievu. Kā celtniekam ģimenei laika palicis mazāk. Priekšā vēl viens mācību kurss, tādēļ, kur īsti divi pavāri būs nepieciešami, Kaspars vēl nezina, bet ir pārliecināts, ka strādā labi un labiem darbiniekiem vienmēr vieta atrodas.

Pamet medicīnu
I. Romančenko vairāk nekā 10 gadus nostrādājusi par medicīnas māsu un nolēmusi profesiju pamest. “Patiesība man īsti nepatīk asins skati un tā brūču pārsiešana vienmēr ir sagādājusi nepatīkamas izjūtas. Nekad tā īsti neesmu varējusi pierast. Pavāra darbs, tāpat kā medicīnā, ir tīrs un sterils. Principi ir tie paši, tikai varu izvairīties no tā, kas man nepatīk,” stāsta I. Romančenko.
Viņa arī norāda, ka medmāsas un pavāra darba samaksa daudz neatšķiras, un cer, ka, strādājot par pavāru, varēs nopelnīt pat labāk.
Mācīšanos kopā ar vīru novērtē, jo kopā interesantāk un jautrāk. “Viens labāk saprot vienu lietu, otrs – citu. Kopā jaunos ēdienus izmēģinām arī mājās. Īpaši tās gardās receptes,” smejas I. Romančenko.

Ēd slavēdami
Abi praktikanti Rokaižu pansionātā jau iejutušies un ieredzēti no priekšniecības. Jaunos pavārus slavē pansionāta vadītāja Edīte Lasmane: “Pansionāri ēd slavēdami. Ar praktikantiem mums paveicies!”
Kaspars un Ilona “Kursas Laikam” atklāj, ka šeit apgūst, kā pagatavot daudz ēdiena. “Skolā iemācījāmies gatavot dažas porcijas mazos katliņos. Gluži tas pats, kas mājās, bet te viss ir daudz,” saka K. Romančenko. “Šeit ir arī speciālas diētas vājiniekiem. Katrā no tām ir kaut kas cits. Dažviet nedrīkst likt sāli, citviet – cukuru. Ir jāizgudro, kā uztaisīt gardi,” piebilst I. Romančenko.