Rekurzeme.lv ARHĪVS

Gurķus ēdīs vienmēr

ANITA PLATACE

2016. gada 25. maijs 07:00

3864
Gurķus ēdīs vienmēr

Dārzeņu audzēšana kā pamatnozare Medzes pagasta “Rozītēs” nostiprinājusies divu gadu desmitu garumā. Par pamatkultūrām izvēlēti siltumnīcās audzēti gurķi un tomāti, iepazīstot un izkopjot šķirņu īpatnības līdz smalkām niansēm.

Agrotehnisko rūpi par audzēšanas procesu no sēklas līdz dārzenim tur Inta Brante. Savukārt Ārija Brante ir produkcijas “seja” Pētertirgū. Inta teic, ka viens cilvēks abas šīs jomas apvienot nespēj. Paplašinot saimniecību, visi būvdarbi notikuši tikai par pašu līdzekļiem, lai “mierīgi pa naktīm var gulēt”.

Mīl siltumu un mitrumu
Pirmie stādi siltumnīcā likti 20. aprīlī, pēc tam uznācis līdz mīnus pieciem grādiem stiprs sals un temperatūra uzmanīta ik pa stundai. Uz tirgu pirmie gurķi aizvesti 14. maijā, iekļaujoties iepriekšējo gadu termiņā. Nākamā stādīšanas tūre bijusi 1. un 2. maijā, un no šiem gurķiem Inta ražu gaida šonedēļ.
“Rozīšu” atrašanās meža ieskāvumā tās nepasargā no salnām. Tieši otrādi – zemā un mitrā vieta it kā “pievelk” temperatūras svārstības, un Inta smejas, ka naktīs bieži ir “klepojošā nulle”, kas augiem nozīmē mīnusus. Ziemā siltumnīcu plēvi pabojājis sniegs.
Šogad ar aukstumu bijis jācīnās vairāk nekā citus gadus. Krasu diennakts temperatūras svārstību dēļ dēstiem var nopūt saknes vai veidoties kropli augļi. Temperatūras svārstības naktī audzētāji iepazīst, ceļoties piekurināt siltumnīcu krāsniņas.
Svarīga arī mēslošana. “Diēta ir tikai cilvēkiem, gurķiem jāēd, un tie ir ēdelīgi.” Izšķīdināto mēslojumu pievada pa sistēmu kopā ar ūdeni. Dārzkope jau uzkrājusi pieredzi un pēc augu lapām redz, kādu barības vielu tie vēlas. Tas gan neizslēdz arī grunts analīžu veikšanu. “Bet, ja nav temperatūras, var barot, ko grib, ražas nebūs. Zem plus 16 grādiem gurķis “drebinās” – auksti. Tā ir kultūra, kas mīl siltumu un mitrumu.”
Tomāti stādīti 25. aprīlī, bet arī apkurinātā siltumnīcā no tiem ražu agrāk par 1. jūliju dabūt nevar.

Iztur plus 40 grādus
Dārzeņus “Rozītēs” ražo divas lielās 60 metru siltumnīcas un arī mazākas. Lielajās mikroklimats labāks arī augstuma dēļ, vēdināšanas lūkas iestrādātas plēves jumtā. Vienā aug 1200, otrā – 1000 stādu. Inta teic, ka tajās nav par grūtu uzturēties un strādāt arī plus 40 grādu temperatūrā. Mazajās šādu temperatūru nav viegli izturēt. Inta ir uzticīga pārbaudītai šķirnei ‘Mirabella’, par to labākas neesot, lai gan izmēģinātas arī citas. Sēklas, protams, profesionālās.
Saimnieces ņem vērā, ka pircējiem vienmēr labāk patīk adatainie, nevis gludie gurķīši. Gludie arī tik labi neražojot. Marinēšanai un skābēšanai Inta iesaka šo pašu šķirni, bet labāk audzētu uz lauka – tad gurķi esot sulīgāki un kraukšķīgāki.
Gurķus varot saukt par vienu no pārtikas pamatlietām. “Lai kādi laiki, tos ēdīs vienmēr.”