Rekurzeme.lv ARHĪVS

Cīravas skolas jaunieši atgriežas Latvijā ar ārzemju pieredzi

2016. gada 30. maijs 09:23

913
Cīravas skolas jaunieši atgriežas Latvijā ar ārzemju pieredzi

Aprīļa beigās un maija sākumā no mācību prakses ārzemēs atgriezās Kandavas lauksaimniecības tehnikuma Cīravas teritoriālās struktūrvienības izglītojamie. Šajā gadā, pateicoties “Erasmus+” programmas projektam Nr. 2015-1-LV01-KA102-013253 “Kandavas lauksaimniecības tehnikuma Cīravas mācību punkta jauniešu prakse Eiropā”, deviņpadsmit skolas izglītojamajiem bija iespēja nostiprināt profesionālās un pilnveidot personīgās prasmes Apvienotā Karalistē un Vācijā.

Kā atzina projekta vadītāja Linda Ašmane: “Mūsdienās, kad darba tirgū valda liela konkurence, ierakstam CV par to, ka potenciālajam darbiniekam ir ārvalstu pieredze savā profesijā, var būt noteicoša nozīme, jo darba devēji savā komandā grib redzēt ne tikai speciālistus savā jomā, bet arī iniciatīvas bagātus, komunikablus darbiniekus ar svešvalodas zināšanām. Tie jaunieši, kuri piedalās skolas īstenotajā mobilitātes projektā, attīsta arī dažādas personīgās prasmes, piemēram, prasmes plānot savu laiku, pieņemt lēmumus u.c., uzlabo svešvalodu zināšanas, gūst pārliecību par saviem spēkiem, kļūst patstāvīgāki. Dažiem izglītojamajiem pat rodas doma par sava uzņēmuma veidošanu nākotnē.”

Ārzemju pieredzi jaunieši guva un skolā apgūtās teorētiskās zināšanas praksē pārbaudīja modernos Brēmenes (Vācija) un Portsmutas (Apvienotā Karaliste) uzņēmumos, piemēram, klientu apkalpošanas speciāliste praktizējās Portsmutā nekustamo īpašumu aģentūrā “Your Move”, kurai ir 285 filiāles visā valstī, bet lauksaimniecības tehnikas mehāniķi Brēmenē laboja un iepazina lauksaimniecības tehniku uzņēmumā “Merlo Deutschland GmbH”. Kopā mācību prakšu projektā piedalījās četri IP “Autotransports”, pieci IP “Lauksaimniecības tehnika”, četri IP “Ēdināšanas pakalpojumi”, trīs IP “Administratīvie un sekretāra pakalpojumi” un trīs IP “Kokizstrādājumu izgatavošana” izglītojamie/-ās. Prakses ilgums minētajās ārvalstīs topošajiem lauksaimniecības tehnikas mehāniķiem, klientu apkalpošanas speciālistei, automehāniķiem, pavāriem un sekretārēm bija piecas nedēļas, bet topošajiem galdniekiem, kuri ir cilvēki ar īpašām vajadzībām, – trīs nedēļas. 

Nokļūt no Latvijas līdz izvēlētajai prakses valstij un uzsākt darbu jauniešiem palīdzēja pavadošās personas – Cīravas teritoriālās struktūrvienības skolotāji Ruta Butkus un Egils Šille.
“Šādi projekti ir ārkārtīgi svarīgi. Uz Apvienoto Karalisti devos kopā ar desmit jauniešiem. Tā ir fenomenāla praktiskās dzīves pieredze. Redzēju, cik ļoti sabijušies ir jaunieši pirmās trīs dienas. Daudziem no viņiem tas bija pirmais lidojums ar lidmašīnu, pirmais darbs, pirmā ilgstošā prombūtne no mājām. Redzēju, cik ļoti viņi pieaug, kļūst patstāvīgi, un pēc divām nedēļām, kad devos prom, Anglijā palika mūsu jaunieši – pieauguši cilvēki, kas paši spēj pieņemt lēmumus, komunicēt svešvalodā, risināt dažādas situācijas,” stāsta skolotāja Ruta Butkus.

Viņa un arī Vācijas plūsmas pavadošais skolotājs Egils Šille norāda, ka liela nozīme ir partnerorganizācijai, kas sagaida uzņemošajā valstī, viņu atbalstam un ieinteresētībai. Cīravas teritoriālās struktūrvienības jauniešiem apgūstamai profesijai atbilstošas prakses vietas piemeklēt palīdzēja skolas ārvalstu sadarbības partneri “IBD Partnership” (Apvienotā Karaliste) un “Salo Neue Zeiten AG” (Vācija), ar kuriem skola sadarbojas jau vairākus gadus.

Mobilitātes projekts tiek īstenots ar Eiropas Savienības “Erasmus+” programmas finansiālu atbalstu.

Kandavas lauksaimniecības tehnikuma Cīravas teritoriālā struktūrvienība