Rekurzeme.lv ARHĪVS

Viss, kas Tev jāzina par magnētisko rezonansi

2016. gada 30. augusts 07:00

1020
Viss, kas Tev jāzina par magnētisko rezonansi

Magnētiskā rezonanse ir viena no precīzākajām un cilvēkam nekaitīgākajām vizuālās diagnostikas metodēm. Ar tās palīdzību iespējams iegūt augstas izšķirtspējas visdažādāko orgānu un ķermeņa daļu attēlus, kas ļauj precīzi noteikt diagnozi. Izmeklēšanas metode sniedz ievērojami vairāk informācijas par rentgena, ultrasonogrāfijas vai datortomogrāfijas izmeklējumiem.

Magnētiskā rezonanse ir piemērota ikvienam, kurš rūpējas par savu veselību un vēlas pārbaudīt savu veselības stāvokli, vai cilvēkiem ar sūdzībām par muguras, locītavu, galvas un citām sāpēm, diagnozes precizēšanai saslimšanām jebkurā no orgānu sistēmām. Magnētiskās rezonanses izmeklējumus pielieto pacientiem ar visdažādākajām saslimšanām slimības gaitas analīzei un visiem, kam ir aizdomas par onkoloģisku saslimšanu.  

Magnētisko rezonansi veic pacientiem ar ārsta nosūtījumu, lai izmeklējums tiktu mērķēts ļoti precīzi un nebūtu jāatkārto. Bieži vien pacienti vēlas izmeklējumu veikt bez nosūtījuma, tomēr vieta, kur pacients jūt sāpes, ne vienmēr ir arī tiešais cēlonis, jo sāpes mēdz izstarot un to avots jāizmeklē pavisam citur, ārpus sāpju lokalizācijas zonas. Lai izmeklējums nebūtu jāatkārto, pacientiem vispareizāk ir doties uz izmeklējumu pēc konsultācijas saņemšanas no ārsta, kurš, izvērtējot nepieciešamību, precīzi norādīs, kāda veida izmeklējums un kurai ķermeņa daļai ir jāveic.

Magnētiskās rezonanses izmeklējumus nedrīkst veikt cilvēkiem, kuriem ir kardiostimulatori, neirostimulatori, iekšējie auss implanti, aneirismu klipi galvas smadzenēs, atsevišķi metāla svešķermeņi, jo magnētiskais lauks var radīt dažāda veida problēmas šo iekārtu darbībā. Telpā, kur veic MR, nedrīkst ienest metāla priekšmetus!


Kā notiek magnētiskās rezonanses izmeklējumi?

Magnētiskās rezonanses izmeklējumi ilgst vidēji no 20 līdz 60 minūtēm. Klients tiek noguldīts uz kušetes iekārtā, kas rada spēcīgu magnētisko lauku. Telpā ir rūcošas skaņas, taču magnētiskā lauka iedarbība nav jūtama. Izmeklējuma laikā jāatrodas miera stāvoklī, jo kustības traucē kvalitatīva attēla iegūšanai. Šī iemesla dēļ metode nav piemērota maziem bērniem, kā arī pacientiem, kuri jūt stipras sāpes. Magnētiskā rezonanse nebūs piemērota arī pacientiem ar klaustrofobiju. Par to laikus jābrīdina ārsti, lai varētu atrast labāko risinājumu. Izrakstītos medikamentus pirms izmeklējuma drīkst lietot. Dažkārt izmeklējuma veikšanai nepieciešams intravenozi ievadīt kontrastvielu.


Magnētiskās rezonanses skrīnings

Skrīnings ir pieejama, ekonomiski pamatota un efektīva diagnozes agrīnas atklāšanas iespēja. Atšķirībā no parasta izmeklējuma MR skrīnings ir īsāks, lētāks, tas ietver tikai pamata sērijas, kas nodrošina patoloģiju pirmreizēju diagnostiku.

MR skrīnings indicēts pacientiem, kuriem nav iepriekš veikti izmeklējumi noteiktajā rajonā.MR galvas smadzeņu skrīningu ir piemērots pie neskaidras etioloģijas galvas sāpēm, pie aizdomām par intrakraniālu tilpuma procesu, hidrocefāliju, atrofiskaām pārmaiņām galvas smadzenēs vai išēmiska rakstura pārmaiņām.

Mugurkaulāja jostas daļā skrīningu veic pie sāpēm mugurkaulāja jostas daļā, iespējamas starpskriemeļu disku trūces un protrūzijas, deģeneratīvām mugurkaulāja saslimšanām, skriemeļu lūzumiem un mugurkaulāja primāriem un sekundāriem audzējiem. Jāņem vērā, ka apstiprinoties kādai patoloģijai var nākties veikt papildus izmeklējumu.

MR skrīningu nav piemērots pacientiem ar jau diagnosticētu patoloģiju, kad ir nepieciešama novērošana dinamikā, pēcoperācijas rezultātu izvērtēšanai un kontrolei, kā arī izmeklējumos ar kontrastvielas pielietošanu


Klīnika Diamed piedāvājums Latvijas iedzīvotājiem lauku reģionos
Magnētiskās rezonanses izmeklējuma kvalitāte ir atkarīga no diviem pamatkomponentiem – iekārtas, uz kuras tiek veikts izmeklējums un ārsta, kurš izmeklējumu apraksta. Svarīgi, ka arī Invazīvie radiologi specializējās noteiktu izmeklējumu aprakstu veikšanai, tāpēc ārsta, kurš apraksta izmeklējumu, izvēlei bieži vienir izšķiroša nozīme. Lai mūsu pakalpojumi būtu pieejamāki arī pacientiem ārpus Rīgas, Klīnika Diamed ir izstrādājusi speciālu piedāvājumu pakalpojumu saņemšanai pacientiem ārpus Rīgas. Veicot diagnostisko izmeklējumu ar ārsta, kura prakse reģistrēta ārpus Rīgas, nosūtījumu, pacienti saņem atlaidi, kas sedz ceļa izdevumus, atkatrībā no attāluma, kas pacientam jāmēro, lai saņemtu pakalpojumu. Piemēram, pacients no Cēsīm ar Cēsu ārsta – speciālista nosūtījumu magnētiskās rezonanses izmeklējumu saņem ar 13.00 eiro atlaidi, bet pacients no Daugavpils ar 20.00 eiro atlaidi.