Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kā samazināt hipotekārā kredīta izmaksas?

2016. gada 8. septembris 07:00

401
Kā samazināt hipotekārā kredīta izmaksas?

Vai jūs plānojat pirkt nekustamo īpašumu, aizņemoties hipotekāro kredītu? Vai jūs vēlaties atrast ne tikai izdevīgāko, bet arī lētāko piedāvājumu? Par laimi, mūsdienās pastāv plašas izvēles iespējas kā kredītdevēju, tā arī to sniegto pakalpojumu ziņā. Jo plašākas izvēles iespējas, jo lielākas iespējas atrast izdevīgu piedāvājumu, jo, kā zināms, konkurences blakusefekts ir patērētājam izdevīgi piedāvājumi. Šķiet, ikviens no mums vēlas iztērēt maksimāli maz naudas, iegūstot maksimāli lielu labumu.

Tas pats attiecas arī uz mājokļa pirkšanu, kas vairākumā gadījumu ir dārgs prieks. Dārdzība ir saistīta ne vien ar paša mājokļa cenu, bet arī ar citām izmaksām, kas rodas līdz ar mājokļa iegādāšanos īpašumā. Pērkot mājokli kredītā, jāsaprot, ka ir jāņem vērā ne tikai mājokļa cena, bet arī tādi aspekti kā komisijas maksa, procentu maksājumi un citi izdevumi, kas saistīti ar kredīta noformēšanu un atmaksu. Nevar piemirst arī par pirmo iemaksu, kas hipotekārā kredīta gadījumā vienmēr ir obligāta.

Šo aspektu, kurus vajadzētu ņemt vērā pirms hipotekārā kredīta noformēšanas, ir ļoti daudz, tādēļ ir būtiski nesteigties un visu rūpīgi pārdomāt, lai pieņemtais lēmums vēlāk nebūtu jānožēlo. Ir jāsaprot, ka tas nav nekāds īstermiņa kredīts kā, piemēram, kredīti internetā, bet gan ilgtermiņa kredīts, kas uzliek saistības vairāku gadu garumā. Kā nenojukt plašajā piedāvājumu klāstā un izvēlēties izdevīgāko piedāvājumu? Lasiet un uzziniet!

1. Meklējiet zemāko procentu likmi

Neizvēlieties ņemt hipotekāro kredītu pie kāda kredītdevēja tikai tādēļ, ka jums, piemēram, patīk tā reklāmas vai jums šķiet, ka tas ir uzticams uz stabils kreditors. Protams, arī kredītdevēja tēlam ir nozīme, tomēr tikpat svarīgi ir arī zināt, ko jūs vēlaties, un orientēties hipotekāro kredītu tirgū.

Dažādiem kredītdevējiem ir dažādas procentu likmes, kā arī citi rādītāji, tāpēc, ja jūs nesalīdzināt šos piedāvājumus, jūs varat nejauši izvēlēties piedāvājumu, kuram ir augsta procentu likme. Jāsaka, ka procentu likme ir viens no būtiskākajiem rādītājiem, jo tieši no procentu likmes apmēra ir atkarīgas kredīta kopējās izmaksas.

Protams, nevar izdarīt savu izvēli, vadoties tikai pēc viena rādītāja – tam ir jābūt kompleksam lēmumam, kas izdarīts, izvērtējot visus iespējamos rādītājus. Salīdziniet vismaz trīs kreditoru piedāvājumus, lai saprastu, cik lielā mērā katrs no rādītājiem var atšķirties un kāda ir to ietekme uz kredīta kopējām izmaksām. Jāpiemin, ka tas attiecas uz visiem aizdevumiem, neatkarīgi no tā, vai tas ir hipotekārais kredīts vai kredītlīnija.

2. Izvairieties no kredīta atmaksas termiņa, kas ilgāks par 30 gadiem

Loģiski, ka kredīta atmaksas termiņš, kas ir 15-20 gadus garš, palielina ikmēneša kredītmaksājuma apmēru, bet jūs atmaksāsit kredītu ātrāk, samaksājot mazāk procentu maksājumos. Kā zināms, jo ātrāk kredīts tiek atmaksāts, jo izdevīgāks tas ir, tādēļ, ja vien tas ir iespējams, centieties atmaksāt kredītu pēc iespējas ātrāk.

3. Vismaz reizi gadā veiciet papildus kredītmaksājumu

Šis vienkāršais solis var samazināt kredīta atmaksas termiņu par vairākiem gadiem. Protams, iekrāt naudu, paralēli maksājot kredītu, nav viegli, tomēr tas ir iespējams. Tas viennozīmīgi paātrina kredīta atmaksu, kas, kā jau iepriekš minēts, ir ļoti svarīgi, ja nevēlaties lieki pārmaksāt procentu maksājumos. Jo biežāk veiksit papildus maksājumus, jo ātrāk atbrīvosities no kredītsaistībām. Jūs varat veikt papildus maksājumus, piemēram, katru mēnesi vai reizi gadā, tomēr jo biežāk, jo labāk.

4. Nepārtērējieties

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā samazināt hipotekārā kredīta izmaksas, ir nepārtērēties, proti, neizvēlēties pārlieku dārgu mājokli. Mēs saprotam, ka tas var būt grūti, it īpaši, ja jūs esat atraduši savu sapņu mājokli, tomēr saprotiet, ka, jo dārgāks mājoklis, jo dārgāks kredīts, jo procentu maksājums tiek aprēķināts no kredīta pamatsummas, kas dārgākam mājoklim, loģiski, ir lielāka nekā lētākam mājoklim.

Jūs, iespējams, varat atļauties iegādāties tik dārgu mājokli, tomēr atcerieties, ka mēs nezinām, kāda būs mūsu finansiālā situācija nākotnē, bet kredīts būs jāmaksā vēl vairākus gadus. Tāpat jo lielāks ikmēneša kredītmaksājums, jo mazākas iespējas iekrāt naudu, kas var jums likt aizņemties arvien jaunus kredītus. Savukārt, ja jums ir iekrājumi, jums ir iespējas segt neplānotos izdevumus ar personīgajiem līdzekļiem, nevis ar kredītu.

5. Iekrājiet lielāku pirmo iemaksu

Katrs kredītdevējs individuāli nosaka, cik lielā apmērā ir jāsarūpē pirmā iemaksa, vai tie ir, piemēram, 15% vai 20% no mājokļa cenas. Vairākumā gadījumu kredītņēmēji apstājas, sakrājot nepieciešamo naudas summu, tomēr, ja vien iespējams, ir ieteicams iekrāt vairāk nekā nepieciešams. Atcerieties, ka jo lielāka ir pirmā iemaksa, jo mazāk jums jāaizņemas kredītā. Kurš gan vēlas būt parādā lielas naudas summas?