Rekurzeme.lv ARHĪVS

TOP 5 mīti par patēriņa kredītiem

2016. gada 7. septembris 07:29

196
TOP 5 mīti par patēriņa kredītiem

Patēriņa kredīti var būt noderīgi, lai izvēlētos tādu kā zelta vidusceļu starp ātrajiem kredītiem, kam raksturīgas samērā augstas procentu likmes, un ilgtermiņa kredītiem, piemēram, mājai vai automašīnai. Katram kredīta veidam ir savs atbilstošākais izmantošanas veids, un, lai vislabāk un efektīvāk izmantotu to, ir nepieciešams nopietni izprast katra aizdevuma veida specifiku. Runājot par patēriņa kredītiem, ir svarīgi izvairīties no dažiem populārākajiem mītiem, kas var radīt nepareizu priekštatu par tiem.

Mīts Nr. 1: Bankas ir vienīgās, kas var piešķirt patēriņa kredītu

Salīdzinoši nesen patēriņa kredīts kā pakalpojums ir parādījies arī nebanku kreditoru vidū. Starp banku un nebanku kreditoru piedāvātajiem patēriņa kredītiem pastāv dažas atšķirības, piemēram:

  • Aizdevuma summas lielums – nebanku aizdevēji patēriņa kredītu parasti piedāvā līdz 1500 eiro, savukārt bankās šī summa var sasniegt pat 15 000 eiro;

  • Kredīta atmaksas termiņš – bankas patēriņa kredītus piedāvā izsniegt ar atmaksas laiku līdz 5 gadiem, bet nebanku sektorā šis termiņš parasti nepārsniedz 12 mēnešus;

  • Procentu likmes – līdz ar ilgākiem kredīta atmaksas termiņiem, arī ikmēneša procentu maksājumi banku patēriņa kredītiem parasti ir mazāki.

Bankās pieteikšanās patēriņa kredītiem var prasīt nedaudz vairāk laika nekā pie nebanku kredītdevēja, bet jebkurā gadījumā patērētāji var vērsties pie abiem un izvērtēt, kura piedāvājums būs atbilstošākais.

Mīts Nr. 2: Patēriņa kredītiem nav nepieciešams nodrošinājums

Patēriņa kredītus piešķir gan bankas, gan arī nebanku aizdevēji, un lielākajā daļā gadījumu patēriņa kredīti tiek piešķirti bez nodrošinājuma – ķīlas vai galvotāja, tomēr atsevišķos gadījumos, kad kredīta summa pārsniedz, piemēram, 10 000 eiro, kreditors var prasīt kredīta nodrošinājumu.

Mīts Nr. 3: Patēriņa kredīti ir pieejami tikai privātpersonām

Patiesībā šis aizdevuma veids var būt ļoti noderīgs arī tādā gadījumā, ja cilvēks vēlas attīstīt tikko izveidotu uzņēmumu, kuram vēl nav izveidota pietiekami ilga kredītvēsture, kas līdz ar to neļauj pieteikties kredītam bankā.

Mīts Nr. 4: Patēriņa kredīti tiek piešķirti tikai tad, ja ir ļoti laba kredītvēsture

Slikta kredītvēsture parasti nozīmē nevis to, ka kredīts netiks piešķirts, bet gan ietekmē to, cik liela summa tiks aizdota, uz cik ilgu laiku un ar cik lieliem procentiem. Cilvēkiem ar sliktu kredītvēsturi patēriņa kredīti ilgtermiņā izmaksās vairāk.

Mīts Nr. 5: Patēriņa kredīts ir dārgākais aizdevumu veids

Lai gan procentu likmes patēriņa kredītiem ir lielākas nekā kredītiem pret nodrošinājumu (hipotekārajiem kredītiem), šis aizdevuma veids tomēr ir ievērojami lētāks par citiem, piemēram, ātrajiem kredītiem vai atsevišķām kredītkartēm, ko piedāvā bankas.

Lai pieņemtu pareizo lēmumu par kredīta ņemšanu, ir nepieciešams veikt dažādu kredītu veidu un kreditoru salīdzinājumu, kā arī izvērtēt citas alternatīvas. Jebkurā gadījumā visefektīvākais jebkura kredīta, tajā skaitā patēriņa, izmantošanas veids ir saistīts ar skaidru plānu, kā kredītu atmaksāt, tāpēc aizņemieties atbildīgi!