Lielās ogas gaida vācējus

Rudens salnas ir robeža, līdz kurām siltummīļiem ķirbjiem jābūt zem jumta. Vasarā tie dārzu saimniekiem palīdz noslēpt nepievilcīgākās vietas.
Ķirbji šogad izauguši vareni, vērtē Durbes novada Vārves iedzīvotāji Solveiga un Imants Jansoni. Nav cerējuši, ka pēc aukstās vasaras padosies tik raženi, bet lielās ogas saņēmušās tieši siltajā septembrī. Prāvāko saimnieks vērtē vismaz 20 kilogramus smagu.
Dekorē ofisu
Pavasarī Solveiga ķirbjus audzē no dēstiem un, stādot augsnē, nedaudz pabaro ar minerālmēsliem. Pēc tam tie īpašu uzmanību neprasa, sākumā vien jāapravē.
Saimniece stāsta, ka ķirbjus audzē vien tādēļ, lai stīgojot tie ar lapām aizsegtu nesmuku vietu. Arī citviet redzēts, ka ķirbji ir dabisks pārsegs komposta vai mēslu kaudzei. Vasarā platība zem ķirbju lapām nav ne jāravē, ne jāpļauj.
Novāktie ķirbji glabājas sausumā saimniecības ēkā, un nu saimnieki domā, kur tos realizēt. Turēt uz lauka ar plēvi apsegtā kaudzē neder, jo kondensāts zem tās rada lieku mitrumu. Pērn prāvāko dēls nolicis darbavietas ofisā kā dekoratīvu elementu, bet pēc tam uzdāvinājis bērnudārzam.
Vāra biezzupu
Šķirņu nosaukumus Jansoni neiegaumē. Neliela auguma ogu Solveiga slavē kā ēdienā pasniedzamu pat tiem, kuri ķirbjus citkārt neēd. Tai neesot ķirbjiem raksturīgās garšas. Kaimiņiene, kuru Solveiga pacienājusi ar pankūkām, domājusi, ka tās no burkāniem, nevis ķirbjiem. No tiem sanākot arī garšīga biezzupa.
Saimnieki rāda, ka ķirbja biezo mizu centušies pieveikt gliemeži, kas paspējuši noēst kabaču dēstus un gurķu stīgas. Ar gliemežiem vienā reizē salasīti pilni trīs spaiņi. Nelūgtie viesi, kam īpaši patīk mitri laika apstākļi, iznīcināti, aplejot ar vārošu ūdeni. Kāda saimniece stāstījusi, ka Grobiņā jau manīti Spānijas kailgliemeži.
Pārbauda kātiņu
Ķirbji noteikti jānovāc līdz salnām. Pirms tam to gatavību var pārbaudīt, aplūkojot kātiņu, ar kuru ķirbis turas pie stīgām. Ja tas ir kļuvis kokains un tajā vairs nevar iespiest, laiks novākt. Pēc noņemšanas ķirbjus iesaka apsauļot vai pāris nedēļas izsildīt plus 27–30 grādu temperatūrā, tad tie daudz labāk glabājas. Lietus, kas uzlīst uz lauka kaudzē sakrautiem ķirbjiem, tiem neskādē, ja vējš pēc tam nožāvē.
Uzglabāt ķirbjus var telpās ar plus 10–12 grādu temperatūru, un optimālais ilgums ir līdz trīs mēnešiem. Ieteicams tos novietot uz tiem sāniem, kā auguši, un bez vajadzības nekustināt. Uzturvērtību ķirbji saglabā līdz martam, pēc tam to strauji zaudē. Līdz nākamajai ražai var uzglabāt 'Butternut' un 'Habard' grupas ķirbjus.
Kategorijas
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Laža
- 8778
- Afiša
- Koncerti
- Sports
- Teātris
- Muzejos
- Izstādes
- Citi pasākumi
- Kino
- Balles
- Laikraksta arhīvs
- Video
- Foto
- Reklāmraksti
- Ekonomika
- Veselība
- Lietotāju raksti
- Kriminālziņas
- Kultūra
- Dzeja
- Konkursi
- Dzīvespriekam
- Sports
- Futbols
- Basketbols
- Handbols
- Autosports
- Motosports
- Volejbols
- Vieglatlētika
- Citi sporta veidi
- Florbols
- Hokejs
- Ziemas sporta veidi
- Soču Olimpiskās spēles
- Liepājas amatieru futbola čempionāts
- Lejaskurzemes novadu futbola čempionāts
- Pasaules ziņas
- Vietējās ziņas
- Liepājā
- Latvijas ziņas
- Dienvidkurzemes novadā
- Izglītība
- Sporta sērija "Izrāviens"
- Piedalies konkursā!
- Saeimas vēlēšanas
- Viena diena uzņēmumā
- Izklaide
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Atpazīsim melus!
- Kultūras saknes
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Eiropā
- Starp divām reformām