Rekurzeme.lv ARHĪVS

Muguras sāpes – XXI gadsimta epidēmija?

2016. gada 11. oktobris 07:00

263
Muguras sāpes – XXI gadsimta epidēmija?

Pēdējo dekāžu laikā medicīnas joma ir piedzīvojusi strauju attīstību – pateicoties arvien jaunām pacientu izmeklēšanas tehnoloģijām un slimību izpētē uzkrātām zināšanām, mediķiem ir arvien lielākas iespējas palīdzēt pacientiem.

Mūsdienās, kad lielai daļai cilvēku ikdiena paiet strādājot sēdus vai arī pretēji – ikdienas darbs ir saistīts ar lielu fizisku pārslodzi, muguras sāpēs ir kļuvušas par vienu no visbiežāk sastopamajām medicīnas problēmām.

Daži fakti:
* Muguras sāpes ir biežākais darba nespējas iemesls personām līdz 45 gadu vecumam;
* Līdz 90% cilvēku savas dzīves laikā saskaras ar muguras sāpēm;
* Muguras sāpes ir trešais biežākais iemesls kādēļ pacienti griežas pēc mediķu palīdzības.

Plašās muguras sāpju izplatības dēļ mediķu aprindās tās mēdz dēvēt arī par ''epidēmiju'', taču ar muguras sāpēm ir iespēja efektīvi cīnīties.

Uz jautājumiem par muguras sāpēm atbild Dr. med. neiroķirurgs Jānis Šlēziņš.

Kādi ir muguras sāpju iemesli?


Dr. med. J. Šlēziņš: ''Mugurkaulu veido skriemeļi (kaula struktūra), starp kuriem ir starpskriemeļu diski (skrimslis), kas kalpo kā mugurkaula ''amortizators'' un ļauj mugurkaulam kustēties.


Lielākā daļā gadījumu par muguras sāpēm ir atbildīgas tā saucamās deģeneratīvās mugurkaula saslimšanas jeb, tulkojot no mediķu valodas, – mugurkaula struktūru ''nolietošanās''. Viens no biežākajiem muguras sāpju iemesliem ir pārslogotas locītavas starp mugurkaula skriemeļiem (tā saucamās fasešu locītavas) – šādas sāpes var izstarot arī uz gūžas apvidu un augšstilbiem. Ļoti biežs sāpju cēlonis ir arī locītava starp iegurni un krustu kaulu (t.s. sakroileālā locītava) – sāpes izpaužas līdzīgi, taču var izstarot līdz pat apakšstilbiem.


Pretēji plaši izplatītajam mītam, ka mugurkaula starpskriemeļu diska trūce ir muguras sāpju cēlonis, patiesībā diska trūce ir iemesls sāpēm tikai aptuveni 3% gadījumu.


Pastāv arī vesela rinda citu – retāku muguras sāpju iemeslu. Nedrīkst arī aizmirst, ka muguras sāpes var būt arī kādas citas nopietnas saslimšanas (audzējs, infekcija, skriemeļa lūzums) pazīme.''


Kā rīkoties muguras sāpju gadījumā?


Dr. med. J. Šlēziņš: ''Sastopoties ar muguras sāpēm, ir jāgriežas pēc palīdzības pie speciālista, lai noskaidrotu konkrētu sāpju cēloni un lemtu par ārstēšanu. Konsultācijas laikā speciālists izvērtē sūdzību raksturu, veic izmeklēšanu un noskaidro ziņas par vispārējo veselības stāvokli. Bieži vien diagnozes precizēšanai ir nepieciešami papildu izmeklējumi – magnētiskā rezonanse vai datortomogrāfija. Apvienojot no pacienta iegūto informāciju ar papildizmeklējumu rezultātiem, speciālists var noteikt sāpju cēloni.''


Kā ārstē muguras sāpēs, vai tas nozīmē operāciju?


Dr. med. J. Šlēziņš: ''Muguras sāpju ārstēšanā pielieto dažādas metodes – gan medikamentus, gan ārstniecisko vingrošanu un muguras ortozes. Operācijas veikšana var būt nepieciešama tajās situācijās, kad visas pārējās ārstēšanas metodes ir jau izmēģinātas un izrādījušās neefektīvas.


Visbiežāk ārstēšanu uzsāk ar tā saucamām ''konservatīvajām'' – neoperācijas metodēm. Atkarībā no konkrētā sāpju iemesla ārsts nozīmē ārstēšanās kursu, vidēji tas ilgst 4- 8 nedēļas, pēc kurām notiek ārstēšanas rezultātu izvērtēšana.


Ja pirmās tikšanās reizes laikā sāpes ir ļoti spēcīgas, ārsts kopā ar pacientu var lemt par tā saucamās ''blokādes'' pielietošanu. Blokāde ir ne kas cits kā precīza pretsāpju medikamenta injekcija (''šprice'') tieši sāpju cēloņa vietā, tādējādi panākot tūlītēju sāpju remdēšanu. Blokādi varētu uzskatīt par ātro palīdzību stipru muguras sāpju gadījumā.


Pateicoties mūsdienīgām metodēm, arī mugurkaula operācijas ir kļuvušas pacientiem ievērojami draudzīgākas – lielākā daļā gadījumu pacients var doties mājās nākamajā dienā pēc operācijas, un pēc īsa rehabilitācijas kursa atgriezties ierastajās aktivitātēs.''


Klīnika ''Diamed'' ir plaši pazīstama kā vieta, kur var veikt augstas kvalitātes magnētiskās rezonanses izmeklējumus. Vai klīnikā arī nodarbojas ar muguras sāpju ārstēšanu?


Dr. med. J. Šlēziņš: ''Jā, Klīnika ''Diamed'' savā attīstībā pakāpeniski ir kļuvusi ne tikai par vietu, kur veic diagnostiku, bet arī ārstniecību. Klīnikā pacientus konsultē muguras sāpju speciālisti – neiroķirurgi un neirologi, turpat ir pieejamas visas nepieciešamās diagnostiskās iekārtas, kā arī fizioterapeitu vadītas nodarbības grupās un individuāli. Klīnikas stacionārā ir moderni aprīkota operāciju zāle ar visu nepieciešamo operāciju veikšanai, kā arī pacientiem pieejamas ērtas palātas un agrīna rehabilitācija.''


www.diamed.lv