Rekurzeme.lv ARHĪVS

Labāk atdod lētāk nekā “marinē” saimniecībā

VENDIJA PIKŠE

2016. gada 13. oktobris 07:00

685
Labāk atdod lētāk nekā “marinē” saimniecībā

Jau no seniem laikiem truša gaļa tiek uzskatīta par vienu no labākajām, ko lietot uzturā. Tā ir diētiska, nesatur taukus, un tajā ir vērtīgas aminoskābes. Tam piekrīt arī saimniecības “Kalvenes trusis” saimniece Signe Tomsone. Viņas ģimenes vadītajā saimniecībā šobrīd dzīvo vairāk nekā 400 truši, no kuriem daļa tiek pārdota un daļa piedalās izstādēs.

Nepaspēj izaugt lieli
Saimniece stāsta, ka šobrīd ar trušu pārdošanu veicas tīri labi un sūdzēties nevar. Patiesībā ar tiem četriem simtiem, kas saimniecībā šobrīd aug, ir par maz un, lai apmierinātu klientu vajadzības, būtu nepieciešami aptuveni tūkstoš garauši, jo cilvēki ļoti iecienījuši trušu gaļu. “Mums pat nekad nepaspēj izaugt lieli truši, tāpēc ka mēs pārdodam par cilvēcīgām cenām,” skaidro S. Tomsone. Izrādās, ka pusaugu trusis, kas ir vidēji 4 līdz 5 mēnešus vecs, tiek pārdots par 15 eiro.
“Uz to var skatīties dažādi, varbūt citi uzskata, ka mēs maitājam trušu tirgu ar zemajām cenām, bet es labāk pārdodu laikus, nevis audzēju un gaidu, kad kāds to manu īpašo trusi par 30 eiro nopirks. Labāk lai iet apritē, jo man tāpat jāpērk ēdiens un vajadzīgs labs ēdiens, lai izaugtu labs trusis. Tas viss kopā sanāk dārgi, tāpēc labāk pārdodu par pieejamu cenu,” stāsta audzētāja.

Ēšanai piemēroti – ‘burgundieši’
Pamatā cilvēki iegādājas trušus, ko tālāk audzēt savā saimniecībā un izmantot gaļai. Vislabāk ēšanai der ‘Burgundas’ truši, tos iesaka arī Lauris Tomsons, kuram pieder lielā trušu audzētava. Šīs šķirnes truši ir ar smalkiem kauliem, un, kad atdala visu lieko, paliek laba gaļa ēšanai.
Gadās reizes, kad cilvēki savas nezināšanas dēļ prasa ‘Flandru’ trušus, jo to izskats vedina domāt, ka arī gaļas tiem ir daudz, taču izrādās, ka ‘flandriem’ ir masīvi kauli un šķiedraina gaļa, tāpēc ēšanai tie nav piemēroti.
Vilnas audzēšanai labi derot ‘Jaunzēlandes baltie’, kam esot biezs kažoks, no kura var pagatavot labu filcu.