Rekurzeme.lv ARHĪVS

Ikdienišķi finanšu soļi, kurus jūs veicat nepareizi

2016. gada 21. oktobris 11:20

124
Ikdienišķi finanšu soļi, kurus jūs veicat nepareizi

1. Jūs apmaksājat rēķinus pirms esat samaksājuši sev

Daudzi, iespējams, būs neizpratnē, kas tur slikts – vispirms apmaksāt rēķinus? Redziet, ja jūs vispirms apmaksājat rēķinus, bet saviem iekrājumiem atliekat tikai to, kas palicis pāri, jūsu iekrājumi veidojas gaužām lēni, jūsu finansiālos mērķus padarot šķietami nesasniedzamus. Visupirms maksājot sev jeb visupirms novirzot konkrētu naudas summu saviem iekrājumiem, jūs nodrošināt to, ka jūsu finansiālie mērķi tiks sasniegti tad, kad tas ir nepieciešams, nevis tad, kad tas izdosies. Vispirms maksājot sev, jūs izvirzāt sevi par prioritāti, kas ir spēcīgs atgādinājums tam, ka jūs kontrolējat savas finanses, nevis tās kontrolē jūs, liekot jums aizņemties ātros kredītus (onlain krediti).

2. Jūs dodaties iepirkties bez iepirkumu saraksta

Dodoties iepirkties bez iepirkumu saraksta, jūs riskējat aizmirst nopirkt to, kas jums ir vajadzīgs, un riskējat nopirkt to, kas jums nav vajadzīgs, bet ir nocenots vai ir kā citādi piesaistījis jūsu uzmanību. Ļaujoties kārdinājumiem un spontānām idejām, cilvēki visbiežāk pārtērējas. Iepirkumu saraksts ir īpaši noderīgs tad, kad jums ir jānopērk pārtikas produkti – iepirkumu saraksts nodrošina to, ka jūs nopirksit visu, kas nepieciešams maltīšu pagatavošanai, kuras esat ieplānojuši tuvākās nedēļas laikā.

3. Jūs maksājat minimumu

Ja jums ir kredītsaistības, neatkarīgi no tā, vai tas ir bezprocentu kredīts (Gruzijā saukts par swrafi sesxebi uprocento) vai hipotekārais kredīts, un jūs apzinīgi maksājat tikai noteikto minimumu, jūsu kredītsaistības vilksies mūžīgi un procentu maksājumos jūs pārmaksāsit lielas naudas summas. Ja vien iespējams, veidojiet iekrājumus un regulāri novirziet tos ātrākai kredīta atmaksai, tādējādi ne vien ievērojami saīsinot aizdevuma atmaksas laiku, bet arī samazinot procentu maksājumos iztērēto naudas summu, no kuras jums nav absolūti nekāda labuma.

4. Jūs relaksējaties iepērkoties veikalos

Liela daļa cilvēku dodas iepirkties, lai atpūstos vai izklaidētos. Lieki piebilst, ka tā ir diezgan dārga atpūta vai izklaide, kas nu kuram. Vēl ļaunāk, tā sniedz tikai īslaicīgu apmierinājumu, bet sekas, kas tiek atstātas uz budžetu, nereti nav iespējams izlabot vēl mēnešiem ilgi. Vai tas ir tā vērts? Ja vien jums rūp jūsu finansiālā situācija, tad tas noteikti nav tā vērts. Ir daudz citu veidu, kā atpūsties vai izklaidēties, un kas nebūt nav tik dārgi.

5. Jūs pārmaksājat

Vairums cilvēku pārmaksā par lietām, ko tie pērk ik dienu. Pērkot dažādus našķus, limonādes un kafijas tirdzniecības automātos, jūs iztērējat divtik daudz naudas nekā pērkot tos jebkurā pārtikas veikalā. Tas, protams, attiecas ne tikai uz tirdzniecības automātiem – pērkot kafiju arī dažādās ieskrietuvēs, jūs krietni pārmaksājat. Skaidrs, ka ir cilvēki, kuriem nav laika pat kafiju no rīta pagatavot, tomēr pašu gatavota kafija izmaksā vismaz trīs reizes lētāk nekā tā, kas nopērkama pa ceļam sastopamajās ieskrietuvēs. Nopērciet ērtu termokrūzi un kafiju līdzņemšanai gatavojiet paši.

6. Jūs nesalīdzināt cenas

Liela daļa cilvēku pērk tās vai citas lietas, nesalīdzinot to cenas ar citu, līdzīgu lietu cenām vai ar tādu pašu lietu cenām dažādās tirdzniecības vietās, lai varētu izvēlēties izdevīgāko piedāvājumu. Skaidrs, ka tāda neieinteresētība cenās var maksāt ļoti dārgi. Tas attiecas kā uz tādiem nelieliem pirkumiem kā, piemēram, piens, kura cenas mēdz būt ļoti atšķirīgas, tā arī uz tādiem lieliem pirkumiem kā, piemēram, ledusskapis. Mūsdienās lielākā daļa cenu ir noskaidrojamas un savstarpēji salīdzināmas, neizejot no mājām – tas viss ir noskaidrojams visvarenajā internetā. Cenas jāsalīdzina arī tad, kad izvēlaties izdevīgākos pakalpojumus, sākot ar matu frizēšanu un beidzot ar auto apdrošināšanu.

7. Jūs nekaulējaties


Ir situācijas, kad kaulēšanās var sniegt vēlamo rezultātu, proti, cenas samazinājumu. Vairākums cilvēku baidās kaulēties, jo tiem šķiet, ka viņu mēģinājums pazemināt cenu cietīs neveiksmi. Tiesa, nereti tā arī gadās, tomēr tikpat bieži klientiem arī izdodas iegūt izdevīgāku piedāvājumu. Tā kā par mēģināšanu kaulēties nekas nav jāmaksā un neviens par to netiek sodīts, jums nav ko zaudēt – saņemiet drosmi un mēģiniet, un jūsu uzdrīkstēšanās, iespējams, atmaksāsies.

8. Jūs pērkat visu, ko jums iegribas

Pirkt to, ko jums negribas, ir muļķīgi, bet tikpat muļķīgi ir arī pirkt pilnīgi visu, ko jums iegribas. Šajā mirklī ir jāsaprot starpība starp vēlmēm un vajadzībām – vēlmes ir lietas, kuras jūs vēlaties iegādāties, bet bez kurām jūs itin labi varat arī iztikt, savukārt vajadzības ir lietas, kuras jums ir nepieciešamas un bez kurām jūs nu nekādi nevarat iztikt. Pērkot pilnīgi visu, ko jums iegribas, tādējādi apmierinot savas vēlmes, jūs iztērējat ļoti daudz naudas, kas varētu tikt novirzīta kādiem citiem, daudz svarīgākiem mērķiem, lai apmierinātu savas vajadzības.