Rekurzeme.lv ARHĪVS

Jauns un labs ledusskapis – cik viegli nopirkt?

2016. gada 27. oktobris 09:00

548
Jauns un labs ledusskapis – cik viegli nopirkt?

Mūsdienās nopirkt teju ikvienu sadzīves tehnikas preci ir diezgan sarežģīti. Ja agrāk preču iegādi apgrūtināja tas, ka vienkārši nebija ko iegādāties, tad šobrīd ir pārāk daudz iespēju, modeļu, funkciju, cenu, iespēju, lai spētu vienkārši izvēlēties ledusskapi. Tomēr, iespējams tas vien tāpēc, ka arī pircēju prasības ir krietni vien pieaugušas. Tiesa, vai zinām, ko īsti vēlamies un sagaidām no ledusskapja? Lai tas, iespējams, saldētu pārtiku un uzturētu tur novietoto ēdienu aukstu, nepatērētu pārāk daudz elektrības… Kas tad vēl? Jāsāk pārdomāt, bet funkciju jaunajiem ledusskapjiem ir ārkārtīgi daudz. Tātad – plaukts olām, plaukts pudelēm, apgaismojums (LED, visticamāk), ledus paplāte un saldētājs, ledus smalcinātājs, īpaša gaisa plūsmas sistēma ledusskapī un saldētavā! Uzskaitījumu var turpināt, bet, mirklīti – vai tad mums vajadzīga saldētava, ledusskapis vai ledusskapis ar saldētavu? Lūk – iespēju ir daudz un arī par ko lemt un domāt ir pietiekami, ja izvēlamies jaunu ledusskapi. Sākam domāt – kas tas īsti ledusskapim ir tās funkcijas, kas vienkārši ir nepieciešamas, un kas ir tās, bez kurām varam arī iztikt.

Apskati piedāvājumu interneta veikalā 220.lv - http://220.lv/lv/sadzives-tehnika/ledusskapji/ledusskapji-un-saldetavas

Pērkot ledusskapi, visticamāk, vēlamies, lai tas ir funkcionāls, ekonomisks, energoefektīvs (respektīvi, lai kopā ar jaunu ledusskapi nesāk nākt arī divas reizes lielāki elektrības rēķini). Tiesa, liela daļa mūsdienu ledusskapju, to, kas modernie un jaunie, īpaši daudz elektrību ''neēd''. Tomēr, ja būtisks kritērijs ir ledusskapja elektrības patēriņš, būtu labi noskaidrot laicīgi, kas ir tās lietas, kas var samazināt vai palielināt ledusskapja ēstgribu pēc elektrības.

Visiem ledusskapjiem ir norādītas energoefektivitātes klases. ''A+'', ''A++'', ''A+++'' - visas augstākās klases ierīces ar zemu elektroenerģijas patēriņu. Savukārt D klases ledusskapis būs ar visaugstāko elektroenerģijas patēriņu. Tiesa, šķiet neviens vairs neizvēlas ledusskapjus zem B klases (kas ''ēd'' tikai nedaudz vairāk elektroenerģijas, kā A klases ledusskapji), jo cenu ziņā izdevīgi un pieejami ir arī augstas elektroenerģijas klases ledusskapji. Tiesa, elektrības patēriņu no ledusskapja puses varam ierobežot arī paši – pirmkārt – turēt to tālāk no siltuma avotiem virtuvē – plīts, radiatori, mikroviļņu krāsns. Otrkārt – ja ledusskapis jau kādu laiku ir kalpojis, un pēkšņi sāk ''ēst'' neierasti daudz elektrības, iespējams, pie vainas ir bojātas blīvgumijas, jo tieši tā siltums nonāk ledusskapja iekšienē un tam jāpatērē vairāk enerģijas, lai saglabātu produktus aukstus. Tāpat, ja ledusskapim nav automātiskas atkausēšanas funkcijas, var rasties biezāka   sarmas kārtiņa, kas var palielināt elektrības patēriņu pat par 10%. Bet papildus ledus centimetrs saldētavā var tieši tāpat – par 10% - palielināt elektroenerģijas patēriņu!

Elektrības patēriņa ekonomijai pievērst uzmanību vajag, jo ilgtermiņā ekonomiskāks ledusskapis būs daudz izdevīgāks. Tomēr arī citus papildinājumus pilnībā ignorēt nevajadzētu. Piemēram, izpētot dažādus ledusskapju modeļus un piedāvājumus, varam sev pajautāt, vai mums nepieciešamas moderno ledusskapju papildfunkcijas, ko nodrošina dažādi modeļi. Piemērs – brīdī, kad ledusskapis ir piepildīts, tas pats automātiski ieslēdz papildu dzesēšanas funkciju. Piemērs – iebūvēta ''Frost Free'' sistēma, kas novērš apsarmojuma veidošanos un ledus uzkrāšanos saldētavā (visticamāk, izvēlēsimies ledusskapi ar saldētavu, jo tā var būt gluži noderīga dažādās gada sezonās). Tomēr katrai ekstrai un funkcijai, kas tiek darbināta ar elektronikas palīdzību, ir tendence paaugstināt elektroenerģijas patēriņu ierīcei.  Tāpat, katrai ekstrai, lai tā varētu darboties, nepieciešams arī resurss. Un ledusskapim tas ir kompresors. Jo efektīvāks būs kompresors ledusskapim, ko grasāmies iegādāties, jo mazāks būs elektroenerģijas patēriņš pie dažādām ekstrām. Labs kompresors spēs nodrošināt visas ledusskapja funkcijas, savukārt ne visai jaudīgs un efektīvs kompresors patērēs papildus elektroenerģiju arī bez visādām funkcijām.

Ietilpīgs ledusskapis ir labs. Respektīvi – mums nepieciešams ledusskapis, kurā var salikt visu pārtiku, ko ikdienā iepērkam. Vai ledusskapja izmērs ietekmē elektroenerģijas patēriņu? Ja runājam par līdzīga izmēra ledusskapjiem, tad nē, toties nav vērts pirkt mazu ledusskapi, cerot ietaupīt uz elektrības rēķinu, vien attopoties, ka nevaram ledusskapī salikt pusi no ikdienas produktiem! Tiesa, ja ledusskapis stāv pustukšs, arī no tā nav lielas jēgas. Vislabāk par jaunā ledusskapja izmēriem ir spriest pēc iepriekšējā tilpuma. Vai iepriekšējais ledusskapis stāvēja patukšs vai pārpildīts? Cik daudz ikdienā vietas bija nepieciešams? Varbūt ģimenē pieaudzis cilvēku skaits, un tad, loģiski, varētu pameklēt arī lielāka tilpuma ledusskapi.