Rekurzeme.lv ARHĪVS

Rūpes par sejas ādu rudenī

2016. gada 8. novembris 11:19

91
Rūpes par sejas ādu rudenī

Rudens, kā starpposms agresīvajiem vasaras saules stariem un ziemas aukstumam, ir piemērotākais laiks rūpēm par sejas ādu, sniedzot tai atbilstošu kopšanu un sagatavojot nākamajiem pārbaudījumiem. Vairumam cilvēku ādas stāvoklis mainās atkarībā no sezonas. Rudens periodā varētu būt vērojams ādas sausums vai gluži pretēji papildus taukainums, kas ir sekas ādas bojājumiem, ko radījusi agresīvā vasaras saules, lielais putekļu daudzums, kā arī straujās temperatūras maiņas.

Lai noteiktu efektīvāko sejas ādas kopšanas metodi un tai paredzētos līdzekļus, ieticams veikt ādas stāvokļa diagnostiku ar, šim mērķim speciāli paredzēta, aparāta palīdzību. Cilvēkiem, kuri asāk izjūt gadalaiku maiņas, šāda veida diagnostika būtu jāveic divas reizes gadā, tādejādi pārliecinoties, ka izvēlētie kopšanas līdzekļi vēl aizvien atbilst ādas prasībām un nav nepieciešama to nomaiņa.

Ādas stāvokļa diagnostiku iespējams veikt apmeklējot dermatologu vai kosmetologu, kā arī iegriežoties kādā no Apotheka aptiekām.

Sejas ādas diagnostika ar aparātiem – kas jāzina un jāievēro?
Ādas pārbaudes var veikt gan vīrieši, gan sievietes, un tām nav vecuma ierobežojumu, tāpēc uz pārbaudi droši varat doties kopā ar visu ģimeni un parūpēties gan par savu, gan savu tuvinieku ādas veselību.

Diagnostikas laikā iespējams noteikt ādas mitruma un taukainuma līmeni, izpētīt ādas poras un izmērīt melatonīna līmeni, kā arī saņemt konsultāciju par ādas bojājumu novēršanu, piemērotāko kosmētiku un procedūrām ādas stāvokļa uzlabošanai, kā arī profilaktiskajiem pasākumiem veselīgas sejas ādas saglabāšanai visa gada garumā.

Dodoties uz ādas stāvokļa pārbaudi ar diagnostikas aparātu ņem vērā:

• Maksimāli precīzu rezultātu iegūšanai nepieciešama tīra āda bez dekoratīvās un sejas ādu kopjošās kosmētikas. Pārbaudes laikā pieļaujams vienīgi sejas krēms, kas uzklāts uz ādas senāk, kā 30 minūtes pirms ādas pārbaudes.

• Ādas pārbaudi nevajadzētu veikt uzreiz pēc dermatoloģiskām vai kosmetoloģiskām manipulācijām, piemēram, pīlinga, kosmētiskām injekcijām vai aparātprocedūrām, kuru laikā āda tiek intensīvi mitrināta un pabarota. Ja diagnostika tiek veikta uzreiz pēc kādas no iepriekš minētajām procedūrām, iegūtie rezultāti nav izmantojami reālu ādas uzlabojumu veikšanai. Šādas diagnostikas rezultāti būs pārsteidzoši labi un pat tad, ja ikdienā āda ir sausa, tiks uzrādīts pietiekams mitruma līmenis.

• Izmērot melatonīna līmeni ādā, iespējams noteikt cik lielam saules aizsardzības faktoram (SPF) ir jābūt ikdienā lietojamā sejas krēma sastāvā. Iespējams, būsiet pārsteigti uzzināt, ka par aizsardzību no kaitīgā saules starojuma jādomā ne tikai vasarā. Saņemot rezultātus ņemiet vērā likumsakarību - jo gaišāka āda, jo zemāks melatonīna līmenis tajā.

• Izpētot ādas poras, iespējams noteikt, vai netiek traucēti ādas atjaunošanās procesi. Nosprostotas poras var liecināt par palēninātiem ādas atjaunošanās procesiem, kuru uzlabošanai speciālisti mēdz ieteikt ādas attīrīšanu ar skrubja palīdzību. Lai ādas poru izpēte sniegtu vēlamo rezultātu, ādai jābūt tīrai.

Rūpējoties par sejas ādu, tās tipam un veselības stāvoklim atbilstošāko kopšanas līdzekļu izvēlei ir nozīmīga loma, taču aptiekas Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa aicina atcerēties, ka ūdens ir dzīvības avots jebkura tipa ādai un ādas mitrināšanai rudens sezonā ir īpaši liela nozīme. Farmaceitei, kā piemērus ādu mitrinošajiem līdzekļiem min termālos ūdens aerosolus, mitrinošus krēmus un serumus, kā arī sejas maskas, taču, ja nepieciešams uzlabot ādas elastību, ieteicams lietot atjaunojošus sejas kopšanas līdzekļus, kas satur kolagēnu vai tonizējošus augu ekstraktus.

Lai gan lielāka uzmanība rūpēm par sejas ādu rudenī un pavasarī jāpievērš tiem cilvēkiem, kas uz savas ādas asāk izjūt gadalaiku maiņas, ikvienam būtu jāseko līdzi ādas veselībai, izvēloties sev atbilstošu kosmētiku un kopšanas metodes. Pat, ja ādas bojājumi nav manāmi un āda izskatās veselīga, tās kopšana profilaktiskos nolūkos ir vairāk, kā nepieciešama, jo tikai savlaicīgas rūpes spēj novērst ādas stāvokļa pasliktināšanos.