Fonteina “Prison Bar” vietā būs Jana Sjui suši restorāns

17. novembrī Liepājā durvis apmeklētājiem vērs jauna ēdināšanas iestāde – suši restorāns “OISHII”, kas savu mājvietu radis nu jau bijušā bāra “Prison Bar” telpās. Tā valdes priekšsēdētājs Dānijā dzīvojošais ķīnietis Jans Sjui (Yang Xu) stāsta, ka ar suši restorānu biznesu pats nodarbojas jau aptuveni desmit gadu: “Laika gaitā esmu izveidojis piecus šādus restorānus Dānijā, un tur tie ir ļoti iecienīti! Tieši tāpēc šogad nolēmu savus spēkus šai jomā izmēģināt arī ārpus Dānijas robežām.” Vīrietis atzīst, ka izvēlēties valsti, kurā veidot savu sesto restorānu, nav bijis grūti: “Pirms aptuveni diviem mēnešiem atbraucu restorāna telpu meklējumos uz Latviju, un man uzreiz te iepatikās. Maza piejūras valsts, kurā nav pārmērīgi lielas cilvēku burzmas. Te ir jauki.” Vēl esot Latvijā, Jana labs draugs viņu iepazīstināja ar saldenieku Ēriku Jaunzemu, kuram jau bija uzkrāta vairāku gadu pieredze apkalpojošajā sfērā dažādās ēdināšanas iestādēs, un abi vīrieši nolēma sadarboties. “Man uzreiz bija skaidrs, ka te sanāks kaut kas labs, un, tā kā pašam ļoti garšo suši un patīk darbs ar cilvēkiem, tad šai Jana idejai nodevos pilnībā,” stāsta Ē. Jaunzems, kurš nu jau ir SIA “OISHII” valdes loceklis un menedžeris.
Pašā sākumā Jana plāns bija restorānu atvērt Rīgā, taču pēc brauciena uz Liepāju vīrieša domas strauji mainījās. Jūra, vējš un patīkamā iepazīšanās ar dāņu mūziķi, uzņēmēju Stīnu Lorensu jeb Luiju Fonteinu – tas viss lika Janam saprast, ka tieši Liepāja būs īstā vieta viņa restorānam. “Viss notika strauji! Vienu vakaru ar Stīnu un Ēriku piesēdāmies pie galda, lai vienkārši papļāpātu, un jau nākamajā rītā parakstījām telpu nomas līgumu,” smej Jans.
Piesaistīs ar savdabīgu apkalpošanu
Lai savu darbību beigušā bāra “Prison Bar” telpas pārvērstu un pielāgotu suši restorāna stilistikai un vajadzībām, septembra nogalē te uzsākti remontdarbi. Bet ar ko tad šī iestāde būs īpaša? Jans skaidro, ka vislielākais šā restorāna lepnums ir no Taivānas atvestais “running table” jeb lete ar divām slīdošām lentēm, uz kurām tiks izvietoti trauki ar ēdienu: “Šī apkalpošanas metode krietni ietaupīs cilvēku laiku. Viņiem nebūs ilgi jāsēž un jāgaida sava pasūtītā maltīte. Ikviens apmeklētājs, ienākot restorānā, jau uzreiz varēs no slīdošajām lentēm paņemt traukus ar sev kāroto ēdienu, ko iepriekš būs sagatavojuši šefpavāri.” Jāpiebilst, ka zemākā slīdošā lente paredzēta aukstajiem ēdieniem, taču uz augstāk esošās lentes kārtosies trauki ar siltajiem ēdieniem. “Šāda veida apkalpošana Dānijā tika ieviesta pirms astoņiem gadiem un joprojām ir ļoti populāra un iecienīta. Jāsaka gan, ka ne Latvijā, ne Lietuvā esošajās ēdināšanas iestādēs neko līdzīgu neesmu redzējis,” stāsta Jans.
Japāņu tradīcijas un Eiropas mentalitāte
“Mēs piedāvāsim vairāk nekā simts dažāda veida suši, kurus ar lielu rūpību pēc stingrām japāņu virtuves tradīcijām restorānā gatavos četri šefpavāri – divi pieredzes bagāti šīs jomas speciālisti no Dānijas un divi vietējie iedzīvotāji, kurus apmācīsim uz vietas. Jā, Latvijā un arī Liepājā ir praktiski neiespējami atrast augsti kvalificētus šefpavārus, kas specializējušies suši pagatavošanā, tāpēc šoreiz iesim šādu ceļu,” skaidro Jans.
Dānijā dzīvojošais uzņēmējs ir pārliecināts, ka papildus šā Austrumu ēdiena noteiktajai pagatavošanas kārtībai restorāna šefpavāri pavisam noteikti vērā ņems arī eiropiešu mentalitāti: “Šejienieši priekšroku dod saldākam suši!” Tāpat restorāna ikdienas piedāvājumā būs arī daudzi citi japāņu virtuves ēdieni, kuriem klāt varēs baudīt vairāku veidu vīnus.
“Arī cenas pie mums būs ļoti draudzīgas. Un diezgan bieži restorānā īstenosim akciju – maksā vienu noteiktu naudas summu, bet ēd, cik gribi!” piebilst uzņēmuma valdes loceklis un menedžeris Ē. Jaunzems.
Austrumu garšu vedīs arī uz Lietuvu
Runājot par nākotnes plāniem, Jans atzīst, ka šobrīd pats galvenais ir veiksmīgi uzsākt uzņēmējdarbību Liepājā: “Ikviens Austrumu ēdienu cienītājs laipni aicināts 17. novembrī pulksten 18 viesoties pie mums uz suši restorāna “OISHII” atvēršanas svētkiem!”
Pēcāk uzņēmējs plāno līdzīgu ēdināšanas iestādi atvērt arī kaimiņu valstī Lietuvā: “Esmu jau nolēmis, ka mans nākamais suši restorāns būs Palangā. Kāpēc? Jo šī pilsēta atrodas diezgan tuvu Liepājai – nebūs grūti izbraukāt.” Jans gan piebilst, ka Palangā plānotā ēdināšanas iestāde būs salīdzinoši mazāks uzņēmums nekā Liepājā.
Kategorijas
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Laža
- 8778
- Afiša
- Koncerti
- Sports
- Teātris
- Muzejos
- Izstādes
- Citi pasākumi
- Kino
- Balles
- Laikraksta arhīvs
- Video
- Foto
- Reklāmraksti
- Ekonomika
- Veselība
- Lietotāju raksti
- Kriminālziņas
- Kultūra
- Dzeja
- Konkursi
- Dzīvespriekam
- Sports
- Futbols
- Basketbols
- Handbols
- Autosports
- Motosports
- Volejbols
- Vieglatlētika
- Citi sporta veidi
- Florbols
- Hokejs
- Ziemas sporta veidi
- Soču Olimpiskās spēles
- Liepājas amatieru futbola čempionāts
- Lejaskurzemes novadu futbola čempionāts
- Pasaules ziņas
- Vietējās ziņas
- Liepājā
- Latvijas ziņas
- Dienvidkurzemes novadā
- Izglītība
- Sporta sērija "Izrāviens"
- Piedalies konkursā!
- Saeimas vēlēšanas
- Viena diena uzņēmumā
- Izklaide
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Atpazīsim melus!
- Kultūras saknes
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Eiropā
- Starp divām reformām