Rekurzeme.lv ARHĪVS

Raiņa 6. vidusskolā aizvadīta meistarklase par rudens darbiem

Rekurzeme/Kursas Laiks

2016. gada 11. novembris 09:51

35
Raiņa 6. vidusskolā aizvadīta meistarklase par rudens darbiem

Trešdien, 9. novembrī, dienu pirms Mārtiņiem, kas iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu, Liepājas Raiņa 6. vidusskolā notika folkloras meistarklase "Pilna sauja rudzu miltu", kas pulcēja aktīvus skolu jauniešus. Teorētiskajā daļā, ko vadīja Kurzemes Humanitārā institūta pētniece Daiga Straupeniece, jaunieši iepazinās ar dažādiem rudenī veicamajiem darbiem, senajiem darba rīkiem un to nosaukumiem, vēsta rīkotāji.

Praktiskajā daļā Rucavas Tradīciju kluba vadītāja Sandra Aigare ierādīja kāpostu skābēšanas amatu prasmi – kāpostu griešanu, ēvelēšanu un stampāšanu. Kā izrādījās, neviens no meistarklases dalībniekiem līdz šim nebija redzējis kāpostu skābēšanas procesu. Nu bija iespēja jauniešiem to iemācīties, kā arī apjaust, cik daudz darba ir jāiegulda, lai no apaļas kāpostgalvas varētu nonākt līdz gatavam produktam, kas nopērkams tirgū un veikalā. Tāpat meistarklases dalībniekiem tika pačukstēts kāds noslēpums, ko īpaši skābēšanas procesā ievēroja Rucavas sievas.

Meistarklasi organizēja biedrība "Sventāja", lai izkoptu jauniešu darba tikumu un iepazīstinātu ar senajām amatu prasmēm.

Ir iespēja pieteikties uz nākamo meistarklasi par ziemas darbu veikšanu, kas notiks 30. novembrī pulksten 13 bibliotēkā "Libris" (daiga.straupeniece@inbox.lv).