Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kad vajadzētu un kad nevajadzētu atmaksāt kredītu pirms noteiktā termiņa?

2016. gada 24. novembris 07:00

1438
Kad vajadzētu un kad nevajadzētu atmaksāt kredītu pirms noteiktā termiņa?

Vairums cilvēku parasti kredītus uztver kā lielu apgrūtinājumu, kas saistās ar risku, tāpēc cenšas no parādiem atbrīvoties pēc iespējas ātrāk. No vienas puses kredits tiešām nav vērtējams kā kaut kas pozitīvs un vēlams, jo saistās ar lielu risku un izdevumiem, bet no otras puses pārspīlēti centieni pēc iespējas ātrāk atmaksāt visus aizdevumus reizēm nav tas labākais variants. Ir jāsaprot, ka visi aizdevumi nav vienādi, un ir jāspēj izvērtēt, kuros gadījumos no parāda tiešām jācenšas tikt vaļā pēc iespējas ātrāk un kuros labāk ir saglabāt parādu un atmaksāt to pēc sākotnējā grafika.

Par vissliktākajiem parasti tiek uzskatīti ātrie kredīti jeb īstermiņa kredīti. Pirmkārt, tie tiek vērtēti tik negatīvi tāpēc, ka tiek piešķirti, rūpīgi neizvērtējot kredītņēmēja iespējas atmaksāt aizdevumu, līdz ar to daudzi iekuļas lielās nepatikšanās tieši ātro kredītu dēļ. Otrkārt, tiem tiek piemērotas ļoti augstas procentu likmes un samērā īsi atmaksas termiņi, tāpēc tos ir grūti atmaksāt. No šāda veida kredītiem tiešām būtu ieteicams tikt vaļā cik ātri vien iespējams. Ja jums ir lieka nauda, veltiet to ātrā kredīta atmaksai, pat tad, ja atmaksas termiņš vēl nav pienācis. Tiem tiek piemērotas arī augstas soda procentu likmes, tāpēc labāk nodrošinieties savlaicīgi un nepieļaujiet, ka šāds neliels aizdevums rada jums nopietnas finansiālas problēmas, kā daudziem citiem ātro kredītu ņēmējiem.

Vēl viens gadījums, kad vajadzētu apsvērt iespēju atmaksāt aizdevumu pirms termiņa, ir aizņemoties naudu, izmantojot kredītkartes vai kredītlīniju. Kaut gan šādiem aizdevumiem atmaksas termiņi ir garāki nekā ātrajiem kredītiem, un procentu likmes zemākas, šajā gadījumā ātrāka atmaksa var izrādīties finansiāli izdevīgāka. Daudziem šāda vieda aizdevumiem tiek piemērotas zemākas procentu likmes, ja atmaksa tiek veikta ātrāk. Dažām kredītkartēm tiek piemērots pat bezprocentu periods – laiks, kurā atmaksājot aizdevumu procentu likme vispār netiek piemērota. Šajā gadījumā savlaicīga kredīta atmaksa tiešām var izrādīties finansiāli izdevīgāka.

Par citiem kredītu veidiem nav tik ļoti jāsatraucas. Piemēram, daudzi cenšas atmaksāt hipotekāro kredītu pirms noteiktā termiņa. No vienas puses tas pat ir pareizi, jo vairumā gadījumu šādā veidā tiek samazināti procentu maksājumi, jo par ietaupīto periodu procentu maksājumi netiek piemēroti, bet no otras puses ir jāpadomā, vai nav kāds cits, labāks veids, kā likt lietā naudu, kas tiek atdota par hipotekāro kredītu. Piemēram, šīs naudas investēšana finanšu tirgos vai ieguldīšana privātajā pensiju fondā bieži vien izrādās daudz ienesīgāka. Protams, daudziem šo ienesīgumu atsver fakts, ka kredīts saistās ar risku, un labāk tomēr ir no šī riska tikt vaļā, bet, ja jūsu finansiālā situācija ir stabila, vajadzētu vairāk padomāt par izdevīgumu un ienesīgumu.

Arī studiju kredītus ne vienmēr vajadzētu steigties atmaksāt pirms termiņa. Ja jums ir daudz liekas naudas, protams, varat to darīt, un tas nāks tikai par labu, tomēr, ja jau tā nespējat savilkt galus un dzīvojat no algas līdz algai, kā to dara daudzi, kas tikko beiguši studijas, nav nekādas vajadzības savu dzīvi vēl vairāk apgrūtināt un censties pēc iespējas ātrāk atdot aizdevumu. Studiju kredīta procenti nav tik augsti, lai būtu ļoti jāsatraucas par kredīta atmaksu, turklāt, studiju kredīts ir īpaši izstrādāts tā, lai tā atmaksa būtu maksimāli vienkārša un iespējama ikvienam.

Arī patēriņa kredītus atdot pirms termiņa nav īsti nekādas vajadzības. Kaut gan patēriņa kredīts tiek pielīdzināts ātrajiem kredītiem, tas tomēr ir diezgan atšķirīgs. Pirmkārt, patēriņa kredīti netiek piešķirti bez rūpīgas kredītņēmēja finansiālas situācijas izvērtēšanas, kā arī procentu likmes tiem ir zemākas, bet atmaksas termiņi - garāki. Kaut gan atmaksāt patēriņa kredītu savlaicīgi būtu ērtāk, jo tiktu izbeigtas visas saistības, to darīt nav nepieciešams. Patēriņa kredīta atmaksas termiņi parasti ir ļoti saprātīgi, un būs daudz vieglāk sekot atmaksas grafikam.

Kopumā var teikt, ka vairumā gadījumu savlaicīga kredīta atmaksa ir ieteicama un vēlama, bet ne ārkārtīgi nepieciešama. Tas tiešām samazina risku, kāds jāuzņemas, un līdz ar to dzīve kopumā kļūs mierīgāka, un tajā būs mazāk stresa un problēmu, bet, ja kredīta atmaksa pirms termiņa nav īsti iespējama, tad nevajag visiem spēkiem censties kredītu atmaksāt pirms laika, turklāt, ir arī labāki veidi, kā izmantot naudu, ja tā tomēr ir pieejama. Katra situācija ir jāizvērtē individuāli, bet uzskats, ka visi kredīti ir slikti un no tiem pēc iespējas ātrāk jātiek vaļā, ir mazliet pārspīlēts.