Rekurzeme.lv ARHĪVS

Dāvanu laiks – vai tu jau esi izvēlējies?

2016. gada 7. decembris 11:31

89
Dāvanu laiks – vai tu jau esi izvēlējies?

Gada noslēgums ir laiks, kad visi aktīvi meklē dāvanas, pulcējas veikalos, iegādājas dažādas preces, plāno svētku galda ēdienus, saiņo svētku dāvanas un veic dažādas citas aktivitātes, lai, pienākot svētkiem, viss būtu atbilstoši sagatavots un nebūtu nekādu pēdējā brīža pārsteigumu un aizmirstu sīkumu. Dāvanu pirkšana ir viens no būtiskākajiem Ziemassvētku laika notikumiem. Ne vienmēr jādomā par dārgām dāvanām un šim pasākumam jāatliek ārkārtīgi lielas naudas summas – svētku dāvanas var būt arī nelielas, mīļas, sirsnīgas, paštaisītas, rūpīgi izvēlētas un pats galvenais – ar mērķi iepriecināt tos, kam dāvanas svētkos esam paredzējuši dāvināt.


Izvēle ir plaša, tāpēc svētku dāvanas parasti sarūpējam laicīgi – pirmkārt, lai nav jāstāv garajās veikalu rindās, kas pirms svētkiem vienmēr ir novērojamas teju visos veikalos, otrkārt – lai izvēlētos atbilstošākās un labākās dāvanas, ar ātru skrējienu cauri lielveikalam vien nepietiek – nepieciešams padomāt, apsvērt un izvēlēties tā, lai dāvanas patiešām patiktu gan pašam dāvinātājam, gan saņēmējam. Visbiežāk cilvēki izvēlas dāvanas, kas pašiem šķiet tīkamas un atbilstošas, nepadomājot par dāvanas saņēmēju, kas ir lielākā kļūda dāvanas izvēlē. Galvenais – lai dāvana patīk tam cilvēkam, kas to saņems, ne mums pašiem (mums jāpatīk tām dāvanām, kuras saņemsim mēs!). Bet, lai izvairītos no lielās staigāšanas pa veikaliem un galvas lauzīšanas – ko tad īsti dāvināt un vai šim cilvēkam mājās nestāv jau desmit (vāzes, kaklasaites, bļodiņas, sveces utt.) konkrētās lietas, ko varētu iegādāties dāvanai, cilvēki dāvanas mēdz pirkt internetā. Ērtāk, vienkāršāk un viss process notiek, dzerot kafiju, klikšķinot peli un pārdomājot – vai šī dāvana patiks, vai šī būs gana piemērota un tā tālāk!


Tomēr lietas (priekšmeti) ir mums visiem – daļu sapērkam paši, daļu sadāvina. Un tad patiešām varam attapties, ka uzdāvinām kaut ko, kas cilvēkam jau mājās ir – neliela vilšanās – kā dāvanas saņēmējam, tā dāvinātājam. Savukārt, uzdāvināt kaut ko tādu kā nav, katru gadu kļūst arvien grūtāk (jo arī Ziemassvētki nav vienīgais laiks gadā, kad tiek dāvinātas dāvanas). Tieši tāpēc viena no labākajām iespējām, ko uzdāvināt svētkos – dāvanu karte! Lieliska dāvana un iespēja jauniem piedzīvojumiem. Nē, ne obligāti dāvanu karte, kas par konkrētu summu iegādāta kādā veikalā, ļaujot dāvanas saņēmējam pašam izvēlēties konkrēto preci X. Tā dāvanu karte, kas nedāvina lietas, bet gan sajūtas. Nedēļas nogale, kas pavadīta SPA, lutinot, ar masāžām, procedūrām, atpūtu un pilnīgu aizmiršanos par ikdienas stresu – lieliska dāvana kādam, kas novērtē komfortablu atpūtu, skaistuma vairošanu, relaksāciju, vai kādam, kam ikdienā stresa ir pārāk daudz – dāvana, kas liek apstāties, izbaudīt nedaudz laika atpūtai, lai uzņemtu spēku un darbotos tālāk. Lidojums virs pilsētas deltaplānā – apskatīt visu no putna lidojuma, saskaitīt “skudriņtipa” cilvēciņus ielās un izbaudīt neaizmirstamas sajūtas – nu, cik bieži mēs lidināmies mākoņos tiešā nozīmē? Tikai nevajadzētu dāvināt kādam, kam paniskas bailes no augstuma – prieka no dāvanas būs maz. Apmācību kursi, kā pagatavot neiedomājami garšīgus suši mājās (ēdienu, protams, var izvēlēties dažādu), tiem, kam ļoti, ļoti garšo – lai iegūtu vērtīgās prasmes, kā paši sevi mājās vēlāk var palutināt ar gardu ēdienu. Šīs ir tikai dažas no plašajām iespējām, ko varam uzdāvināt kā piedzīvojumu dāvanu karti kādam – dāvana, kas gan paliks atmiņā, gan tāda, kur varam iegūt prasmes, kas noderēs nākotnē. Tā noteikti pārspēs jebkuru lampu, sveci, virtuves piederumus vai jebkuru citu dāvanu, ko varam iegādāties veikalā. Turklāt – šādi mēs dāvinām iespēju uz īsu brīdi atteikties no ikdienas steigas, stresa un rutīnas, lai dotos neparastā piedzīvojumā, iegūstot jaunas sajūtas, atmiņas un pieredzi – kas gan var būt labāka dāvana par šo?


Raksts tapis sadarbībā ar portālu Visasdavanas.lv!