Rekurzeme.lv ARHĪVS

Vai mājasdarbi ir nepieciešami?

Rekurzeme/Kursas Laiks

2017. gada 13. janvāris 15:33

947
Vai mājasdarbi ir nepieciešami?

''Vecāki, nepildiet skolēnu mājasdarbus! Ja skolotāji redzēs, cik lielā apjomā un labā kvalitātē izpildīti uzdotie mājasdarbi, viņi jūsu bērniem, tas ir, jums, tos uzdos vēl un vēl,'' sākot 2016./2017. mācību gadu, sacīja izglītības ministrs Kārlis Šadurskis, aicinot nemocīt bērnus un neuzdot mājasdarbus vismaz uz sestdienām un svētdienām. Vai skolas atsaucas šim aicinājumam un uzskata to par pareizu pieeju mācību procesam?

Vācijas Ziemeļreinas-Vestfālenes federālajā zemē kāda skola 2012. gadā izlēma, ka skolēniem vairs neuzdos mājasdarbus no 5. līdz 9. klasei, jo nesenās reformas Vācijas izglītības sistēmā radījušas pārlieku lielu slodzi skolā, neatstājot bērniem brīvu laiku atpūtai un dalībai interešu pulciņos. Mājasdarbu aizliegums bija noteikts uz diviem gadiem, lai šajā laika posmā izpētītu lēmuma ietekmi uz skolēnu sekmēm.

Dace Kupce-Krieviņa par mājasdarbu pildīšanu savos skolas gados maz ko atceras. ''Varbūt tāpēc, ka man tie lielas grūtības nesagādāja. Nesēdēju stundām pie mājasdarbiem. Kaut ko pēc skolas noteikti mācījos mājās, bet pārsvarā laikam visu skolā izdarīju.'' Viņas meita mācās 3. klasē. ''Mājasdarbi ir, parasti matemātikā, latviešu valodā un vācu valodā. Uz brīvdienām mājasdarbi netiek uzdoti. Daļu pati izpilda skolā, un man atliek tikai pārbaudīt,'' pastāsta māmiņa. Viņa uzskata, ka mājasdarbi skolēniem ir vajadzīgi, jo tas piedien pie dzīves audzināšanas. ''Bērniem šodien ir pietiekami daudz tiesību, pienākumu kļūst arvien mazāk, un mājasdarbi nav tā ļaunākā lieta, kas bērniem ir jādara. Pretenziju pret mājasdarbiem, kādi tie ir tagad, man īsti nav. Varbūt varētu mainīties formāts – tie varētu būt vairāk pētnieciski, kopīgi, apvienoti ar citiem priekšmetiem, bet tas jau skan utopiski, un tad finālā man arī vairāk būs jāņem dalība mājasdarbu izpildē.''

Plašāk lasiet 19. janvāra ''Kursas Laikā''!