Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kā nekļūdīties un pareizi veikt atkritumu šķirošanu?

2017. gada 18. janvāris 07:00

733
Kā nekļūdīties un pareizi veikt atkritumu šķirošanu?

Pelēkajā, zilajā, zaļajā, dzeltenajā vai melnajā? Kādiem atkritumiem paredzēts katrs no konteineriem? Ko darīt ar veco paklāju vai televizoru? Šie un vēl daudzi citi jautājumi ne vienu vien reizi nodarbina mūsu prātus, kad vēlamies izmest izlietotās lietas un iepakojumu.
Lai atvieglotu atkritumu šķirošanu, esam sagatavojuši īsu pamācību ar galvenajiem tās pamatprincipiem.

Kā pareizi veikt atkritumu šķirošanu?

Atceries, ka konteinera krāsai nav nozīmes! Konteineru krāsas dažādos Latvijas reģionos atšķiras, tāpēc seko līdzi uzrakstiem vai norādēm uz konteinera, kādam atkritumu veidam tas ir paredzēts un ko tajā drīkst mest.

1. Plastmasas, papīra un metāla iepakojuma konteiners

Tajā cilvēki aicināti šķirot saplacinātas plastmasas pudeles, dzērienu skārda bundžas, metāla vāciņus, tīras sadzīves ķīmijas pudeles, papīru, avīzes, žurnālus, bukletus un dažādas kartona iepakojuma kastes, piemēram, kurpju vai dāvanu kastes.

Atceries, ka materiāliem pēc iespējas jābūt tīriem no pārtikas atliekām un saplacinātiem.

Šajos konteineros nedrīkst mest sīki sasmalcinātus papīrus, jogurta un krējuma iepakojumu, saldējuma papīrus, putuplastu, vienreizlietojamos traukus un tādus plastmasas izstrādājumus kā, piemēram, lejkannas, spaiņus vai rotaļlietas.

2. Konteiners – stikla iepakojumam

Stikla iepakojumam paredzētajā konteinerā drīkst mest gan stikla pudeles, gan burkas. Arī tās pirms izmešanas konteinerā ir jāizskalo, lai tajās nebūtu pārtikas atlieku. Šajos konteineros nedrīkst mest glāzes, vāzes, stikla, porcelāna un keramikas traukus, logu stiklu, automašīnu stiklu, spuldzītes un spoguļus.

Kur nodot tos atkritumus, kurus nedrīkst likt šķiroto atkritumu konteineros?

Atkritumu šķirošana nebeidzas tikai ar izlietotā iepakojuma sašķirošanu. Iespējas un šķirojamo atkritumu klāsts ir daudz plašāks. Taču par citiem atkritumu veidiem aizdomājamies tikai tad, kad veicam lielo mājas tīrīšanu.

* Elektroiekārtas un sadzīves tehnika, piemēram, vecais TV, veļasmašīna vai dators. Šāda veida atkritumus vari nodot jebkurā no tuvākajiem atkritumu šķirošanas laukumiem vai sazināties ar savu atkritumu apsaimniekošanas kompāniju – tās šādus atkritumus mēdz izvest bez maksas. Mazajai elektronikai un sadzīves tehnikai (fēnam, tosterim, datorpelei u.c.) izveidotas arī īpašas kastes lielākajos pārtikas veikalos.

* Tekstilizstrādājumi, piemēram, vecie džemperi, gultasveļa vai džinsu bikses. Pirms apģērba un citu no tekstila radītu izstrādājumu izmešanas pārliecinies, ka tie nenoderēs kādam citam. Lietotu apģērbu un apavus (tīrus un nenovalkātus) iespējams nodot labdarības organizācijām, dažādos labdarības veikalos, vai pat lielākajos apģērbu veikalos un tirdzniecības centros speciāli izveidotās kastēs.

* Skārdenes un konservu bundžas ir jāšķiro vieglā iepakojuma konteineros, taču citi metāla atkritumi (metāllūžņi) jānodod atkritumu šķirošanas vai nodošanas laukumos, kā arī metāllūžņu uzpirkšanas punktos.

* Mājsaimniecībās un uzņēmumos rodas arī videi bīstamie atkritumi, kurus nedrīkst izmest sadzīves atkritumu konteinerā un tos ir svarīgi nošķirt no kopējās atkritumu plūsmas. Bīstamo atkritumu vidū ir gan autoriepas, gan baterijas, dažādas eļļas, krāsvielas utt. Šīs preces ir īpaši svarīgi nodot kādā no atkritumu šķirošanas punktiem, jo tie var radīt būtisku kaitējumu dabai un cilvēkiem. Baterijas savukārt var nodot speciālās kastēs gandrīz katrā veikalā, kur tās tiek tirgotas.

Kā jebkura jauna lieta, arī atkritumu šķirošana sākotnēji var šķist neērta vai sarežģīta, taču tā nebūt nav. Mājās nav vajadzīgi neskaitāmi atkritumu spaiņi, jo šķirošanu mājās var veikt vienkārši – viens spainis sadzīves atkritumiem, bet otrā spainī vai maisiņā nošķirotais iepakojums, ko izmet attiecīgajā – stikla vai vieglā iepakojuma - konteinerā. Vajag tikai sākt un jau pēc pāris nedēļām atkritumu šķirošana Tev šķitīs pašsaprotama, turklāt – izjutīsi gandarījumu par labo darbu.

Ja esi nolēmis dzīvot dabai draudzīgāk un vēlies atbrīvoties no kādas nevajadzīgas elektroierīces, sazinies ar uzņēmuma SIA ''Eco Baltia Vide'' pārstāvjiem – elektrotehnikas savākšanu un izvešanu nodrošinām bez maksas, kā arī piedāvājam citas plašas iespējas dažādu atkritumu veidu šķirošanā. SIA ''Eco Baltia Vide'' ir atkritumu un vides apsaimniekošanas uzņēmums, kas atkritumu šķirošanu piedāvā gan privātpersonām, gan juridiskām personām.