Rekurzeme.lv ARHĪVS

Tirgu iekaro ar maizi

ANITA PLATACE

2017. gada 16. februāris 07:00

4314
Tirgu iekaro ar maizi

Pirmos četrus mēnešus ar savu produkciju Liepājas Pētertirgū noturējusies mājražotāja Gunita Pričina. Divas reizes nedēļā rucavniece piedāvā pašceptu maizi ar dabisko ieraugu, un pircēji var izvēlēties gan klasisko rudzu vai saldskābmaizi, gan tautā par pīli saukto maizi ar gaļas gabaliņiem, gan kukulīšus ar augļu piedevām. “Bez sortimenta nekas nesanāks,” zina saimniece. “Nemaz tik vienkārši nav, sava vieta ir jāizcīna,” Gunita saka par klientiem un konkurentiem. Bez konkurences nevarot, “bez tās mēs neuzlabotu kvalitāti”.
“Cik pircēju, tik variantu,” pieprasījumu raksturo Jānis Pričins. Vienam vajag gaišo, otram – tumšo maizi. Ziemā vairāk prasot rudzu maizi.
Kāpēc pircēji izvēlas pašcepto maizi? “Tāpēc, ka tā ir veselīga,” pamato kāda pircēja. Veikala maizē esot vien ūdens un milti samaisīti, un nevarot zināt, kas vēl. Tāpēc viņa atļaujas pirkt ceturtdaļu kukulīša, ko varot ēst pat bez piedevām – sātīgi. “Pagājušajā reizē nopirku rupjmaizi, neko klāt nevajadzēja.”
“Kursas Laiks” novēro, ka kādai pircējai nosvērtais gabaliņš par 80 centiem lielumā daudz neatšķiras no maizes daudzuma, ko par šo summu varētu iegādāties par gabalcenu. Gunita piekrīt: reiz nosvērusi veikalā pirktu maizi un izrēķinājusi, ka kilogramā tā maksā gandrīz tikpat, cik viņas ceptā.