Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kāpēc dzīvot mazā mājoklī ir daudz izdevīgāk?

2017. gada 14. marts 07:00

198
Kāpēc dzīvot mazā mājoklī ir daudz izdevīgāk?

Daudzu cilvēku lielākais mūža sapnis ir nopirkt lielu māju vai dzīvokli. Pat tad, ja cilvēks dzīvo viens vai kopā tikai ar savu dzīvesbiedru, šis sapnis paliek nemainīgs – dzīvesvietai ir jābūt plašai, lai varētu nodrošināt sev brīvību un arī noteiktu statusu sabiedrībā, tomēr daudzi pat neizdomājas par to, cik neizdevīga var būt liela māja, kas visu laiku ir pustukša. Ne vien sākotnējās investīcijās lielas mājas iegādei ir milzīgas, bet arī tās uzturēšana, līdz ar to var nākties visu laiku ņemt credit rapid jeb ātros kredītus, lai tikai varētu samaksāt par sava mājokļa uzturēšanu. Kāpēc daudz izdevīgāk ir izvēlēties mazu mājokli un kā tas var pozitīvi ietekmēt finansiālo situāciju un dzīvi kopumā?

1. Mazākas kredītsaistības

Pirmkārt jau jāpiemin visiem labi zināmais un saprotamais – liela māja dārgi maksās. Reti kurš var atļauties iegādāties mājokli uzreiz, tāpēc nereti mājokļa iegādei tiek ņemts hipotekārais kredīts. Šādā veidā ir iespējams iegūt mājokli tūlīt, bet par to maksāt vēlāk, sadalot maksājumus pa mēnešiem. Liela mājokļa iegāde kredītā, parasti nozīmē kredītsaistības uz visu mūžu, turklāt, būs nepieciešams arī diezgan ilgs laiks, lai sakrātu naudu pirmajai iemaksai. Principā, tas nozīmē to, ka jūs tā īsti nekad nevarēsit sasniegt pilnīgu finansiālo brīvību un neatkarību. Jūsu lēmumi lielā mērā tiks pakārtoti hipotekārajam kredītam, jo tā ir milzīga atbildība. Pirms pieņemat lēmumu par liela mājokļa iegādi, noteikti kārtīgi izdomājiet, vai plašā dzīves telpa atsver finansiālo atkarību uz lielāko daļu dzīves? Protams, ja mājokli varat iegādāties, neuzņemoties kredītsaistības, tas uz jums neattiecas.

2. Mazāk jāmaksā par komunālajiem pakalpojumiem

Tas, par ko daudzi neaizdomājas, ir lielāka maksa par komunālajiem pakalpojumiem. Pat tad, ja mājoklī mitinās viens vai divi cilvēki un visas istabas mājoklī netiek izmantotas, tās tāpat ziemā ir jāapsilda, vasarā jāatvēsina, kā arī citādā veidā jāuztur kārtībā. Komunālo maksājumu patēriņa pieaugums ir neizbēgams. Ja uzskatāt, ka šī starpība nevar būt pārāk liela, jūs kļūdāties. Piemēram, par apkuri ir jāmaksā proporcionāli mājokļa izmēriem. Ja izmantojat gaisa kondicionieri, tad arī izmaksas par elektrību pieaugs ļoti strauji un divreiz lielākā mājoklī būs divreiz lielākas. Tāpat jāņem vērā, ka visas telpas būs jāapgaismo, jāmazgā utt., līdz ar to jārēķinās, ka par komunālajiem maksājumiem nāksies maksāt bargu naudu, pat tad, ja tiešā veidā tos nepatērējat.

3. Mazākas izmaksas par remontiem un mājokļa iekārtošanu

Protams, arī izremontēt un iekārtot vairākas lielas istabas un citas dzīvojamās telpas sanāks krietni dārgāk, jo būs jāmaksā gan par materiāliem, gan mēbelēm, gan darbu meistariem, gan vēl daudz ko citu, taču nav runa tikai par plānotiem remontiem. Jo vairāk istabu un jo vairāk vietas, jo lielāka iespējamība, ka kaut kas pēkšņi atgadīsies un steidzami būs nepieciešama nauda, lai to labotu. Tātad, lielāka mājokļa uzturēšana nozīmē arī lielāku nepastāvību un lielāku nepieciešamību pēc uzkrājumu fonda neparedzētām situācijām. Būtībā tas nozīmē, ka ikdienā savām tekošajām vajadzībām varēsit atvēlēt mazāk naudas, jo lielāko daļu no ienākumiem nāksies novirzīt uzkrājumiem.

4. Zemākas apdrošināšanas izmaksas

Arī apdrošināt mazu mājokli izmaksās krietni vien lētāk. Mājokļa apdrošināšanas izmaksas lielā mērā ietekmē tieši mājokļa kvadratūra un kopējā vērtība. Protams, apdrošināšana nav obligāta, tomēr, ja jums ir liels mājoklis, nepieciešamība to apdrošināt tieši pieaug. Ja jums pieder liels, dārgs īpašums, ir svarīgi panākt, ka vismaz daļēji jūsu mājoklis ir pasargāts no dažādiem negadījumiem, kas citādi varētu radīt patiešām lielus zaudējumus. Ja nevarat atļauties tērēt lielas summas par apdrošināšanu, iespējams, liels mājoklis nemaz nav tas labākais variants.

5. Lielākas iespējas saņemt citus aizdevumus

Visbeidzot, lielāks mājoklis var būt arī iemesls, kāpēc nevarat tikt pie citiem aizdevumiem. Kā jau sākumā tika minēts, liels mājoklis ļoti daudzos gadījumos nozīmē lielas kredītsaistības uz visu mūžu. Ja jums jāmaksā hipotekārais kredīts, cita veida kredīti jums var tikt atteikti, jo īpaši tad, ja summas, ko maksājat katru mēnesi, ir lielas. Tādi pakalpojumi kā ātrie kredīti, visticamāk, vienalga būs pieejami, bet nopietnāki kreditēšanas pakalpojumi, piemēram, credit nevoi personale jeb patēriņa kredīts, varētu arī tikt atteikts. Tātad dzīvojot lielā mājā var nākties upurēt citus, mazākus mērķus.

Kopumā jāsaka, ka liela dzīvesvieta var būt šķērslis pārtikušai dzīvei. Protams, viss ir atkarīgs no katras konkrētās situācijas un cilvēka ienākumu apjoma, bet jebkurā gadījumā pirms liela mājokļa iegādes vajadzētu apdomāties, vai šī lielā platība un tukšās istabas tiešām ir tas, kas jums vajadzīgs un kas padarīs jūsu dzīvi labāku. Liels mājoklis patiešām izmaksā krietni vairāk gan ilgtermiņā, gan īstermiņā, tāpēc padomājiet, vai labāk nebūtu visu šo naudu novirzīt kam citam, daudz lietderīgākam.