Rekurzeme.lv ARHĪVS

Droša pārvietošanās ar velosipēdu

2017. gada 26. aprīlis 07:00

50
Droša pārvietošanās ar velosipēdu

Līdz ar pavasara iestāšanos klāt ir arī ilgi gaidītā velo sezona – laiks, kad arvien vairāk riteņbraucēju dodas ikdienas gaitās ar velosipēdu. Divritenis ir ērts, ekonomisks, veselībai labvēlīgs un dabai draudzīgs pārvietošanās līdzeklis, kas pēdējo gadu laikā kļuvis arvien iecienītāks ne vien sportistu, bet arī veselīga dzīvesveida entuziastu un pilsētnieku vidū. Lai gan velosipēds tiek uzskatīts par samērā drošu pārvietošanās līdzekli, jāņem vērā, ka riteņbraucējam par savu drošību jāparūpējas arī pašam. Būdams pilnvērtīgs satiksmes dalībnieks, velosipēdists, gluži tāpat kā citu transportlīdzekļu vadītāji, ir pakļauts zināmām briesmām, un drošība, braucot ar velosipēdu, gluži tāpat kā ar jebkuru citu transportlīdzekli, ir ārkārtīgi būtiska.

Velosipēda būtiskākā priekšrocība ir fakts, ka tas nespēj attīstīt pārlieku lielu ātrumu, kā rezultātā ir daļēji pasargāts no ceļu satiksmes negadījumiem, kas radušies paša riteņbraucēja vainas dēļ. Tomēr, iekļaujoties satiksmes plūsmā, svarīgi atcerēties, ka bīstamas situācijas iespējams izraisīt mijiedarbībā ar citiem transportlīdzekļiem, turklāt nereti pie vainas var būt cita braucamlīdzekļa vadītājs, kurš nav bijis pietiekami uzmanīgs. Šādā situācijā tieši riteņbraucēja dzīvībai var draudēt vislielākās briesmas – automašīnas un velosipēda sadursmē visbīstamākās traumas var gūt tas, kurš vada vieglāko transportlīdzekli. Tāpat riteņbraucēja drošību var apdraudēt neuzmanīgi gājēji vai ceļā gadījušies šķēršļi – brauktuvi vai ietvi pēkšņi var šķērsot mazulis vai dzīvnieks. Lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem, ir vērts ievērot papildu piesardzību un vienmēr nodrošināties, pārliecinoties, ka velosipēds ir labā tehniskajā kārtībā un esi aprīkots ar visu nepieciešamo inventāru.

Pirms brauc, pārliecinies, ka velosipēds darbojas kā nākas

Ja ikdienā pārvietojies ar velosipēdu, ievies ik rīta rituālu – pirms braukšanas pārbaudi, kā velosipēds darbojas un vai tas ir labā tehniskajā kārtībā un gatavs ceļam. Īpašu uzmanību jāpievērš bremzēm, kā arī velo riteņu stāvoklim – tiem jābūt gana stingriem un nevajadzētu būt pārāk vaļīgiem. Šim procesam vajadzētu atvēlēt laiku pat tad, ja steidzies – tikai dažas minūtes var novērst nopietnu negadījumu!

Īpaši rūpīgu pārbaudi vajadzētu veikt, atsākoties velo sezonai. Ja kādu laiku neesi ar velosipēdu braucis, to noteikti nepieciešams kārtīgi pārbaudīt, pārliecinoties, ka ritošās daļas ir kārtībā un nav nepieciešams nomainīt kādu no velosipēda rezerves daļām. Tāpat vajadzētu veikt detaļu ieeļļošanas darbus un citu profesionālo apkopi. Ja divritenis ziemas sezonā ir uzglabāts vēsā vai mitrā vietā, laikapstākļu ietekme tam noteikti nodarījusi zināmu kaitējumu un bez profesionālu meistaru palīdzības šoreiz neiztikt.

Pārbaudi gaismas lukturus

Velosipēdam jābūt aprīkotam ar gaismas lukturiem braucamrīka priekšā un aizmugurē, kā arī ar atstarotājiem abās riteņa pusēs. Pārvietojoties diennakts tumšajā laikā, ir svarīgi, lai tu būtu labi saredzams citiem satiksmes dalībniekiem, un pareizam apgaismojumam šādā situācijā var būt izšķiroša nozīme. Lukturus nepieciešams ieslēgt vienmēr, kad ārā satumst – tos pamanīt būs daudz vieglāk nekā atstarotājus, turklāt tie redzami jau no lielāka attāluma, tādējādi tu varēsi būt drošs, ka automobiļi nepiebrauks tev pārlieku tuvu, pirms tevi pamanīs.

Šim nolūkam vēlams vienmēr ņemt līdzi atstarojošo vesti, kas būs papildu drošības garants, pārvietojoties slikti apgaismotā apvidū vai ārpus pilsētas. Tu nekad nevari zināt, kādi būs apstākļi, tāpēc vesti ieteicams paņemt arī tad, ja jūties drošs, ka būsi mājās vēl pirms tumsas iestāšanās.

Ievēro ceļu satiksmes noteikumus

Atceries, ka, iekļaujoties satiksmes plūsmā, ir svarīgi stingri ievērot ceļu satiksmes noteikumus, dodot priekšroku gājējiem vai autovadītājiem situācijās, kad tas nepieciešams, kā arī ievērojot piesardzību gadījumos, kad priekšroka ir tev. Rēķinies ar citiem transportlīdzekļiem un pārliecinies, ka automobiļu vadītāji skaidri zina, kāda ir tevis iecerētā rīcība, laikus signalizējot par pagriezienu. Īpaši uzmanīgs esi, braucot garām autostāvvietām vai pagalmu izbrauktuvēm – virzoties atpakaļgaitā, auto vadītājs var tevi nepamanīt un izraisīt sadursmi.

Iegādājies ķiveri

Velo ķivere nav tikai aksesuārs – bīstamā situācijā tā var glābt dzīvību. Lai gan šis piederums ir obligāts tikai bērniem, tā iegāde ieteicama arī pieaugušajiem, īpaši tad, ja regulāri pārvietojies pa ielas braucamo daļu vai autoceļiem. Ir svarīgi, lai velo ķivere būtu gana kvalitatīva, tātad izturīga, kā arī precīzi atbilstu tavam izmēram – nebūtu nedz pārāk stingra, nedz pārlieku vaļīga.
Visus velo piederumus, velo rezerves daļas un aksesuārus tu vari ērti un ātri iegādāties interneta velo veikalā Bikko. Šeit atradīsi kvalitatīvas preces par īpaši draudzīgām cenām!