Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kā gūt maksimālo labumu no savas naudas?

2017. gada 25. aprīlis 07:00

96
Kā gūt maksimālo labumu no savas naudas?

Lielākā atšķirība starp turīgajiem cilvēkiem un nabadzīgajiem nereti ir tā, ka vieni prot no savas naudas iegūt maksimālo labumu, kamēr otri to vienkārši iznieko. Vieni ņem ātros kredītus jeb pikalaina heti un maksā procentus, kamēr citi naudu iegulda un procentus saņem. Jāsaprot, ka nauda ir instruments, kas var palīdzēt sasniegt savus finanšu mērķus. Lai panāktu pilnīgu finansiālo neatkarību, ir jāpanāk, ka nauda strādā jūsu labā, nevis jūs strādājat naudas labā. Šeit būs trīs metodes, kas palīdzēs panākt, ka nauda sāk strādāt jūsu labā.

1. Plānojiet savu budžetu
Vissvarīgākais, lai panāktu, ka nauda strādā jūsu labā, ir prasme pārvaldīt savu budžetu. Kad jūs plānojat savu budžetu, jūs liekat savai naudai darīt to, ko jūs vēlaties, lai tā darītu. Iekļaujot katru nopelnīto eiro noteiktā kategorijā, jūs izveidojat pilnīgu kontroli pār to, kur jūsu nauda nonāk un ko tā dara. Ja jūs budžetu neplānojat, nauda aiziet pašplūsmā, un beigās jūs attopaties bez naudas un līdz ausīm parādos, kaut gan tā īsti nemaz nekur savu naudu tērējis neesat. Tā ir budžeta plāna visbūtiskākā priekšrocība – iespēja pārskatīt savus ienākumus un tēriņus dažādos laika periodos un griezumos. Jūs varat saprast, kur naudu patiešām vajadzētu tērēt, bet kur tā tiek novirzīta lieki. Tāpat jūs varat sekot līdzi savam progresam un panākt, ka ietaupītā nauda nekur nepazūd, bet tiek uzkrāta vai ieguldīta. Tikai plānojot budžetu, jūs spēsit sasniegt savus finanšu mērķus, izvairoties no liekām parādsaistībām.

2. Investējiet savu naudu
Visvienkāršākais un uzskatāmākais veids, kā likt savai naudai strādāt jūsu labā, ir investēt. Tādā veidā jūsu nauda pelnīs jaunu naudu, un jums nebūs aktīvi jāstrādā, lai nopelnītu iztikai. Kas gan varētu būt labāk, kā pelnīt naudu, neko nedarot? Tomēr tas nav tik vienkārši. Līdz tam ir garš un sarežģīts ceļš ejams. Pirmkārt jau, lai investētu, ir jābūt naudai, ko investēt. Lai šo naudu iegūtu, vispirms ir jāveido uzkrājumi. Jāņem vērā, ka aptuveni sešu mēnešalgu lieliem uzkrājumiem ir jābūt brīvi pieejamiem, tātad tie nedrīkst būt investīciju instruments. Nauda investīcijām ir jākrāj pēc tam, kad uzkrājumu fonds neparedzētām situācijām jau ir izveidots. Tomēr ar to viss nebeidzas. Arī investīcijas ir riskantas, un naudas atdeve nav garantēta. Izvēloties nepareizus investīciju objektus, jūs naudu varat ne tikai nenopelnīt, bet arī pazaudēt jau ieguldīto. Pirms ķeraties klāt naudas investēšanai, ir jāapzinās visi riski un jāsaprot, kāda būs jūsu investēšanas stratēģija. Ir jāizdomā, kur ieguldīsit savu naudu, un pēc tam saviem ieguldījumiem ir cītīgi jāseko līdzi, lai zinātu, kad vajadzētu kaut ko mainīt. Kaut arī investēšana fiziski nav grūts darbs, un ieguldīt naudu var ikviens, kuram ir izveidoti pietiekoši lieli uzkrājumi, tas tomēr ir diezgan sarežģīts process, ko nevajadzētu darīt bez iepriekš iegūtām zināšanām.

3. Izvairieties no parādsaistībām
Vai jūs zināt, cik daudz naudas kredītiestādes pelna uz procentiem un cik lielu daļu jūsu budžeta šie procenti vienkārši “apēd”? Padomājiet, cik ātri jūs varētu nostabilizēt savu finansiālo situāciju, ja visu naudu, ko izdodat par procentu maksājumiem, jūs varētu novirzīt uzkrājumiem vai noguldījumiem privātajā pensiju fondā. Protams, ir reizes, kad bez kredītiem neiztikt. Piemēram, studiju kredīti un hipotekārie kredīti bieži vien ir vienīgais veids, kā sasniegt savus mērķus, lai dzīvotu labāk un stabilāk nākotnē, tomēr cita veida kredīti parasti nav nepieciešamība, un naudu dažādu preču iegādei daudz izdevīgāk ir krāt, nevis aizņemties. Īstermiņa kredītus vajadzētu izmantot tikai galējās situācijās, kad citu iespēju nav. Tie ir dārgi, turklāt, ļoti riskanti. Atcerieties, ka ātrais kredīts ar negatīvu kredītvēsturi jeb pikavippi ilman luottotietoja ir ļoti reti pieejams pakalpojums, tāpēc labāk pataupiet iespēju aizņemties ārkārtas situācijām, nevis izmantojiet ātros kredītus kā papildus ikmēneša ienākumus.

Ja rūpīgi sekosit līdzi katram nepelnītajam eiro, kā arī lieki netērēsit naudu uz procentiem un pelnīsit naudu ar investīcijām, nebūs svarīgi, cik daudz jūs nopelnāt savā darbā. Pat tad, ja pelnāt ļoti maz, ar šo naudu varēsit iztikt, jo tā tiks novirzīta tikai vajadzīgām lietā, turklāt, papildus naudu varēsit saņemt no savām investīcijām.