Kazas slauks ar aparātu, sieru gatavos cehā

Durbes novada ZS “Ezervēji” saimnieki Anita un Dainis Girviči kazas audzēt sākuši nejauši, kad znotam kolēģis šo dzīvnieku pārīti atdevis par pusvelti. Nu apgūti gan ganāmpulka turēšanas, gan piena pārstrādes un siera gatavošanas knifi.
Visi kazlēni – balti
Pagājušajā gadā kazlēni sākuši skriet decembrī, šogad – tikai februāra beigās. Visi vēl barojas no mātēm, un pārstrādei piens pāri nepaliek.
D. Girvičs vēro, ka aptuveni vienā laikā dzimušie kazlēni aug stipri atšķirīgi augumā, un viņam ir aizdomas, ka jaunās, nepieredzējušās kaziņas pabaro arī svešus, ne tikai savus bērnus. Vecās citus bērnus pat ar ragiem pametot gaisā. Saimnieks stāsta, ka ne visu pienu pieredzējušās mātes atdod kazlēniem – uzguļas virsū tesmenim un nelaiž klāt. Savukārt mazie būtu ar mieru sūkt pienu augu dienu.
Kazu skaitu Girviči pieaudzē tikai no sava ganāmpulka un uz šķirņu izkopšanu netiecas. Āzis gan katru gadu jāmaina, jo radniecība nedrīkst būt – tad mazuļi neizdzīvo. Ja ciltstēvu neizdodas iemainīt, tad tas jāpērk. Piedāvājumu internetā netrūkstot, āža cena – no 20 līdz 600 eiro.
Šogad visi 36 piedzimušie kazlēni ir pilnīgi balti, tāpēc nevarot atšķirt, kurš kuras kazas bērns. Saimnieks spriež, ka tas ir āža nopelns – dzīvnieks bijis balts. Nu katram kazlēnam jādod vārds.
Nesmādē pat dadžus
Girvičiem 30 kazas ir optimālais skaits, lielāku ganāmpulku nevarētu nodrošināt ar ganībām. A. Girviča stāsta, ka ganībās kazas notiesā visu, ko neēd neviens cits mājlops, pat dadžus. Izņēmums esot vienīgi nātres.
Atvestajiem zariem noloba mizu, bet Durbes ezermalas krūmos baidoties iet. Īpaši iecienīta ir skujkoku miza. Ragaines ēd arī pārtikas produktu atliekas – pat sīpolus, skābētus gurķus, banānu un apelsīnu mizas. Uz piena garšu tas iespaidu neatstājot.
Ganāmpulkā pašlaik 29 slaucamās kazas, un pirmo gadu to slaukšanai tiks izmantots aparāts. Saimnieks stāsta, ka Rēzeknē ražotais maksā vairāk nekā tūkstoti eiro, bet internetveikalā piedāvāts Turcijā gatavots par 700 eiro. Ar to reizē varēs slaukt divas kazas.
Šovasar par 15 tūkstošiem ES atbalsta naudas “Ezervējos” realizēs projektu “Ražošanas ēkas būvniecība saimnieciskās darbības attīstīšanai”, pamati pārstrādes ceham līdzās kūtij jau ielieti.
Iztop klientu gaumei
Līdz šim siera gatavošana notika dzīvojamās mājas virtuvē. Pārstrāde iesākta, domājot par kazas piena realizāciju. Girviču meita Inga Strunga pašmācībā apguvusi siera gatavošanas tehnoloģiju, tā realizāciju tirgū uzņēmies D. Girvičs. Pircēji iecienījuši dažāda veida sierus, bet to vienojošais – eļļa, kurā tie labāk glabājas. Iztopot klientu gaumei, top siers ar dažādām piedevām vai bez tām.
Izmantotajam pienam nav piegaršas, un A. Girviča spriež: varbūt tāpēc, ka tūlīt pēc izslaukšanas pienu uzvāra.
Citu kazkopju konkurenci Girviči nejūt, jo katrs atradis savas produkcijas noieta nišu.
Cehā varēs pārstrādāt arī dārzeņus, spiest ļoti pieprasīto ābolu sulu, kas nāks no lielā ābeļdārza ražas. Upenes gan lielākoties izpērkot svaigas.
Kategorijas
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Laža
- 8778
- Afiša
- Koncerti
- Sports
- Teātris
- Muzejos
- Izstādes
- Citi pasākumi
- Kino
- Balles
- Laikraksta arhīvs
- Video
- Foto
- Reklāmraksti
- Ekonomika
- Veselība
- Lietotāju raksti
- Kriminālziņas
- Kultūra
- Dzeja
- Konkursi
- Dzīvespriekam
- Sports
- Futbols
- Basketbols
- Handbols
- Autosports
- Motosports
- Volejbols
- Vieglatlētika
- Citi sporta veidi
- Florbols
- Hokejs
- Ziemas sporta veidi
- Soču Olimpiskās spēles
- Liepājas amatieru futbola čempionāts
- Lejaskurzemes novadu futbola čempionāts
- Pasaules ziņas
- Vietējās ziņas
- Liepājā
- Latvijas ziņas
- Dienvidkurzemes novadā
- Izglītība
- Sporta sērija "Izrāviens"
- Piedalies konkursā!
- Saeimas vēlēšanas
- Viena diena uzņēmumā
- Izklaide
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Atpazīsim melus!
- Kultūras saknes
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Eiropā
- Starp divām reformām