Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kā vislabāk sagatavoties vasaras ceļojumam?

2017. gada 27. aprīlis 12:52

102
Kā vislabāk sagatavoties vasaras ceļojumam?

Plānojot atvaļinājumu, daudzi izvēlas doties tuvākā vai tālākā ceļojumā. Un ne velti – ceļošana ir nodarbe, kas ļauj izrauties no ikdienas rutīnas, gūt pozitīvas emocijas un paplašināt redzesloku. Un – vai var būt labāks veids, kā pavadīt ilgi gaidītās brīvdienas?

Lai arī ceļojums un tā plānošana vienmēr saistās ar prieku, vienmēr jāapzinās arī visus iespējamos riskus. Turpinājumā daži ieteikumi, kas, plānojot ceļojumu, varētu noderēt.

Galamērķa un transporta izvēle

Neatkarīgi no tā – ceļojums ir ilgi plānots un lolots sapnis vai spontāna ideja, tā plānošana sākas ar galamērķa noteikšanu. Ja vēlies, lai ceļojums izdotos pēc iespējas labāk, nepaļaujies tikai uz savām emocijām vien – noteikti iepazīsties ar internetā pieejamo informāciju, kā arī citu ceļotāju pieredzi un ieteikumiem. Tas palīdzēs ceļojumam pienācīgi sagatavoties, kā arī noderēs maršruta plānošanā.

Protams, liela nozīme ir arī tam, kā tur nokļūsi – ar lidmašīnu, personīgo auto, autobusu vai varbūt stopiem? Iepazīsties ar visu saistošo informāciju, kas attiecas uz izvēlēto pārvietošanās veidu – pārbaudi ceļošanas dokumentus, izlasi par visiem drošības pasākumiem un uzzini ieteikumus, kā rīkoties neparedzētās situācijās.

Kas jāņem vērā, izvēloties naktsmājas

Noskatot naktsmājas, ļauj, lai Tevi pārliecina ne tikai skaisti attēli foto galerijās. Pirmkārt, iepazīsties ar visu informāciju, kartē izpēti viesnīcas atrašanās vietu un nepalaid garām citu klientu atsauksmes! Pirms veic numuriņa rezervēšanu, pārliecinies, ka Tavi personas dati būs pilnīgā drošībā. Vēl kāds vērā ņemams aspekts – viesnīcu zvaigznīšu sistēma dažādās valstīs mēdz atšķirties  - ja vēlies ceļot ar komfortu, noteikti uzmanību pievērs arī šim faktoram.

Ceļojumu apdrošināšana – vai patiešām nepieciešama?

Kad brīvdienu plāns praktiski gatavs, vērts padomāt arī par ceļojumu apdrošināšanu. Protams, par to dzirdami dažādi viedokļi un arī Tu, iespējams, šaubies vai tāda patiešām ir nepieciešama. Un tomēr pat relatīvi drošs ceļojums paredz dažus riska faktorus – atceltu lidmašīnas reisu, nozaudētu bagāžu vai pēkšņas veselības problēmas.

Ja dodies ceļojumā pa Eiropas valstīm, noderīga var būt EVAK karte. Tā ir pieejama bez maksas un nodrošina, ka vajadzības gadījumā saņemsi bezmaksas medicīnisko aprūpi tādā pašā līmenī, kā tā tiek nodrošināta konkrētās valsts pamatiedzīvotājiem.

Tomēr tas nebūt nav vienīgais risks, ar ko jārēķinās – ja vēlies būt drošs, ka vajadzības gadījumā saņemsi lielāku atbalstu, piemēram, transportēšanu uz mājām, ja slimības dēļ palaidīsi garām plānoto atgriešanās datumu, izvēlies kādu no ceļojumu apdrošināšanas veidiem, ko piedāvā apdrošināšanas kompānijas. Polises un riski, ko tās sedz ir dažādas, tādēļ tās vienmēr vērts salīdzināt. Piemēram, Compensa apdrošināšana ietver plašu risku klāstu, nodrošina diennakts palīdzību un piedāvā ātru un ērtu polises izsniegšanu.

Kā izvēlēties piemērotāko apdrošināšanu?

Izvēloties piemērotāko ceļojuma apdrošināšanu, jāizvērtē, kādi riski būs visaktuālākie.

Plānota aktīva atpūta? Izvēlies atbilstošu polisi!

Piemēram, ja zini, ka ceļojuma laikā pievērsīsies aktīvākai laika pavadīšanai – kāpšanai kalnos vai niršanai, veicot polises izmaksu aprēķinus, atzīmē, ka paredzēta aktīvā atpūta. Turklāt vienmēr pārliecinies, ko katrs apdrošinātājs šajā piedāvājumā iekļauj.

Bagāžas apdrošināšana

Labākās polises izvēlē liela nozīme ir arī tam, kādu bagāžu plānots ņemt līdzi. Ja ceļojums iecerēts ārpus Eiropas Savienības, turklāt tiks izmantoti aviokompāniju pakalpojumi, bagāžas apdrošināšana ir teju vai obligāta – tādā veidā pasargāsi sevi no nepatīkamām, stresa pilnām situācijām un lieliem izdevumiem nozaudētas vai bojātas bagāžas gadījumā. Savukārt Eiropas Savienības valstīs pastāv citi nosacījumi, kas paredz dažādas tiesības pasažieriem, piemēram, iespēju saņemt kompensāciju nozaudētas bagāžas gadījumā. Tomēr uz kompensāciju no aviokompānijas vari pretendēt tikai tad, ja bagāža ir nozaudēta. Bagāžas bojājumu gadījumā izdevumus segs tikai apdrošināšana.

Jebkurā gadījumā -  pirms iegādāties biļetes, vienmēr vērts gan izlasīt visus nosacījumus, gan apsvērt apdrošināšanas polises iegādi -  neatkarīgi no tā, kādu aviokompāniju izvēlies un uz kuru valsti ceļo.

Reisa aizkavēšanās vai ceļojuma pārtraukšana

Vēl kāds riska faktors – lidojuma aizkavēšanās. Īpašas neērtības tas var sagādāt, ja plānots ceļot ar pārsēšanos. Tādā gadījumā pastāv risks nokavēt arī uz nākamo lidmašīnu un līdz ar to neatgriezeniski sabojāt ceļojumu. Ja apdrošināšanas polisē iekļausi risku – nokavēts tranzīts – apdrošināšanas kompānija vajadzības gadījumā palīdzēs Tev veiksmīgi nokļūt galamērķī vai nodrošinās citas iespējas, kas palīdzēs kaut vai daļēji saglabāt prieku par ceļojumu.

Ja vēlies izmantot tiesības krīzes situācijā tikt no viena transportlīdzekļa līdz otram, jāpatur prātā pāris nianses – pirmkārt, tas iespējams tikai tad, ja no viena transportlīdzekļa pienākšanas līdz otra atiešanai ir pietiekami daudz laika, otrkārt – liela daļa apdrošinātāju šo iespēju piedāvā tikai tad, ja apdrošināšanas polise iegādāta laicīgi.

Un visbeidzot – ko iesākt tad, ja ceļojumu kaut kādu iemeslu dēļ nokavē vai arī tas neplānoti jāpārtrauc? Arī tad var palīdzēt apdrošināšanas polise. Tādā gadījumā gan jāizvēlas un polisē jāiekļauj ceļojuma anulēšanas vai pārtraukšanas segumu.

Civiltiesiskās apdrošināšanas segums

Tāpat uzmanību vajadzētu pievērst arī citiem riskiem, piemēram, civiltiesiskās apdrošināšanas segumam – tas palīdzēs izvairīties no izdevumiem, kas radīsies, ja nejauši būsi nodarījis zaudējumus kādas citas personas mantai vai veselībai. Ja Tev šis aspekts šķiet svarīgs, izvēloties apdrošināšanas polisi, atzīmē arī šo kritēriju.

Dodoties ceļojumā ikviens vēlas, lai tas izdodas pēc iespējas veiksmīgāks. Protams, ir apstākļi, ko nav iespējams paredzēt, taču riskus samazināt palīdzēs laicīga plānošana, gudru lēmumu pieņemšana un apdrošināšanas polises iegāde.