Rekurzeme.lv ARHĪVS

12 ieteikumi, kas jaunām ģimenēm palīdzēs pārvaldīt savas finanses

2017. gada 18. maijs 07:00

102
12 ieteikumi, kas jaunām ģimenēm palīdzēs pārvaldīt savas finanses

''Labos un sliktos laikos, bagātībā un nabadzībā'' – tā ir daļa no solījuma, kas izskan pie altāra. Lai gan neviens nevēlas piedzīvot ne sliktus laikus, ne nabadzību, tomēr ar tādu iespējamību ir jārēķinās. Dažkārt grūtības rodas no mums neatkarīgu iemeslu dēļ, taču bieži vien problēmas rodas sliktas naudas pārvaldes dēļ. Turklāt, veidojot ģimeni, risks pieļaut būtiskas finansiālas kļūdas tikai palielinās. Kā rīkoties, lai novērstu nepatīkamas situācijas, kas sagrauj ne tikai finansiālo stabilitāti, bet atstāj negatīvu iespaidu uz attiecībām kopumā?

Te palīgā var nākt daži ieteikumi, kas palīdzēs plānot kopīgo budžetu un pārliecināties, ka esat uz pareizā ceļa.

Runājiet par finansēm

Par šo būtisko jautājumu jārunā pēc iespējas ātrāk – vislabāk vēl pirms došanās laulībā. Tas ļauj uzzināt gan otra cilvēka redzējumu, gan naudas tērēšanas paradumus un sniedz priekšstatu, ar ko rēķināties.

Izvirziet mērķus

Pēc tam, kad esat izvērtējuši savus naudas tērēšanas paradumus un uzskatus par tiem, nākamais solis ir izvirzīt kopīgus mērķus. Piemēram, vai jūs vēlaties ātrāk izkļūt no parādiem? Vai varbūt jūs mērķis ir iegādāties ģimenes māju? Konkrētu mērķu izvirzīšana palīdzēs nepazaudēt motivāciju.

Vienojieties par bankas kontu uzturēšanu

Ir pāri, kuriem ir kopīgs bankas konts, taču citi atkal izvēlas baudīt vairāk neatkarības un uztur katrs savu kontu. Ne viens no variantiem nav galēji nepareizs, taču jebkurā gadījumā būs jāvienojas par izdevumu sadali. Piemēram, ja izlemts neveidot kopīgu budžetu, taču viens no laulātajiem pelna vairāk kā otrs, diez vai būtu godīgi visus ģimenes izdevumus dalīt precīzi uz pusēm.

Izveidojiet ārkārtas fondu

Neplānotas situācijas, kas līdzi nes arī neparedzētus izdevumus, nav nekas neparasts. Protams, tādās situācijās var noderēt kāda no aizdevēja, piemēram, Ferratum pakalpojumi, taču labi un droši par savu finansiālo situāciju jutīsieties arī tad, ja veidosiet ārkārtas fondu, no kura paņemt naudu neplānotu tēriņu gadījumā.

Ja vēl neesiet sākuši veidot šādu uzkrājumu, izvirziet to par prioritāti! Speciālisti saka, ka tam jābūt tik lielam, lai ar to bez grūtībām varētu izdzīvot vismaz sešus mēnešus.

Izveidojiet budžeta plānu

Pārskatiet savus ienākumus un izdevumus, lai saprastu patiesās izmaksas un, ja nepieciešams, ieviestu korekcijas. Sadaliet izdevumus kategorijās, piemēram, dzīvesvietas un automašīnas izmaksas, kredītmaksājumi, pārtikas un ikdienas tēriņi. Neaizmirstiet arī par neregulāriem izdevumiem, piemēram, sezonas apģērba iegādi, auto apdrošināšanu vai dzimšanas dienas svinībām.

Un pats galvenais – nebaidieties plānā veikt nepieciešamās korekcijas – īpaši aktuāli tas varētu būt pašā sākumā, kad vēl tikai mācaties pielāgoties jaunajiem dzīves apstākļiem.

Turieties pie plāna

Budžeta plāna izveide ir tikai daļa no veiksmīgas naudas pārvaldīšanas. Otra puse ir šo plānu īstenot dzīvē. Te var palīdzēt vairākas stratēģijas – gan labi zināmā excel tabula vai pierakstu klade, kurā tiek uzskaitīta visa ģimenes ''grāmatvedība'', gan daudz mūsdienīgākas iespējas, piemēram, šim mērķim īpaši izstrādātās mobilās lietotnes.

Diezgan efektīva ir arī aplokšņu sistēma. Tās princips ir algas dienā uzreiz sadalīt visu budžetu pa kategorijām un attiecīgi visu salikt pa atsevišķām aploksnēm. Tas palīdzēs sevi disciplinēt un iemācīties nedzīvot pāri saviem līdzekļiem.

Rīkojiet regulāras ģimenes sapulces

Ja vēlaties saglabāt savstarpēju uzticēšanos un izvairīties no nepareizu lēmumu pieņemšanas, svarīgi regulāri apspriest visus aktuālos ar naudu saistītos jautājumus, piemēram, gaidāmos izdevumus un ienākumus, progresu mērķu sasniegšanā un vēlamās pārmaiņas.

Izvēlieties pensijas plānu

Neatkarīgi no tā, vai esi precējies vai nē, uzkrāšana vecumdienām ir ļoti svarīgs aspekts. Der atcerēties – jo lielākas būs veiktās iemaksas, jo labākas būs vecumdienas.

Atdodiet parādus un izvairieties no tiem

Nenokārtotas kredītsaistības apdraud jebkura cilvēka finansiālo drošību, taču precētiem pāriem šis risks ir daudz lielāks. Ja esat parādsaistībās, izstrādājiet kopīgu plānu, kā no tā izkļūt pēc iespējas ātrāk. Par šo tēmu pieejama plaša informācija – gan ekspertu viedokļi, gan pieredzes stāsti. Izmantojiet to savā labā!

Pēc veiksmīgas izkļūšanas no parādu jūga, nākamais solis ir darīt visu, lai nenonāktu tur atkal. Izveidojiet stratēģiju un pārskatiet savas vēlmes un iespējas, lai saglabātu finansiālo stabilitāti ilgtermiņā.

Sadaliet pienākumus un atbildību

Ģimenes dzīve ir komandas spēle, tādēļ svarīga abu pušu atbildība un iesaistīšanās. Svarīgi, lai jūs pieņemtu lēmumus kopā - sevišķi tos, kas attiecas uz finansēm. Teju katram ir zināmi stāsti, kas notiek tad, ja šī atbildība netiek skaidri definēta – viena puse, kam ir dota vaļa, var pieņemt nesaprātīgus lēmumus, piemēram, noformēt kredītu, neapmaksāt kādu rēķinu vai kā citādi negatīvi ietekmēt finansiālo situāciju.

Krīzes situācijas risiniet mierīgi

Tas, ka būsiet sastādījuši plānu un rīkosieties saprātīgi, vēl nenozīmē, ka jūs negaida pārsteigumi. Ne vienmēr viss notiek tā, kā plānots, turklāt abu pušu uzskati kādā jautājumā var krasi atšķirties. Tādās situācijās svarīgi saglabāt mieru un visu atrisināt pārrunu ceļā, izvairoties no emociju uzplūdiem un asām diskusijām. Pat, ja vienam no laulātajiem šķiet, ka otrs kļūdās, nav vajadzības viņu kritizēt vai apsūdzēt – lielāks efekts būs, ja spēsi to pierādīt ar pamatotiem argumentiem.

Atrodiet jums pieņemamu riska pakāpi

Jautājumos, kas attiecas uz investīcijām vai biznesa izveidi, jāsaskaras ar zināmu risku. Iespējams, vienam patīk riskēt vairāk, kā otram, tāpēc ja runa ir par ģimenes finansēm, ko jāiegulda, piemēram, biznesa attīstībā, meklējiet kompromisus un mēģiniet atrast zelta vidusceļu.

Atcerieties - laulība ir kompromisu māksla ikvienā, arī finanšu, jomā!