Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kas nepieciešams produktīvam darbam?

2017. gada 19. maijs 09:53

101
Kas nepieciešams produktīvam darbam?

Pēdējos gados lasīti vairāki pētījumi, dzirdētas dažādas ekspertu lekcijas un pārdomas par to, kas ietekmē mūsdienu cilvēka darba produktivitāti un kā to atgriezt augstā līmenī, ja tā sākusi ''pieklibot''. Viss, ko vēlas uzņēmēji ir, lai viņu darbinieki strādātu kvalitatīvi, ar lielu atdevi un paveiktais darbs būtu augstvērtīgs. Tomēr, lai sasniegtu šādus rezultātus, jābūt arī atbilstošiem apstākļiem un motivācijai, kas darbiniekus virza sasniegt augstus rezultātus. Un tā nebūt nav tikai augsta darba alga vien. Lai gan atalgojumam ir liela nozīme, tas nav vienīgais, kas ietekmē to, vai darbinieks darba vietā jūtas labi un pilda savus darba pienākumus augstā līmenī.

Lielākā daļa mūsdienu cilvēku strādā birojos. Tas nozīmē, ka visa diena tiek pavadīta pie datora, sēžot krēslā. Un tieši tas var ļoti ietekmēt darbinieka produktivitāti un darba spēju. Bet nepārcelsim taču biroju ārā, sēžot mauriņā uz segas! Nē! Tomēr risinājumi ir.

Jautājums – kā Tev šķiet, kādēļ cilvēki bieži vien ņem darbu uz mājām? Iespējamā atbilde – jo tā ir ērtāk strādāt. Mēs paši esam izvēlējušies mēbeles savā mājoklī un, iespējams, sēžot ērtajā dīvānā, atpūtas krēslā vai pie virtuves galda, jūtamies daudz ērtāk, nekā biroja krēslā. Arī uzskats, ka traucēkļu un uzmanību novērsošu situāciju mājās ir vairāk, nekā birojā, ir kļūdains.

Mājās pat reizēm mēs paši varam izvēlēties, kad un kas mūs traucē, kamēr birojā tas atkarīgs no kolēģiem, priekšnieka un vēl citiem faktoriem, kas reizēm krietni vien ietekmē to, cik ātri un kvalitatīvi varam paveikt savus darba pienākumus. Tomēr tas jau ir cits stāsts. Šoreiz par mēbelēm un to ietekmi uz darbu.

Pastāv divi biroja iekārtošanas veidi – kabinetu sistēma un atvērtās telpas ofiss. Un jau labu laiku pasaulē populārs kļuvis tieši atvērtā biroja tips – liela telpa, kurā izvietoti galdi un krēsli, darbinieki viens otru redz un var sarunāties. Iespējams, telpa sadalīta katram ''kvadrātiņos'', improvizējot mazu personīgo kabinetiņu (atdalījums ar sieniņām).

Tomēr pasaules lielākās kompānijas jau labu brīdi adaptējušas vēl citu līmeni biroja telpām, atzīstot, ka šis ir veids, kā darbiniekiem nodrošināt visveiksmīgāko vidi strādāšanai, kas arī krietni vien ietekmē to, ka darbinieki ir produktīvāki un vairāk apmierināti ar savu darbu. Apmierināts darbinieks taču ir labs darbinieks, ne tā?

Bet nozīme nav tikai telpas izkārtojumam vien. Uzmanība jāpievērš arī biroja mēbelēm, kas tajā izvietotas. Tām pavisam noteikti jābūt ērtām. Sen zinām vārdu – ergonomisks, kas attiecināms uz biroja mēbelēm. Ja mēbeles būs ergonomiskas, darbiniekam būs ērti atrasties darba vietā, nosēdēt savas darba stundas pie ērti izvietota galda un ērta krēsla, kas nerada muguras un sprandas problēmas.  Ne tikai katra darbinieka galdam un krēslam vien ir nozīme. Biroja mēbeles kopumā var būt tās, kas darba vietu padara patīkamāku un darbiniekus – daudz apmierinātākus ar savu darba vidi, kas nozīmē arī aktīvākus darba pienākumu veikšanā. Pētījumi pierādījuši, ka darbinieks, kas ar lielāku prieku un entuziasmu dodas uz darbu, visticamāk arī saņem savā karjerā paaugstinājumu – respektīvi strādā ar lielāku atdevi.

Tāpēc arī citas mēbeles un biroja kopējais iekārtojums ir svarīgs. Ir vērtīgi padomāt par to, lai birojā būtu arī ērti atpūtas krēsli vai dīvāns. Tas nozīmē speciālu atpūtas telpu vai īpašu stūrīti, kuru darbinieki var izmantot, lai padzertu kafiju, atpūtinātu acis no datoru ekrāna (kam vajadzētu būt obligātam pasākumam dienas gaitā) vai vienkārši sakopotu domas nākamā uzdevuma veikšanai ārpus savas tiešās darba zonas.

Arvien biežāk birojos parādās arī virtuves telpa, kur darbinieki var doties padzert kafiju vai uzsildīt pusdienas un papusdienot. Nē, tas nav tāpēc, lai darbinieki nedotos pusdienas pārtraukumā ārpus biroja telpām un nekavētu atgriešanos pie darba! Tas paredzēts tam, lai darbinieki darba vietā justos ērtāk, spētu paņemt pārtraukums starp darba pienākumu veikšanu un atpūtināt prātu. Protams, arī lai papusdienotu, izvairoties no garām rindām kafejnīcās, kas veidojas pusdienas laikā.

Katrā gadījumā, izvēloties biroja iekārtojumu un biroja mēbeles, uzņēmumu vadītājiem noteikti būtu vērts padomāt par to, cik ērti un labi jutīsies darbinieki, ikdienā izmantojot šīs mēbeles un iekārtojumu. Jo atceramies - apmierināts darbinieks ir produktīvs darbinieks!