Rekurzeme.lv ARHĪVS

Baros, informēs un izklaidēs

MONTA GLUMANE

2017. gada 29. jūnijs 07:00

4878
Baros, informēs un izklaidēs

Šajā vasaras sezonā Bernātos savas durvis apmeklētājiem vērs ne tikai vēsturiskā kafejnīca “Dzintariņš”, bet arī “Paviljons”. Jaunās kafejnīcas īpašnieki viesus cer uzņemt jau jūlijā un sola interesantu piedāvājumu, kurā netiks aizmirsts arī par zivju ēdieniem. Vietējie uzteic Bernātu attīstību un sola ēstuves apmeklēt.

“Paviljonā” šobrīd vēl smaržo pēc koka, interjerā ieturēta jūras tematika un sienas rotā Nīcas tautiskie raksti, taču jau pavisam drīz bernātnieki Laura Lipska un Dzintars Anspaks ciemos gaida gan tūristus, gan vietējos. Ideja par kafejnīcu Bernātos dzimusi, rodoties iespējai uzrakstīt projektu un saņemt finansējumu. “Informācijas par to, vai būs “Dzintariņš”, kad būs “Dzintariņš”, mums nebija. Mēs uz to nepaļāvāmies un nolēmām, ka gribam un arī varam to izdarīt,” pastāsta L. Lipska.

Strādās gan vasarā, gan ziemā
Otrajā ēkas stāvā ir neliela banketa zāle nelielām svinībām, to varēs izmantot arī ikdienā. “Paviljons” pildīs ne tikai kafejnīcas funkciju, bet arī piedāvās tūristiem iegūt vajadzīgo informāciju un iznomāt velosipēdus. “Tas nebūs vēl viens tūrisma informācijas birojs. Mēs gribam, lai tiem, kuri atbrauc, būtu pieejama arī kaut kāda informācija. Nav nekāda oficiāli noslēgta līguma, bet gan mūsu vēlēšanās. Nīcas novadā katrā ciemā ir kaut kāds informācijas punkts, ko izveidojušas interešu kopas. Vēlamies, lai arī Bernātos būtu tāda vieta, kur kaut ko uzzināt,” pamato saimniece.
Nosaukumu “Paviljons” vedinājušas izvēlēties nostalģiskas atmiņas, atzīst kafejnīcas īpašniece un stāsta, ka komanda esot nokomplektēta un gatava darboties. Vasaras sezonā tā būšot līdz sešiem cilvēkiem, ziemā – četriem. Pavāre – ar pieredzi, viņai esot labas idejas gan par ēdieniem, gan konditorejas izstrādājumiem.
Kafejnīca savus viesus cer pārsteigt ne tikai ar garšu, bet arī vizuālo noformējumu. “Mums nav konkrēta novirziena, tas nebūs ne meksikāņu, ne izteikti latviešu. Piedāvājums varētu patikt gan tiem, kuri vienkārši brauc garām un grib apstāties uz mirkli, gan arī tiem, kuri vēlas pavadīt ilgāku laiku. Tas būs kaut kas mūsdienīgs. Negribas vēl sasolīt un pateikt visu, bet tās nebūs tradicionālās kotletes ar kartupeļiem.”
Tāpat kafejnīcas īpašnieku vēlēšanās ir, lai piedāvājumā būtu arī kāds zivju ēdiens. Bārā varēs pasūtīt gan izlejamo alu, gan vīnu, kas tiks pieskaņots attiecīgajam ēdienam. “Mēs saprotam to, ka šis ir mazs ciemats, un mums nebūs tik plaša piedāvājuma, kāds ir Liepājas restorānos, bet tas nenozīmē, ka tas būs nekāds.”

Vietējie uzņem ar dalītām jūtām
Kafejnīcas saimniece sola, ka uzmanība tiks pievērsta arī cenu līmenim un tas nebūšot tāds kā ārvalstu tūristiem. “Ņemsim vērā, cik katrs ēdiens izmaksā, lai spētu nodrošināt darba vietas un censties atgūt ieguldījumus. Ar to ir jārēķinās, ka katra produkta izmaksas ir tieši tādas, kādas ir, un mēs rēķināmies arī ar to, ka esam mazs uzņēmums. Ir atšķirība, kādas atlaides ir lieliem un kādas cenas ir mazajiem piegādātājiem. Zem pašizmaksas neko nevaram piedāvāt otram.”
Uz vietas produkti netiks audzēti, bet kafejnīcas saimniekiem ir cerība, ka kaut ko varēs iegādāties no vietējiem iedzīvotājiem. Tomēr to L. Lipska nosauc par aizķeršanos un norāda uz mūsu valstī noteiktajām prasībām: “Tas nav viens un tas pats – uzbūvēt šo kafejnīcu vai koncertzāli “Lielais dzintars”, bet mēs esam vienā kategorijā un prasības tiek izvirzītas līdzvērtīgas. Būtu jauki, ja būtu nedaudz gradācija atkarībā no tā, ko tu vēlies īstenot šajā valstī.”
Jaunie uzņēmēji cer ar laiku paplašināties, piemēram, piedāvāt nakšņošanas iespējas. “Es nezinu, vai Bernāti attīstīsies tikai no mūsu kafejnīcas, tur droši vien arī pašvaldībai ir jāpieliek savas pūles. Bernātos vasarā ir ļoti daudz tūristu, kas gan izbrauc cauri, gan šeit izīrē naktsmītnes. Viņiem šeit nav, ko darīt, nav, kur pavadīt laiku, ja ir sliktāks laiks vai arī viņi vienkārši vēlas iziet kaut kur pasēdēt. Tas tā ir ne tikai tūristiem, bet arī tiem, kuri dzīvo Liepājā un vēlas izbraukt ārpus pilsētas,” norāda L. Lipska.
Vaicāta par vietējo iedzīvotāju attieksmi pret jauno uzņēmumu, kafejnīcas īpašniece pastāsta, ka tā ir ļoti dažāda. “Ir tādi, kuri priecājas, un tādi, kuri sabožas. Tādi, kuriem labāk, ka nekas nenotiek, kuriem liekas, ja kaut kas te attīstās, tad tas uzreiz traucēs viņu mieru. Pamazām viss attīstīsies un viņi sapratīs, ka nekas slikts jau nenotiek.”

Varēs atskriet pēc bulciņām
Laikraksts aptaujāja dažus no Bernātos sastaptajiem iedzīvotājiem, kuri atzinīgi vērtēja kafejnīcu attīstību. Viesu mājas “Smilgas” saimniece Diāna Ansule pastāsta, ka aktīvā tūristu sezona sākas pēc Jāņiem un beidzas augusta vidū. Viņasprāt, kafejnīcas noteikti sekmēs to, ka cilvēki paliks uz ilgāku laiku, jo būs, kur paēst, kamēr paši viesu māju īpašnieki tādas iespējas saviem tūristiem nepiedāvā.
Sieviete jau pērn novērojusi, ka atpūtnieki izmantoja “Teātra kafejnīcas” piedāvājumu. “Viņi pie mums bija atstājuši savas ēdienkartes, un daudzi to arī izmantoja. Pārnakšņoja pie mums un no rīta brokastot gāja uz kafejnīcu. Manuprāt, cilvēki to izmantos, jo pārsvarā visi brauc no Klaipēdas uz Liepājas pusi un bieži vien atbrauc ar riteņiem un uzzina, ka tuvākais veikals ir tikai Nīcā. Mēs esam priecīgi, jo arī pašiem būs, kur aiziet.”
Arī bernātniece Dzintra Lībeka kafejnīcu atvēršanos Bernātos vērtē pozitīvi: “Būs labi, ka būs. Varēs aiziet kaut ko nopirkt, kādu bulciņu. Veikala pietrūkst. Varēs aizskriet līdz kafejnīcai kā kādreiz, kad bija “Dzintariņš”. Atskrēju mājās pusdienās, aizgāju un dabūju bulciņas.”