Rekurzeme.lv ARHĪVS

Pirmo reizi uz diviem riteņiem? 5 padomi, kā izvēlēties velosipēdu bērnam

2017. gada 17. jūlijs 11:26

172
Pirmo reizi uz diviem riteņiem? 5 padomi, kā izvēlēties velosipēdu bērnam

Kādreiz velosipēdi bija iecienītāka vecāku dāvana bērniem Ziemassvētkos, taču tagad šos braucamrīkus savām atvasēm mammas un tēti iegādājas arī citās sezonās, piemēram, vasarā. Un tas ir pašsaprotami, jo kas gan var būt labāks par braukšanu no kalniņa uz draugu māju, baudot silto sauli un vēju matos. Vai arī censties aizbraukt līdz vietai, kur sākas varavīksne. Velosipēds bērnam nozīmē vairāk nekā tikai pārvietošanās līdzekli. Tas asociējas arī ar brīvību.

Taču piemērota velosipēda izvēle bērnam var šķist mulsinoša. Kādi bērnu velosipēdi vispār pieejami? Kā izvēlēties izmēru? Kādas riepas, bremzes? Pirkt dārgāku un modernāku vai lētāku, lai sākumā bez bažām varētu ļaut bērnam mācīties braukt? Šeit būs daži padomi, kas atvieglos velosipēda izvēli jūsu atvasei.

Padomā par to, kur tavs bērns visbiežāk pārvietosies! Nav viegli izvēlēties starp velosipēdu ar zobratiem un rokas bremzēm vai tādu, kuram ir tikai viens ātrums un kājas bremzes. Protams, ir divriteņi, kas aprīkoti ar abām sistēmām.

Daži vecāki uztraucas par to, ka, izmantojot rokas bremzi, viņu bērns var pārkrist pāri stūrei un gūt traumas. Taču bērni mācās ātri, un šāda bremžu sistēma ir ļoti viegli lietojama.

Ja mērķis ir doties kopā ar ģimeni izbraucienos pa lauku ceļiem un takām, tad noderīgāks būtu velosipēds ar vairākiem ātrumiem. Taču, ja paredzēts, ka jūsu atvase braukāsies apkārt pa pagalmu, tad labāka izvēle būs divritenis ar vienu ātrumu. Tas pārvietošanos padarīs vienkāršāku.

Tas pats attiecas uz riepu izvēli. Ja jūsu atvase plāno doties braucienos pa kalnainiem un šķēršļu klātiem apvidiem, labāk izvēlēties riepas ar dziļāku rievojumu, kas palīdzēs izbraukt cauri pat dziļām peļķēm. Savukārt, lai pārvietotos pa piemājas teritoriju, derēs arī gludās riepas.

Atrodi īsto izmēru! Divriteņa izmērs ir jāizvēlas balstoties uz jūsu bērna augumu, nevis vecumu. Šeit uzmanība jāpievērš bērna kāju iekšējam garumam. Piemēram, ja tas ir 35-42 cm, tad piemērotākais būs velosipēds ar 12” riteņiem. Savukārt, ja kāju iekšējais garums ir no 55-63 cm, tad labāk izvēlēties velo, kura riteņu izmērs ir 20” un tā tālāk. Šādas izmēru tabulas internetā ir pieejamas ļoti daudzos resursos. Protams, vislabāk iegādāties tādu divriteni, kura stūre un sēdeklis ir regulējami.

Izvēlies vieglu velosipēdu! Bērns uz velosipēda nav tas pats, kas pieaugušais. Jums ir jāparūpējas par to, lai atvases divritenis būtu ne tikai atbilstoša izmēra, bet arī svara. Kādēļ? Jo tad bērnam būs vieglāk to vadīt. Un jūs taču vēlaties, lai bērns uz velosipēda justos droši, un spētu laicīgi reaģēt, ja priekšā gadīsies kāds šķērslis!

Ņemiet vērā, ka divriteņi ar pilno amortizāciju noteikti būs smagāki. Par laimi, mūsdienās daudzi ražotāji ņem vērā šo aspektu un izmanto pēc iespējas vieglākus materiālus, kas arī ir pietiekoši izturīgi. Tomēr, ja vēlaties, lai nebūtu jāsatraucas ne par kvalitāti, ne svaru, labāk izvēlēties velo, kura cena ir virs vidējā līmeņa.

Palīdzi iemācīties braukt! Mācīt bērnam braukt ar velosipēdu var būt viena no labākajām aktivitātēm, kas palīdzēs jums satuvināties. Turklāt jums būs iespēja radīt savai atvasei vienas no patīkamākajām bērnības atmiņām, kuras viņš varēs stāstīt tālāk arī saviem bērniem. Skan jauki, vai ne?

Taču, ja runājam par dažāda veida palīgiem, tad pēdējo gadu laikā ir mainījies princips, kādā bērni apgūst braukšanu. Ja agrāk parasti tētis vai mamma vispirms mācīja, kā mīt pedāļus, un tikai tad pārgāja pie līdzsvara noturēšanas, tad mūsdienās ir radīti īpaši balansa velosipēdi, kas šo apmācību sāk otrādi, proti, vispirms līdzsvars un pēc tam – pedāļi.

Balansa divriteņiem nav pedāļu, tādēļ bērns atsperas ar kājām pret zemi, lai pārvietotos uz priekšu. Kad balansa izjūta ir attīstīta, varat viņam kā balvu pasniegt divriteni ar pedāļiem. Soli pa solim ceļā uz labāku rezultātu!

Lietots vai jauns? Šis aspekts vienmēr ir svarīgs, jo velosipēds ir salīdzinoši apjomīgs ieguldījums. Jums ir vairāki varianti. Mūsdienās gan veikalos, gan internetā ir pieejami dažādu cenu velosipēdi. Ir paši lētie, kuriem seko vidējā līmeņa un dārgie modeļi. Protams, ka pasaulē atzītu un novērtētu zīmolu velosipēdi ir drošs ieguldījums, jo zināsit, ka tie ne tikai funkcionēs atbilstoši cenai, bet arī būs droši.

Lētākie varianti var būt piemērotāki tiem, kuri tikai sāk mācīties braukt. Kā zināms, šis periods nepaiet bez kritieniem un nobrāzumiem, tādēļ arī velosipēds var ''ciest'' tam visam pa vidu. Vēl viena opcija, kuru varat apsvērt, ir lietota divriteņa iegāde.

Sludinājumu grupās un portālos bieži redzami dažādas kvalitātes velo par pievilcīgām cenām. Lai arī šis var šķist kārdinošs variants, pirms divriteņa iegādes to noteikti rūpīgi pārbaudiet, lai nebūtu jāpiedzīvo vilšanās.

Arī interneta veikalā 220.lv iespējams iegādāties divriteņus. Ienāc, apskati un iegādājies!