Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kā apģērbt bērnu, ja laikapstākļi bieži mainās?

2017. gada 21. jūlijs 07:00

5
Kā apģērbt bērnu, ja laikapstākļi bieži mainās?

Drēbīšu iegāde mazuļiem un lielākiem bērniem ir viena no patīkamākajām nodarbēm māmiņām. Veikalos taču atrodami tik skaisti bērnu apģērbi. Paskaties uz to jauko džemperīti ar rozā zilonīti vai džinsa jaciņu! Burvīgi, vai ne?

Taču piemīlīgais izskats nav vienīgais kritērijs, kas jāņem vērā, izvēloties drēbes savai atvasei. Papildus tam, lai bērns izskatītos jauki, apģērbam ir arī jābūt funkcionālam, proti, tam jāpasargā no karstuma vai aukstuma, ļaujot justies ērti visās sezonās.

Internetā un žurnālos atrodami dažādi padomi par to, kā apģērbt bērnu, bet, iespējams, noderīgākā lieta, kuru tev noteikti vajadzētu ņemt vērā, ir pazīmes, kas liecina, ka bērns nejūtas ērti. Tev ir jāvadās pēc savas intuīcijas un jāiepazīst savs mazulis, lai saprastu, kurā brīdī viņš jūtas labi un kurā ne. Tad arī varēsi noteikt, vai bērniņam nav pārāk karsti vai auksti.

Taču neuztraucies, viss nāk ar laiku. Paies kāds brīdis, kamēr tu iepraktizēsies noteikt, kas tavam bērnam patīk un kas viņam liek justies ērti (arī gadījumos, kad bērns jau prot runāt, ne vienmēr var saprast, kā viņš jūtas un ko vēlas). Tikmēr ieskaties šajos padomos, kas noderēs, lai savu atvasi apģērbtu atbilstoši visiem laika apstākļiem.

Silts laiks

Izvēlies brīvas, vieglas drēbītes, kuras veidotas no dabīgiem, elpojošiem audumiem, piemēram, kokvilnas. Gaišās krāsas būs pareizā izvēle.

Kad ārā ir karsts laiks, bērniem patīk novilkt kurpītes un zeķītes, tādēļ, dodoties pastaigā, paņem līdzi somu, kurā ir iepakots papildu zeķu pāris (tās bieži gadās pazaudēt), kā arī maisiņu, kurā ielikt kurpītes, ja tās nolemsi bērnam novilkt.

Ja tavam mazulim vēl nav seši mēneši, izvēlies krekliņus ar garām piedurknēm, kā arī garās bikses vai zeķubikses, kas palīdzēs pasargāt jutīgo ādu no saules. Vecākiem bērniem var ģērbt drēbes ar īsākām piedurknēm. Neaizmirsti par saules aizsargkrēmu lietošanu!

Atceries par to, ka arī bērna galviņa ir jāpasargā no saules un karstuma, tādēļ izvēlies piemērotu cepuri. Tai ir jāapēno mazuļa acis un seja. Svarīgi – pat tad, ja tev ir visi šie apģērbi un aksesuāri, karstā laikā ieteicams izvairīties no došanās ārā starp plkst.10.00 un 14.00, jo tad saule ir īpaši spēcīga.

Vasaras laikā, kad bērnam nākas piedzīvot krasas temperatūras maiņas – no karstuma, kas valda ārā, ienākot istabā, kurā darbojas ventilators, tev jāparūpējas par sedziņas vai viegla džemperīša iegādi, lai bērns nesaaukstētos.

Pazīmes, kas liecina, ka bērniņam ir pārāk karsti: nemierīga vai apātiska uzvedība, strauja elpošana, sārta un ļoti silta seja, svīšana.

Starp citu, bērnu apģērbi nopērkami arī internetā, turklāt par ļoti izdevīgām cenām.

Auksts laiks

Sāc ar to, ka bērns jāapģērbj vairākās kārtās, tāpat kā ģērbjamies mēs. Ja nepieciešams, dodoties ārā, paņem līdzi vēl vienu džemperi vai sedziņu, kuru izmantot, ja izskatīsies, ka bērnam ir auksti.

Nepārcenties ar bērna vai mazuļa apģērbšanu. Viena no lielākajām kļūdām, kuru pieļauj vecāki, ir bērnu satuntulēšana pārāk daudzās drēbīšu kārtās.

Ja ir jādodas ārā, bet laiks ir ļoti auksts, centies pārvarēt vēlmi uzģērbt bērnam vienu ļoti biezu kombinezonu, bet joprojām pieturies pie vairāku kārtu principa. Tev būs vieglāk uzvilkt vai novilkt drēbītes, kad atgriezīsities mājās un atkal iesit ārā.

Bet vislabāk, ja ir iespēja, iegādājoties, piemēram, bērnu kombinezoni, uzzini, kādiem laikapstākļiem tas paredzēts, cik lieliem mīnusiem u.tml. Tā tu sapratīsi, vai tavam mazajam vispār nepieciešams vēl apakšā vilkt papildus apģērba kārtu vai pietiks tikai ar maiciņu un plānām biksēm.

Neaizmirsti par cepuri, cimdiņiem un zābaciņiem, kas pasargā bērniņa galvu, ausis, rociņas un pēdas.

Pazīmes, kas liecina, ka bērnam ir pārāk auksti: raudāšana, nemiers; ausis, kāju un roku pirksti, kā arī kakls ir nosalis.

Vispārējam komfortam

Neatkarīgi no tā, kāda ir gaisa temperatūra, pārliecinies, ka bērniņa drēbēm nav asas etiķetes jeb birkas vai apdrukas.

Neaizmirsti, ka bērns nēsā biezus pamperus, kas arī dod siltumu, tādēļ neģērb viņu apspīlētās biksēs, jakās utt. Dod priekšroku brīvākām drēbēm!

Kopumā, ja tavs mazulis izskatās mierīgs un mierīgi guļ gultiņā vai ratiņos, apģērbs viņam netraucē. Tev nav jāsatraucas par viņa apģērba pielāgošanu katru brīdi, kad gaisa temperatūra mainās par grādu. Tā vietā pārliecinies, ka pasargā bērniņu no ļoti spēcīga karstuma vai aukstuma. Ir saprotams, ka vēlies savu mazuli aizsargāt, taču tev ir jāsaprot, ka viņa ķermenim ir jāiemācās pielāgoties temperatūras maiņām.

Kopsavilkums

* Iepazīsti savu bērnu, iemācies saprast, kad viņš jūtas komfortabli un kad ne;

* Siltā laikā – dabīgi, elpojoši, viegli materiāli gaišās krāsās

* Vasaras pastaigām – papildus zeķītes, maisiņš kurpītēm;

* Pavisam maziem bērniņiem – krekliņi ar garām piedurknēm, garās bikses. Lielākiem bērniem – saules aizsargkrēms. Cepure, kas pasargā seju;

* Izvairīties no došanās pastaigās pusdienlaikā, kad ir spēcīgākā saule;

* Pielāgo apģērbu krasām temperatūras maiņām – no karstuma telpā ar ventilāciju un otrādi;

* Ziemā – priekšroku dod vairākām apģērba kārtām, nevis vienam, biezam kombinezonam;

* Cepure, cimdi un zābaki ir svarīgi;

* Arī pamperi dod siltumu, tādēļ neģērb bērnu apspīlētās drēbēs;

* Palīdzi bērna ķermenim pierast pie gaisa temperatūras izmaiņām.

Lai izdodas atrast tieši tādu apģērbu, kas der un piestāv jūsu bērnam!