Sviesta cena izbrīna pircējus

Ja piena iepirkuma cena pasaules mērogā nekritīsies, tad sekos tālāka piena produktu sadārdzināšanās, prognozē eksperti. Pirmie globālo un vietējo procesu ietekmi izjūt sviesta cienītāji.
“Cena sviestam ir uzlēkusi pēkšņi,” stāsta pircēja Ruta. “Aizgāju uz “Rimi” un nevienu sviestu nevarēju nopirkt!” Kundze atklāj, ka iepriekšējā dienā iepirkusies par akcijas cenu – 150 gramu igauņu ražojuma sviesta paciņu iegādājusies par 1,25 eiro (8,30 eiro kilogramā – red.). “Tā jau vairs nav nekāda akcija!” Agrāk Ruta šo pašu daudzumu iegādājusies par 80 centiem. “Šis noteikti ir lētāks,” viņa rēķina Pētertirgū pie stenda, kur bioloģiskais sviests tiek pārdots par sešiem eiro kilogramā. Tā saimnieks atklāj, ka par šādu cenu var “saražot visu ko”, bet sīkāk komentēt atsakās.
Aizputes SIA “Mājas gardums” Pētertirgū piedāvā produkciju no piena un cenu tai vismaz pagaidām celt negrasoties. Savukārt sviests šīs firmas stendā, kam ražotājvalsts norādīta Lietuva, maksā 8,17 eiro. Tikai par dažiem centiem zemāka cena ir SIA “Gauja G” piedāvātajam sviestam, kas ražots Krāslavā. Pārdevējas prognozē, ka tā varētu kāpt piena un arī citiem produktiem no nākamā gada, kad akcīzes nodokļa izmaiņu dēļ droši vien būšot augstāka cena degvielai. Ražošana ir atkarīga no degvielas, uzsver tirgus darbinieces.
Izkonkurē palmu eļļu
“Mēs arvien vairāk ieejam pasaules tirgū, un bieži vien to nosaka pieprasījums ārpus Latvijas,” situāciju raksturo Kazdangas SIA “Elpa” vadītājs Gundars Sisenis. “Latvijā bāzētie pārstrādes uzņēmumi vairs nav mūsu, mēs kā mazi un vidēji spēlētāji esam spiesti pielāgoties globālajām tendencēm, lai izturētu konkurenci.” Lielās kompānijas slēdzot tenderus, kur nepieciešams apjoms, cena un termiņš. Kooperatīvi savu produkciju daļēji izved uz Lietuvu un Poliju.
Kā vienu no cenu celšanās iemesliem G. Sisenis un citi eksperti min piena tauku popularitātes un patēriņa pieaugumu pat tajās valstīs, kur agrāk tos lietoja maz, piemēram, Dienvidaustrumāzijā. Virsroku guvusi tēze, ka līdz šim plaši pārtikā lietotā palmu eļļa ir kaitīga. Savukārt iepriekš par tādu uzskatītie piena tauki un sviests nu tiek reabilitēti. “Ar laika nobīdi šīs tendences nonāk līdz mums un ar katru gadu vairāk,” vēro G. Sisenis.
Viņš norāda, ka augusts ir “interesants” mēnesis, jo vasaras otrajā pusē ganību zāle vairs nav tik vērtīga, tāpēc pienā krītas olbaltuma un tauku daudzums. Savukārt skābsienā šogad esot mazāk proteīna, kas arī ietekmē izslaukumu.
“Elpa” sviestu neražo, bet par pārējo tās produktu cenu svārstībām G. Sisenis runā piesardzīgi – vēros kopējo situāciju.
Veikalnieki spriež, ka daļa klientu sviesta vietā izvēlēsies margarīnu vai mīksto sieru.
Kategorijas
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Laža
- 8778
- Afiša
- Koncerti
- Sports
- Teātris
- Muzejos
- Izstādes
- Citi pasākumi
- Kino
- Balles
- Laikraksta arhīvs
- Video
- Foto
- Reklāmraksti
- Ekonomika
- Veselība
- Lietotāju raksti
- Kriminālziņas
- Kultūra
- Dzeja
- Konkursi
- Dzīvespriekam
- Sports
- Futbols
- Basketbols
- Handbols
- Autosports
- Motosports
- Volejbols
- Vieglatlētika
- Citi sporta veidi
- Florbols
- Hokejs
- Ziemas sporta veidi
- Soču Olimpiskās spēles
- Liepājas amatieru futbola čempionāts
- Lejaskurzemes novadu futbola čempionāts
- Pasaules ziņas
- Vietējās ziņas
- Liepājā
- Latvijas ziņas
- Dienvidkurzemes novadā
- Izglītība
- Sporta sērija "Izrāviens"
- Piedalies konkursā!
- Saeimas vēlēšanas
- Viena diena uzņēmumā
- Izklaide
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Atpazīsim melus!
- Kultūras saknes
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Eiropā
- Starp divām reformām