Rekurzeme.lv ARHĪVS

Ja esat aizņēmies naudu no kredītkompānijas un negaidīti radušās problēmas...

2017. gada 19. septembris 07:00

228
Ja esat aizņēmies naudu no kredītkompānijas un negaidīti radušās problēmas...

Dzīvē mēdz gadīties visādi, tādēļ pat visapdomīgākais patēriņa vai ātrā kredīta ņēmējs nevar būt pilnībā pasargāts no dažāda veida ķibelēm. Kā aizsargāt sevi un izvairīties no potenciālām nepatikšanām, kas var rasties, noformējot patēriņa vai ātro kredītu? Gudriem.lv ir sagatavojis padomus par četrām tipiskākajām situācijām, kas var piemeklēt jebkuru kredītņēmēju.

1. Jums ir atteikts kredīts, jo Jums ir negatīva kredītvēsture

Mieru, mieru tikai mieru! āda problēma viennozīmīgi nav tikai Jums vienam, proti, finanšu krīzes iespaidā ievērojams kredītņēmēju skaits ir sabojājis savu kredītvēsturi. Svarīgi zināt, ka sabojāt kredītvēsturi nav nemaz tik sarežģīti, piemēram, laicīgi nenokārtojot savas saistības pret komunālo pakalpojumu sniedzējiem vai aizmirstot nomaksāt rēķinu nieka 20 eiro apmērā.

Pirmkārt, noteikti vajadzētu pārbaudīt savu kredītvēsturi, lai pārliecinātos par tās pozitīvo vai negatīvo statusu. Savu kredītvēsturi Jūs variet pārbaudīt Kredītu informācijas biroja mājas lapā www.kib.lv, pievienojoties vietnei ar savas internetbankas starpniecību. Kredītu informācijas biroja mājas lapa vēsta, ka kredītvēsturi ietekmē sekojoši faktori: izpildītās un aktīvās saistības un to izpildīšanas precizitāte un termiņi.

Ja ir apstiprinājušās Jūsu aizdomas par negatīvo kredītvēsturi, noteikti nevajadzētu uzreiz krist izmisumā, jo daudzi ātro kredītu devēji izsniedz ātros kredītus klientiem ar problemātisku kredītvēsturi. Jāņem vērā, ka ādā situācijā kreditora pieeja Jums būs individuāla, proti, kreditoram ir tiesības lūgt Jums sniegt papildus informāciju un izziņas no Jūsu darba vietas, bankas u.c., lai pārliecinātos par Jūsu spēju pildīt uzņemtās saistības attiecībā pret kreditoru.

Kredītņēmējam būtu jārēķinās ar to, ka šādā situācijā Jūsu kredītprocenti var būt nedaudz lielāki, jo kreditors Jūs var uzskatīt par riskantu kredītņēmēju, tomēr pozitīvi ir tas, ka, neraugoties uz Jūsu slikto kredītvēsturu tāda pakalpojuma kā kredīts saņemšana ir iespējama!

2. Kredīts ir saņemts, bet kārotajam pirkumam nauda tomēr nepietiek

Pastāv iespēja, ka Jūs esiet aizņēmies trūkstošo summu ceļojuma finansēšanai, taču izrādās, ka ceļojuma izmaksas ir palielinājušās par 100 eiro, vai arī Jūs veicāt automašīnas remontu, taču negaidīti remonta izmaksas ir palielinājušās par 20%. Šādas iespējamās situācijas ir neskaitāmas, kuru risinājums, protams, varētu būt papildus kredīts, bet var gadīties, ka pirms iepriekšējā kredīta atmaksas jauna kredīta paņemšana var būt sarežģīta.

Iespējams, ka kredīta summu iespējams palielināt, izskaidrojot nepieciešamību pēc papildus naudas līdzekļiem, tomēr gudrāks risinājums būtu kredītlīnijas noformēšana. Latvijas nebanku kreditoru vidū kredītlīnija ir jauna veida pakalpojums,kura darbības principu varētu definēt kā maksimālās naudas summas aizņēmumu, taču tērēt variet tikai tik cik nepieciešams, attiecīgi, ja precīzu nepieciešamā aizņēmuma summu nav iespējams paredzēt, tad kredītlīnijas noformēšana ir labākais risinājums. Kredītlīnija Jums būs pieejama jebkurā brīdī, bet procentu maksājumi un kredīta atmaksa būs jāveic tikai par iztērēto summu. Piemēram, ja Jūs noformēsiet kredītlīniju 2000 eiro apmērā, bet iztērēsiet tikai 500 eiro, tad kredīta atmaksa būs tikai iztērēto 500 eiro apmērā, bet atlikušie 1500 eiro var kalpot kā naudas līdzekļu rezerve neparedzētām situācijām, kad steidzami nepieciešami papildus naudas līdzekļi.

3. Grūtības atmaksāt kredītu noteiktajā termiņā

Bieži sastopama situācija var būt sekojoša – Jūs aizņēmāties 500 eiro ar atmaksas termiņu 2 mēneši, bet Jūs saprotat, ka Jums noteiktajā kredīta atmaksas termiņā neizdosies iekļauties – ko darīt? Noteikti nedrīkst domāt, ka šāda situācija atrisināsies pati no sevis, jo kavēti kredītu maksājumi noteikti rezultēsies soda procentos, parāda lietas nodošanas parādu piedzinējiem un, ļaunākajā gadījumā, parāda piedziņu ar tiesu izpildītāja starpniecību, ja situācija nonāks tik tālu, tad parāda summa var pat dubultoties.

No tik negatīva iznākuma var izvairīties!

Vispirms vajadzētu sazināties ar kredītdevēju, lai pagarinātu kredīta atmaksas termiņu, protams, tas ir pakalpojums par papildus samaksu. Visgudrāk būtu jau pirms aizdevuma noformēšanas noskaidrot kredīta atmaksas pagarināšanas nosacījumus. Pastāv iespēja apmaksāt kredītu pa daļām, ādā situācijā nebūs papildus jāmaksā par kredīta pagarināšanu, jo būs jāmaksā tikai par summu, kas reāli vēl nav atmaksāta.

''Pakāpeniska kredīta atmaksa'' ir pakalpojums, kuru ir ieviesušas ātro kredītu kompānijas, lai sniegtu kredītņēmējiem iespēju pakāpeniski nokārtot savas kredītsaistības papildus apturot jebkādas soda sankcijas, tiklīdz šis pakalpojums ir aktivizēts. Būtiski, ka šādu pakalpojumu piedāvā tikai tās kredītkompānijas, kuras ir biedri Latvijas alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijā.

Ja Jums ir vairāki kredīti, tad prātīgi būt tos apvienot vienā kredītā, lai ekonomētu uz kredītprocentu maksājumiem.

4.  Laikā neatmaksāts kredīts pārvērties par rēķinu par milzīgu summu

Šādā situācijā nepieciešams sazināties ar kreditoru. Ņemiet vērā, ka Latvijas Republikā spēkā ir likums, kur nosaka laikā neapmaksātu ātro kredītu soda sankciju griestus, proti  aizdevuma procenti, nokavējuma procenti, līgumsods, komisijas maksa, kredīta pagarināšanas izmaksas. u.c. kopā nedrīkst pārsniegt 100% no izsniegtā kredīta summas. Piemērs – Jūs esat aizņēmies 100 eiro uz 30 dienām, bet radušies kredīta atmaksas sarežģījumi, jebkurā situācijā, vadoties pēc spēkā esošās likumdošanas, soda procenti + pamatsumma nekādā gadījumā nepārsniegs vairāk kā 200 eiro.

Gudriem.lv cer, ka aprakstītās situācijas un to iespējamie risinājumi palīdzēs Jums izbēgt no ādām problēmām un aizņemties atbildīgi. Lai sīkāk analizētu ātro kredītu noteikumus, rekomendējam Jums izpētīt dažādus Latvijas ātro kredītu kompāniju piedāvājumus.