Rekurzeme.lv ARHĪVS

Padomi, kas mainīs veidu, kā tu mājās gatavo kafiju

2017. gada 21. septembris 07:00

236
Padomi, kas mainīs veidu, kā tu mājās gatavo kafiju

Tiem, kuri savu ikdienu nespēj iedomāties bez gardas kafijas, noteikti ir svarīgi, lai mājās būtu viegli izmantojamas ierīces unpiederumi, kas ļauj eksperimentēt ar jauniem gardā dzēriena pagatavošanas veidiem.

Ir vairākas tehnikas, kas nekavējoties var palīdzēt uzlabot kafijas kvalitāti, neatkarīgi no tā, cik vienkārši ir kafijas automāti vai piederumi, kurus izmantojam.

* Iegādājies svaigu pupiņu kafiju, jo dzēriena kvalitāte sākas jau no tā, kādas pupiņas izvēlamies. Ja ikdienā iegādājies kafiju, kas jau ir samalta, tu pieļauj lielu kļūdu. Tā vietā izvēlies nemaltas, veselas pupiņas.

Ir vairāki iemesli, kādēļ daudzi kafijas ražotāji nenorāda datumu, kad produkts ticis grauzdēts. Prece, kuru tu redzi veikala plauktā tur, iespējams, ir stāvējusi pat vairākus mēnešus. Kafija sasniedz savas garšas augstāko virsotni tikai dažas dienas pēc grauzdēšanas, un to ir ieteicams izlietot aptuveni mēneša laikā.

Lai atrastu svaigas kafijas pupiņas vai maltu kafiju, apmeklē vietējo ražotāju veikaliņus. Daži grauzdē kafiju uz vietas, citi sadarbojas ar vēl kādu uzņēmumu. Jebkurā gadījumā tev ir lielāka iespēja atrast gardāku un svaigāku kafiju.

* Uzglabā kafijas pupiņas atbilstošā veidā un vietā, lai saglabātu to garšu svaigu pēc iespējas ilgāk. Daudziem šķiet, ka labākais variants ir parasta burciņa ar skrūvējamu vāku, daudzi rekomendē izmantot vakuuma trauku ar cieši noslēdzamu vāku.

* Kafijas pupiņus malšanas veidam un laikam ir nozīme – lai iegūtu labāko garšu, malšanu veic tieši pirms gatavošanas. Eksperti teic, ka kafija sāk zaudēt savu garšu 30 minūšu laikā pēc malšanas. Ņemot to vērā – ja vēlies sajust piesātinātu garšu, mal kafiju tieši pirms gatavošanas.

Tāpat ieteicams ņemt vērā arī samalto kafijas daļiņu lielumu un konsistenci. Pārāk rupja maluma kafija būs vāja. Savukārt pārāk smalka kafija var būt rūgta. Vairumam klasisko kafijas gatavošanas aparātu pietiek ar vidēja maluma kafiju.

Ja vien tu nevēlies ekskluzīvu automātisko kafijas pupiņu malšanas aparātu, pilnībā pietiek ar manuālajām jeb rokas dzirnaviņām, kas ir salīdzinoši lētas un viegli izmantojamas.

* Nomēri nepieciešamo kafijas daudzumu pareizi vadoties pēc svara, nevis apjoma. Ideālā attiecība, kādu iesaka izmantot, ir 1:20, proti, 1 daļa kafijas pret 20 daļām ūdens jeb aptuveni 7,5 grami kafijas uz 150 ml ūdens. Izmantojot šādu proporciju, pagatavosi salīdzinoši stipru kafiju. Ja vēlies, lai proporcijas būtu precīzas, vari izmantot virtuves svarus. Daži cilvēki izvēlas attiecību 1:14 un pat 1:30. Eksperimentē, lai noskaidrotu, kāda proporcija tev garšo vislabāk.

* Gatavo kafiju īstajā temperatūrā. Vēl viens solis ceļā uz lielisku kafiju ir optimāla temperatūra. Tai vajadzētu būt no 90,5 līdz 96 grādiem. Protams, vairums moderno kafijas automātu noregulē šo temperatūru, taču ir vecāki vai vienkāršāki modeļi, kuri šādu funkciju nenodrošina.

* Izmanto pareizo ūdeni. Ūdens kvalitāte spēj ietekmēt kafijas garšu un kvalitāti vairāk nekā tu spēj iedomāties. Izmantojot cietu ūdeni, tu iegūsi vāju kafiju, jo minerāli tik labi nesavienojas ar izšķīdušajām kafijas daļiņām. Tāpat šāds ūdens veido dažādus nosēdumus, kas uzkrājas kafijas automātā.

Tajā pašā laikā, lietojot ļoti filtrētu vai destilētu ūdeni, tu arī riskē ar kafijas automāta sabojāšanu. Kamēr tas neveido tik daudz nosēdumu, jonu un minerālu trūkums liks ūdenim ''atņemt'' minerālus ierīces metāla sastāvdaļām. Tāpat der ņemt vērā, ka destilēts ūdens var radīt rūgtu kafijas garšu.

Protams, ka lielākā daļa no mums kafijas pagatavošanai izmanto parasto krāna vai veikalā nopērkamo dzeramo ūdeni. Lai novērstu pārāk agru automāta sabojāšanos, to ik pa laikam būtu nepieciešams rūpīgi iztīrīt un atkaļķot.

Ja vēlies, lai kafijas baudīšana būtu lielisks ikdienas rituāls, un tu ar prieku varētu cienāt draugus, radus un visus pārējos ciemiņus ar neticamo gardu kafiju, izvēlies automātu, kas ļauj pagatavot dažāda veida dzērienus, nevis tikai vienu veidu, piemēram, latte.

Ja esi jauna kafijas automāta meklējumos, iesakām ieskatīties interneta veikala 220.lv piedāvājumā, kur atradīsi dažāda veida ierīces plašā cenu diapazonā. Šeit pieejami automāti gan espresso, gan cappuccino, gan arī parastas melnās kafijas pagatavošanai.