Rekurzeme.lv ARHĪVS

Mazais uzņēmējs nekad nevar atslābt

ZANE GVOZDE

2017. gada 21. septembris 07:00

1774
Mazais uzņēmējs nekad nevar atslābt

Priekules noavada uzņēmuma SIA “SC Grand” pārstāve Inese Meļķe atklāj, ka galvenais darbības virziens jau ilgstoši ir gaļas pārstrāde un sēklu–riekstu maisījumu gatavošana. Sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru izstādes “Riga Food” ietvaros septembra sākumā mazajā hallē tiek prezentēti reģionos ražotie produkti. Uz Rīgu devusies I. Meļķes mamma, uzņēmuma kvalitātes vadītāja Maira Meļķe. “Pagājušogad biju es, šogad mammu aizsūtīju. Tā tur tās četras dienas ir jābūt un jāprezentē sevi,” par dalību izstādē stāsta Inese.
“SC Grand” piedāvā savu vissenāko produkciju – gaļas produktus un sēklu maisījumus “Aizdars”, kā arī jaunāko produktu, kas iekaro popularitāti, – saldās sēklas. “Nevar teikt, ka gaļas produkti nav populāri, bet gaļas tirgus ir piesātinātāks,” atklāj uzņēmuma pārstāve.

Pieredzē apmainās dullie
“No 20. līdz 23. septembrim mēs atkal piedalīsimies Liepājas rajona partnerības starptautiskajā projektā, kurā mūs uzaicināja Vilis Brūveris – viņš atbild par starptautiskajiem projektiem. Piedalījāmies jau pagājušogad, biju Igaunijā. Tā principā ir kā pieredzes apmaiņa. Mēs bijām tādā mazā apdzīvotā vietā, varētu pat teikt – lauku teritorijā,” ieskicē I. Meļķe un pastāsta, ka projekta ietvaros pieredzes apmaiņas braucienā dodas “SC Grand” radniecīgi uzņēmumi. Igaunijā bijusi iespēja doties ekskursijās uz vīna darītavām, lauksaimniecībām, pavērot, kā igauņi veido tūrisma piedāvājumu. Bijušas arī radošās darbnīcas.
“Šogad braucam uz Somiju. Dodas uzņēmēji, kuriem ir interese. Tā ir iespēja salīdzināt, kā darbojas citur. Iespēja prezentēt sevi. Tur netiekas lielie uzņēmēji, bet gan mazie. Daļa varbūt tikko ir sākuši savu darbību. Igaunijā bija tādi cilvēki, kuri aizgājuši no labi apmaksātiem darbiem un pateikuši: viss, es tagad ražošu vīnu! Tur visi šie dullie satiekas,” skaidro I. Meļķe.

Novērtē Latvijas cūku
Iepriekš SIA “SC Grand” viesojusies arī izstādē Polijā un tur gūta atziņa: veselīgs uzturs ir lielā cieņā. Izstādē galvenais uzsvars tika likts tieši uz veselīgu pārtiku, kas paredzēta cilvēkiem, kuri ikdienā piedomā, ko un kā ēd. Izstāde sniegusi arī iespēju sadarbībai ar poļu uzņēmējiem. “Poļu izstādē dabūjām balvu kā interesantākais un labākais ārzemju produkts. Poļi ļoti domā par veselīgu uzturu, viņiem ir plašs piedāvājums gan vegāniem, gan cilvēkiem, kuri nepanes laktozi. Mums no Polijas ir kontakti ar divām firmām, kur mēs Latvijā varētu ieviest šos veselīgos produktus, kas būtu radniecīgi mums, bet kuru Latvijā vēl nav. Te varētu būt runa par kaut kādām putrām, ne parastajām auzu, bet, piemēram, kokosa, ķirbju – jo poļi miltus iegūst no visa kā. Igaunijā ir, Lietuvā arī – pie mums vēl nav. Tas ir tas, ar ko mēs varētu kļūt interesantāki lielveikaliem. Jo tur tu nevari aiziet ar vienu produktu – ar to neesi interesants. Ar šo mēs varētu būt interesanti tiem veikaliem, kur esam ļoti maz vai nemaz,” par iespējamo nākotnes darbošanos saka uzņēmēja.
Viņa uzsver, ka “SC Grand” galvenais faktors ir kvalitāte. “Tad, kad kūpina ar malku, kvalitāte uzreiz ir redzama. Ja gadījumā kaut kas nav tā vai ir kaut kas uzpūsts svaigumam, kūpināšanas procesā viss “izlec ārā”. To jau pēc konsistences var pateikt,” pārliecinājusies uzņēmuma pārstāve. Viņa atklāj, ka SIA “SC Grand” jau bijuša situācijas, kad saimniecības piedāvā nekvalitatīvu produktu. Ar tām turpmāka sadarbība pārtraukta.
Gaļu SIA “SC Grand” iegūst no savas saimniecības gaļas lopiem, kā arī sadarbojas ar zemnieku saimniecību “Āmuļi”. “Principā viņi ir cenas un kvalitātes ziņā vislabākie. Mēs laiku pa laikam gan pamainām, bet pēdējo pusgadu tikai ar “Āmuļiem” strādājam – tā tomēr ir Latvijas cūka.” Lai gan arī par to nekad nevarot būt pārliecināts – problēmu sagādājot izmaiņas produktu marķējumā. Šobrīd produkta marķējumā netiek norādīta tā izcelsmes valsts, bet gan uzspiests Eiropas Savienības zīmogs. “Tikpat labi leiši, kuri dzīvo Kretingā, brauc uz Latviju un ņem mūsu cūku. Pagājušogad mums bija tāda lielāka partija cūkas gaļas, viņi atbrauc no mums paņemt un tikpat labi pārstrādā un atved mums atpakaļ. To vairs tā īsti nevar noteikt,” situāciju izskaidro I. Meļķe.

Agri ielaužas biznesa vidē
Uzņēmēja pārliecinājusies: tagad vairs nevar strādāt uz kaut ko vienu, visu laiku ir jādomā, kā papildināt piedāvājumu. “Vienu brīdi tev apgrozījums ir, pēc kāda laika vairs nebūs. Jābūt iespringumam, nevar atslābt. Ar to atšķiras valsts sektors no privātā – tev ir jādomā, ko tu darīsi rīt, kā tu rīt dzīvosi. Principā mums ir šodiena, nav garantētas rītdienas,” atklāta ir I. Meļķe.
“SC Grand” pamatsastāvu veido četri darbinieki un ļoti daudz iesaistīto personu. “Ir pārdevējas, kuras realizē SIA preci tirgū, ir cilvēki, kuri nāk talkā uz iepakošanu un ar dažādām konsultācijām”, uzskaita I. Meļķe. Viņa ir pārliecināta, ka tieši komandā slēpjas galvenais mūsdienu uzņēmuma spēks. Kā vienu no neaizstājamām darbiniecēm I. Meļķe piemin Madaru Strjuku, kuru dēvē par universālu un saimniecisku darbinieci. “Atrast labu darbinieku ir grūti, jo mūsdienās neviens negrib uzņemties nekādu atbildību.”
Šobrīd darbam uzņēmumā tiekot gatavots uzņēmuma pārstāves jaunākais brālis, kuram pašlaik ir vien 16 gadu. “Jāvirza jaunā paaudze iekšā,” smaidot teic I. Meļķe un atklāj, ka arī pati darba gaitas uzsākusi jau agri – 13 gadu vecumā saimniecības produkciju tirgojusi tirgū “Rāmava” Liepājas Ezerkrastā.
I. Meļķe stāsta, ka uzņēmumā katrs darbinieks darbojas tajā nišā, ko pārzina vislabāk, taču idejas pārspriež un pie realizēšanas strādā visa komanda kopā. “Idejas visādas kūsā, bet tās ir atkarīgas no tā, kā izdodas realizēt. Izdomāt tu vari vienu, bet realizēt – tas var kardināli atšķirties no sākotnējā plāna. Bet tas ir interesants process. Es diez vai varētu konstanti vienu darbu darīt. Lai gan arī šeit ir blakus tie konstantie darbi, kas jādara, paralēli ir arī radošais process. Mēģinām izpausties kaut kā.”
Uzņēmuma darbinieki beidzot esot atraduši piemērotus traukus savai iekārtai, lai saldās sēklas varētu hermētiski iepakot. “Mums jau bija piedāvājums, bet esam atraduši finansiāli izdevīgāku variantu. Būtiski jauni produkti mums nav pagaidām. Bija doma par maizi, bet tas ir tādā tālākā nākotnē. Domājam par maizēm, kas būtu veselīgas, paredzētas tiem, kuri nodarbojas ar fitnesu un tamlīdzīgi. Mamma šobrīd eksperimentē ar to,” nākotnes vīzijās dalās I. Meļķe.