Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kā dzīvot finansiāli atbildīgi, joprojām gūstot prieku no dzīves

2017. gada 5. oktobris 07:00

70
Kā dzīvot finansiāli atbildīgi, joprojām gūstot prieku no dzīves

Mūsdienās liela daļa cilvēku izvēlas finansiāli nestabilu dzīvi. Viņu ienākumu apjoms teorētiski ir pilnīgi pietiekošs, lai nosegtu visus tekošos maksājumus, izveidotu uzkrājumus neparedzētām situācijām, izveidotu investīciju portfeli, uzkrātu pensijai un sasniegtu vēl daudzus citus nozīmīgus finanšu mērķus, taču tas netiek darīts tāpēc, ka galvenā prioritāte ir laba, pārtikusi un bezrūpīga dzīve šodien. Cilvēki nedomā par savu finansiālo nākotni, jo naudas krāšana tiek uzskatīta par neefektīvu, turklāt aizdevumu piedāvājums jeb lånetilbud ir ļoti plašs un, rodoties problēmām, var tikt paņemts kredīts. Tomēr, lai sasniegtu savus finanšu mērķus, nav obligāti jāatsakās no visa, kas sagādā prieku. Šeit būs daži padomi, kas ļaus reizē dzīvot labi gan šodien, gan arī nākotnē.

Izveidojiet budžeta plānu

Lai varētu sabalansēt savus tēriņus un iekrājumus, noteikti būs vajadzīgs budžeta plāns. Tas ļaus saprast, kur nauda aizplūst pilnīgi nelietderīgi un dos iespēju ietaupīt naudu, nekādā veidā sevi neierobežojot. Tāpat, budžeta plāns ir vajadzīgs, lai varētu skaidri saprast, cik daudz naudas varat atļauties tērēt un cik vajadzētu novirzīt dažāda veida uzkrājumiem stabilākai nākotnei. Lai izveidotu budžeta plānu sākumā ir jāizveido naudas plūsma jeb ienākumu un izdevumu pārskats, kur izdevumi sadalīti pa dažādām kategorijām. Tas ļaus saprast, cik daudz naudas kam tērējat un, to skaidri redzot, jau uzreiz varēsiet ieviest būtiskas korekcijas. Ja neviens cents, ko nopelnāt, netiks izlietots nelietderīgi, jūs varēsiet atļauties daudz vairāk.

Iekļaujiet plānā kategoriju izklaidēm un citām vēlmēm

Daudzi noteikti domā, ka budžeta plāna izveide automātiski nozīmē nebūtisko tēriņu izslēgšanu. Piemēram, izklaides, atpūta, luksusa preces un citas lietas, kas nav vitāli nepieciešams, tomēr sagādā prieku, nereti tiek pieskaitītas pie liekajiem tēriņiem, taču tā nav. Tieši pretēji, šādus izdevumus budžeta plānā pavisam noteikti ir jāiekļauj, jo tad, tie būs kontrolēti, plānoti tēriņi, nevis lieki, spontāni izdevumi. Kā jau iepriekš tika minēts, budžeta plāns ļaus saprast, kāda ir labākā ienākumu proporcija starp tekošajiem tēriņiem un uzkrājumiem, tāpēc droši varat atvēlēt naudu jebkādām vēlmēm, tikai ņemot vērā savas finansiālās iespējas.

Izvērtējiet, kas jums tiešām sagadās prieku

Ja visu laiku esat izšķiedis lielāko daļu savas naudas tūlītēja labuma gūšanai, jums noteikti no kaut kā tomēr būs jāatsakās. Ja, pēc budžeta plāna izveides, saprotat, ka savas vēlmes būs krietni vien jāierobežo, ir nepieciešams izvērtēt, kas jums ir vairāk vajadzīgs. Piemēram, ja iepriekš katru nedēļu apmeklējāt gan naktsklubus, gan restorānus, gan dažādas citas izklaides vietas, kā arī tērējāt lielas summas zīmolu apģērbiem un dažādām citām dārgām precēm, jums r jāizvērtē, kas no tā visa jums tiešām sagādā prieku. Bieži vien cilvēki tērē savu naudu tikai tāpēc, ka sabiedrības tendences liek to darīt, nevis tāpēc, ka tas tiešām dod kādu labumu. Piemēram, padomājiet, cik liels patiesībā ir prieks par jaunu apģērbu un cik ilgi tas turpinās? Tāpat padomājiet par to, vai tiešām jums patīk klubi un bāri, vai apmeklējat tos tikai kompānijas pēc? Paturiet tikai tos tēriņus, kas jums patiešām ir nepieciešami un no pārējā atsakieties.

Meklējiet veidus, kā izklaidēties, lieki netērējoties

Vēl noteikti, vajadzētu meklēt lētākas alternatīvas izklaidēm, balstoties uz jau iepriekš noskaidroto. Proti, ja pēc pārdomām, esat sapratis, ka jums vislielāko prieku sagādā būšana draugu kompānijā, izklaides bāros un nakts klubos varat nomainīt pret mājas ballītēm, kas izmaksās daudz vairāk. Ja jums prieku sagādā aktīvā atpūta, dažādu maksas iestāžu apmeklēšanu nomainiet pret izbraucieniem ar velosipēdu vai pārgājieniem. Gandrīz ikkatram izklaides veidam var atrast lētākas alternatīvas, vajag tikai saprast, kas ir tas, ko jūs patiešām vēlaties.

Izklaides un sevis lutināšanu mierīgi var savienot ar finansiāli atbildīgu un stabilu dzīvi. Viss kas jādara – mazliet jāpiedomā līdzi pie tā, lai izdevumi būtu tiešām lietderīgi, plānoti un kontrolējami. Ja spēsiet to panākt, varēsiet no sirds izbaudīt savu dzīvi un reizē parūpēties arī par uzkrājumiem. Citus noderīgus finanšu padomus meklējiet interneta vietnē www.penge247.dk.