Rekurzeme.lv ARHĪVS

Progresīva pieeja prostatas vēža recidīvu ārstēšanai

2017. gada 11. oktobris 07:00

224
Progresīva pieeja prostatas vēža recidīvu ārstēšanai

Prostatas vēzis bieži vien ir agresīvs un nemanāmi turpina izplatīties arī pēc prostatektomijas jeb pilnīgas prostatas izoperēšanas. Veicot atkārtotas PSA pārbaudes pacientiem pēc operācijas, nereti atklāj, ka vēzis tomēr paguvis izplatīties ārpus prostatas – iegurņa limfmezglos vai kaulaudos izveidojušās metastāzes.

Stāsta ANDRIS, 63 gadi: ''Prostatas vēzi man diagnosticēja 2013. gada pavasarī. Līdz 2013. gadam viss bija kārtībā, taču 2013. gada pavasarī PSA nedaudz pārsniedza normu. Devos uz konsultāciju pie urologa, man tika veikta prostatas biopsija un tika atklāts vēzis.

Ārsti man toreiz skaidroja: ja prostatas vēzi atklāj pašā sākumā, tad prognoze ir laba, un tas ir pilnīgi ārstējams. Arī es domāju: tāda kastaņa lieluma problēma.

Izrādījās – ne gluži. Sākotnēji slēdzienā ārsti norādīja II stadiju. 2013. gada jūlijā man veica operāciju. Diemžēl pēc gada PSA atkal sāka palielināties. Mani nosūtīja uz staru terapiju.

Pēc staru terapijas PSA rezultāts atkal samazinājās, bet ne tik daudz kā sākumā, pēc operācijas. Pēc gada PSA atkal paaugstinājās. Ārsti lēma par tālāko taktiku – tā kā starošana jau pielietota, tad nākamais solis ir hormonu terapija.

Pirms spert šo soli, painteresējos par citām terapijas iespējām. Pēc savas iniciatīvas nolēmu izmēģināt tikko Latvijā ienākušās jaunās tehnoloģijas – PET jeb pozitronu emisijas tomogrāfiju un ''CyberKnife'' jeb kibernazi Siguldas slimnīcas Radioķirurģijas centrā, par ko uzzināju no preses.

Manu gadījumu izvērtēja Siguldas slimnīcas Radioķirurģijas centra ārsts dr. Māris Mežeckis un ieteica sākt ar PET izmeklējumu. Izmeklējums uzrādīja trīs vēža metastāzes iegurnī.

Ar PET slēdzienu iepazīstināju savu operējošo ārstu, jautāju, vai jaunās tehnoloģijas tradicionālajā ārstēšanas shēmā neievieš kādas korekcijas. Slēdziens joprojām bija nemainīgs: nepieciešama hormonterapija un arī ķīmijterapija, kas jāuzsāk pēc iespējas ātrāk.

Tomēr es izlēmu pamēģināt radioķirurģiju, jo hormonterapiju varēšu uzsākt jebkurā laikā.

2017. gada janvārī kopā ar Siguldas Radioķirurģijas centra ārstu dr. Mežecki plānojām terapijas norisi un nepieciešamos priekšdarbus. Man tika veikts magnētiskās rezonanses izmeklējums un, vadoties pēc starptautiskajiem protokoliem, pirms procedūras audzēja mezglos ievietoja arī īpašus zelta marķierus.

Kopumā Siguldas Radioķirurģijas centrā pusotras nedēļas laikā apmeklēju sešus radioķirurģijas seansus.

Uz Siguldu parasti devos darbadienas beigās. Tā bija 40 minūšu procedūra, kuras laikā nekustīgi jāguļ. Atmosfēra bija patīkama – māsiņas ļoti pieklājīgas, centra vadība pretimnākoša.

Pēc procedūras uzreiz sēdos pie stūres un pats braucu atpakaļ uz Rīgu. Nekādu blakusefektu un ierobežojumu man nebija.

Salīdzinājumam varu teikt, ka atkopšanās pēc ķirurģiskās operācijas slimnīcā bija daudz ilgstošāka.

Šobrīd, skatoties retrospektīvi, rodas arī jautājums: varbūt jau pašā sākumā, kad audzējs bija lokalizēts tikai prostatā, varēja sākt ar modernajām tehnoloģijām un izvairīties no ķirurģiskās operācijas?

Šobrīd jūtos ļoti labi. Augustā PSA bija samazinājies līdz 0,3. Tiktāl izskatās, ka viss strādā.''

Progresīva pieeja prostatas vēža recidīvu ārstēšanai

Prostatas vēzis bieži vien ir agresīvs un nemanāmi turpina izplatīties arī pēc prostatektomijas jeb pilnīgas prostatas izoperēšanas. Veicot atkārtotas PSA pārbaudes pacientiem pēc operācijas, nereti atklāj, ka vēzis tomēr paguvis izplatīties ārpus prostatas – iegurņa limfmezglos vai kaulaudos izveidojušās metastāzes.

Pacientam kopā ar ārstu jālemj par tālāko  prostas vēža recidīva ārstēšanas taktiku. Pieejamās terapijas metodes mūsdienās ir dažādas: atkārtota ķirurģija, konvencionālā staru terapija, ķīmijterapija, tostarp hormonterapija, kā arī jaunākā metode, kas sevi jau pierādījusi pasaulē – radioķirurģija ar kibernazi.

Pirms izvēlēties par labu radioķirurģijai, nepieciešams veikt pozitronu emisijas tomogrāfijas (PET/CT) izmeklējumu. PET/CT izmeklējums ar preparātu 68Ga-PSMA, ir atzīts par šobrīd visprecīzāko prostatas vēža diagnostikas metodi. PET/CT izmeklējums sniedz neatsveramu informāciju gan ārstam precīza tālākā ārstēšanas plāna izstrādei, gan arī pacientam, jo uzlabo viņa izveseļošanās prognozes. PET/CT izmeklējums, ar kura palīdzību iespējams atklāt metastāzes kombinācijā ar precīzi mērķētu radioķirurģiju kibernaža izpildījumā, šobrīd ir progresīvākā metode izolētu prostatas vēža metastāžu ārstēšanā.

Siguldas slimnīcas Radioķirurģijas centrā primārus prostatas audzējus ar kibernazi ārstē kopš 2016. gada jūnija. No šī gada sākuma uzsākta arī metastātiska prostatas vēža ārstēšana ar radioķirurģiju. Par tās norisi stāsta radiologs terapeits dr. Māris Mežeckis, kurš uzskatāms par celmlauzi radioķirurģijas ieviešanā prostatas vēža ārstēšanā Latvijā.

– Kā radioķirurģija var palīdzēt pacientiem, kuriem attīstījušās prostatas vēža metastāzes?
– Pasaulē ir pieejami pētījumi par to, ka radioķirurģija tieši prostatas vēža un oligometastāžu gadījumā ir droša, viegli panesama un efektīva ārstēšanas metode prostatas vēža limfmezglu un kaulu metastāzēm.

– Kā būtu jārīkojas pacientam, kuram pēc iepriekš veiktas ķirurģiskas operācijas vai kon- vencionālas staru terapijas PSA atkal palielinās un ir aizdomas par vēža metastāzēm?
– Jaunā stratēģija oligometastātiska prostatas vēža ārstēšanā būtu šāda: kad ir vērojams bioķī- miskais recidīvs pēc radikālas prostatektomijas un PSA atkal sāk palielināties, svarīgi ir noteikt precīzu recidīva atrašanās vietu. Tad, balstoties uz izmeklējuma rezultātiem, var plānot, kādu metodi pielietot tālākā ārstēšanā – radioķirurģiju, klasisko ķirurģiju vai abas divas metodes kombinēt.

– Kā darbojas radioķirurģija?
– Radioķirurģijas pamatā ir precīzi tēmēta staru terapija, kuras mērķis ir sabojāt audzēja šūnas DNS, kas regulē visas šūnas darbības. Pie prostatas audzēja metastāzēm kontroli pēc radioķirurģijas seansiem ir vērts veikt pēc 3–6 mēnešiem.

– Kā tiek nodrošināts tas, ka kibernazis precīzi apstaro tikai audzēja mezglus un neskar apkārtējos veselos audus?
– Šim nolūkam tiek izmantoti speciāli marķieri, kas kalpo kā skaidrs atskaites punkts, pēc kā robots vadās, tēmējot starojumu precīzā vietā. Kombinējot datortomogrāfijas un magnētiskās rezonanses izmeklējumu attēlus ar marķiera atrašanos, mēs varam iegūt precīzu audzēja metastāzes apjomu un kontūras.

– Cik radioķirurģijas seansi nepieciešami prostatas vēža metastāžu gadījumā?
– Runājot par seansu skaitu, prostatas audzēja ārstēšanā potenciāli labāks efekts vērojams tad, ja starojumu pievada lielākās devās, izmantojot mazāku seansu skaitu Ja perēklis ir tālu no dzīvībai svarīgiem audiem, tad var vienā seansā pievadīt augstu starojuma devu, un tā arī ir visa terapija – cilvēks staigā vesels. Ja tie ir limfmezgli iegurnī, tad vienā reizē ir bīstami pievadīt visu devu.

– Kāda šobrīd ir pieredze ar prostatas audzēja metastāžu radioķirurģisku ārstēšanu Latvijā?
– Gada sākumā mums bija pirmais pacients ar prostatas vēža recidīvu, bet šobrīd ar katru mēnesi saņemam arvien vairāk pieprasījumu gan no pacientiem ar primāru prostatas vēzi, gan no tādiem, kam, neskatoties uz iepriekš veiktu radikālu terapiju, prostatas vēzis turpinājis progresēt.

– Pastāstiet, lūdzu, vairāk par pirmo pacientu!
– Pacients ir 63 gadus vecs vīrietis, kuram 2013. gadā atklāja prostatas vēzi. Gadu pēc prostatas izņemšanas diemžēl atkal sāka palielināties PSA līmenis asinīs, un pacientam tika nozīmēta konvencionāla staru terapija ar 30 seansiem, apstarojot tā saucamo prostatas ložu. Pacients sākotnēji netika informēts par PET/CT iespēju, viņam būtībā netika piedāvāts precīzi noteikt, kur atrodas perēklis.

Kad analīzes atkal uzrādīja paaugstinātu PSA līmeni, pacients pēc savas iniciatīvas vērsās pie mums Siguldas slimnīcas Radioķirurģijas centrā, meklējot citas ārstēšanas iespējas. Ar PET/CT atklājām, ka pacientam ir trīs metastāzes limfmezglos iegurnī.

Nolēmām ievietot marķierus un ar kibernazi ķerties klāt visām trim metastāzēm. Konkrētā pacienta gadījumā bija vēl kāds izaicinājums – pacientam ir gūžas protēze, kas lika pielāgot tehnoloģiju.

– Kad un kā izvērtējat, vai radioķirurģija bijusi veiksmīga?
– Oligometastāžu gadījumā, balstoties uz klīniskajiem pētījumiem, mūsu taktika ir šāda: pēc trim mēnešiem veicam PSA analīzi, skatāmies, vai ir izmaiņas. Pēc sešiem mēnešiem atkārtojam PSA analīzi un, ja nepieciešams, izdarām PET/CT, lai pārliecinātos, ka mezgli, kas ir staroti, ir neaktīvi un nav parādījies kāds jauns mezgls.

Arī konkrētajam pacientam rezultāts tika izvērtēts pēc trim mēnešiem. Viņam PSA līmenis bija samazinājies no 7,3 uz 1,3. Astoņus mēnešus pēc terapijas tas bija vairs tikai 0,3.

Pati terapijas metode būtībā ir lokāla: ar ''CyberKnife'' staro tikai tos mezglus, kuri tajā brīdī ir redzami gan pašā prostatā, gan tur, kur tie ir izsējušies. Tas neizslēdz audzēja šūnu cirkulēšanu asinīs, tāpēc teorētiski tās var iesēties jaunā vietā. Metodes priekšrocība ir tāda, ka šo radioķirurģijas procedūru var arī atkārtot, savukārt trūkums – dārdzība.

– Vai konkrētajam pacientam ar radioķirurģiju bija iespējams palīdzēt jau pašā sākumā, kad vēzis bija tikai prostatā, bez metastāzēm?
– Runājot par konkrēto pacientu, mēs nevaram būt droši, ka, ķirurģiskas operācijas vietā pielietojot kibernazi, ar laiku nebūtu parādījies recidīvs. Bet arī šajā situācijā PET/CT izmeklējums nedod 100% garantiju, lai gan ļoti būtiski samazina risku.

– Kādas vēl metodes izmanto metastātiska prostatas vēža ārstēšanā un kādas ir radio- ķirurģijas priekšrocības, salīdzinot ar citām metodēm?
– Lielākā problēma ir tā, ka nav īpaši daudz alternatīvu. Visas pārējās metodes, kas izmantojamas, ja pacientam atrod metastāzes, ir sistēmiskas vai lokāli skar daudz lielāku noteiktu ķermeņa zonu. Ar konvencionālo staru terapiju tiks apstaroti gan konkrētie audi, gan apkārtesošie audi.

Hormonterapija, kā zināms, ir efektīva 3–4 gadus, bet tad kļūst arvien mazefektīvāka. Tad atliek pāriet uz ķīmijterapiju. Pateicoties radioķirurģijas metodei, vēža tālāka izplatība gan bioķīmiski, gan klīniski palēlinās. Pasaules pieredze pārsvarā ir apkopota vienas klīnikas pacientu gadījumu sērijās. Lielākajai daļai pacientu tiek panākts ļoti labs efekts un ilgstoši izdodas atturēties no ķīmijterapijas vai hormonu terapijas, kas nelabvēlīgi iespaido pacienta pašsajūtu.

– Kāda ir jūsu sadarbība ar urologiem? Vai radioķirurģija ar kibernazi tiek ieteikta kāalternatīva metastātiska prostatas vēža gadījumos?
– Urologi ķirurgi ietilpst mūsu ārstēšanas komandā tāpat kā radiologi terapeiti un onkologi ķīmijterapeiti, kad jāpieņem lēmums par pacienta kompleksu terapiju. Neskatoties uz plašo informāciju un pētījumiem par radioķirurģijas pielietojumu prostatas vēža ārstēšanā, paies vēl daži gadi, lai vietējie skeptiķi ieklausītos un sāktu šo metodi piedāvāt pacientiem.

Kur var pieteikties konsultācijai par radioķirurģijas procedūru ar ''CyberKnife''?
Konsultācijai klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 20270077, vai Siguldas slimnīcā, Radioķirurģijas centrā katru dienu darba laikā.

Bezmaksas ārstēšanas pieprasījumu situācijas izvērtēšanai iespējams nosūtīt elektroniski mājaslapā www.cyberknife-sigulda.com

Oktobrī konsultācijām maksa pazemināta par 50%!