Rekurzeme.lv ARHĪVS

6 svarīgi fakti par ziemas riepām

2017. gada 13. oktobris 07:00

201
6 svarīgi fakti par ziemas riepām

Ir pienācis tas gadalaiks, kad mēs arvien biežāk vēlamies ieritināties siltā sedziņā un nedomāt par to, ka ārā ir vēss un kļūs arvien aukstāks, un pavisam drīz arī sāks snigt. Par sevi mēs parasti parūpējamies laicīgi, taču kā ir ar mūsu transportlīdzekļiem?

Ir vairākas lietas, kuras tu vari darīt, lai sagatavotu automašīnu aukstajam laikam, tostarp arī uzstādot ziemas riepas. Taču, ja tā padomā, cik daudz mēs zinām par ziemas riepām? Kādēļ mums tās vajag? Kad tās jāuzstāda?

Šeit būs 6 noderīgi fakti par ziemas riepām.

1. Tās ir īpaši veidotas braukšanai ziemas apstākļos. Ja tavam auto ir uzstādītas vissezonas riepas, tu, iespējams, vaicāsi, kādēļ ziemas riepas vispār ir nepieciešamas. Patiesība ir tāda, ka šīs riepas ir īpaši veidotas, lai efektīvi darbotos uz ledus, sniega, slapja sniega un zemās temperatūrās. Lai arī vissezonas riepas var šķist labs variants, piemēram, braucot pa slapju ceļu vai vieglu sniega kārtiņu, ekstrēmākos gadījumos tās noteikti nespēs nodrošināt nepieciešamo saķeri ar virsmu.

2. Protektori ir svarīgi. Ziemas riepas ir aprīkotas ar īpašu protektoru tekstūru, kas palīdz izstumt sniegu un ledu no riepu apakšas un nodrošināt saķeri. Ziemas riepu protektori ir dziļāki nekā vasaras riepām, lai nodrošinātu auto stabilitāti, esot uz ceļa. Tāpat aukstajam laikam piemērotās riepas ir veidotas no īpašiem gumijas sakausējumiem, kas nepakļaujas zemas temperatūras ietekmei, proti, nesacietē. Savukārt vissezonas riepas ir veidotas ar seklāku protektoru un tādēļ tās labāk darbojas uz slapja ceļa pavasara, vasaras un rudens sezonā.

3. Regulāri pārbaudi spiedienu riepās. Ir svarīgi regulāri pārbaudīt riepu spiedienu. Kad gaisa temperatūra pazemināsies, samazināsies arī spiediens riepās. Kādēļ tam jābūt noteiktā līmenī? Jo tādā veidā tu paildzināsi protektoru mūžu, samazināsi degvielas patēriņu un pasargāsi gan sevi, gan arī savus pasažierus un citus satiksmes dalībniekus, esot uz ceļa. Riepu spiedienu vajadzētu pārbaudīt vismaz reizi mēnesī!

4. Uzstādi visas 4 ziemas riepas, nevis tikai 2. Neatkarīgi no tā, vai tavai automašīnai ir visu četru riteņu piedziņa, vai tikai divu, uzstādot ziemas riepas, izvēlies pilnu komplektu, nevis tikai daļu. Nomainot tikai priekšējās riepas, tu pakļausi sevi un citus lielākam riskam, jo auto būs grūtāk kontrolēt, kā arī riteņi nestrādās vienoti.

5. Cena ne vienmēr atbilst kvalitātei. Lai izvēlētos pareizās ziemas riepas, iesakām aplūkot piedāvājumu internetā – tā tu varēsi ietaupīt laiku, bez steigas izpētot modeļus, cenas un salīdzināt tās savā starpā. Aplūko arī pircēju atsauksmes – tās ir noderīgas izvēles izdarīšanā! Tu redzēsi, ka ne vienmēr dārgākās riepas tiek uzskatītas par labākajām – arī par pieņemamu cenu iespējams iegūt teicamu kvalitāti.

6. Tās ir regulāri jāmaina. Cik bieži tu iegādājies jaunas ziemas riepas? Kā zināms, Latvijā pieļaujamais ziemas riepu protektoru dziļums ir 4 mm, tādēļ tas nozīmē, ka, sasniedzot dziļumu, kas mazāks par minimālo, tev noteikti vajadzētu iegādāties jaunas riepas.

Ir vērts pievērst uzmanību tam, kāds ir ziemas riepu nodilums. Tas ne vienmēr ir vienāds, tādēļ vajadzētu pārliecināties, vai nav kādas vietas, kuras jau ir nodilušas zem minimuma, kamēr citā vietā protektori vēl ir normālā dziļumā.

Nav nepieciešams ietaupīt uz drošības rēķina un censties lietot vienu un to pašu ziemas riepu komplektu vairākus gadus pēc kārtas. Tādā veidā tu, iespējams, konkrētajā brīdī ietaupīsi naudu, taču vajadzētu padomāt arī par to, ka nākotnē šī iemesla dēļ tev var nākties sastapties ar krietni lielākiem izdevumiem, kas radušies negadījuma vai citu problēmu dēļ.

Izvēloties ziemas riepas, ievēro uz tām norādītos parametrus, salīdzinot tos ar auto ražotāja nosacījumiem! Ja vēlies, lai riepas darbotos kvalitatīvi, izvēlies tādu veidu, kādu rekomendējis ražotājs, nevis vadies tikai pēc draugu un kolēģu ieteikumiem!

Ievēro to, ka ziemas riepas Latvijā ir obligātas no 1. decembra līdz 1. martam. Brauc droši un rūpējies par savu auto!