Rekurzeme.lv ARHĪVS

5 situācijas, kad kredītu apvienošana būs pareizā izvēle

2017. gada 19. oktobris 07:00

102
5 situācijas, kad kredītu apvienošana būs pareizā izvēle

Kredītu apvienošana daudziem asociējas ar procesu, kas ir izmantojams kā pēdējais glābiņš grūtā situācijā. Vienā ziņā tā ir taisnība, bet tomēr tas ir nepilnīgs priekšstats par šo kredītpakalpojumu, jo tas patiesībā ir noderīgs dažādās situācijās, ko ne vienmēr varētu klasificēt kā bezizeju. Nevajadzētu baidīties apvienot kredītus, kas ir iespēja gan uzlabot finansiālo situāciju, gan vairot sirdsmieru, ko dažādas finansiālās situācijas bieži vien mēdz laupīt.

Minēsim dažus gadījumus, kad būtu vērts domāt par kredītu apvienošanu. Tas ir labs instruments, kas palīdz sakārtot finansiālo situāciju un ļauj ātrāk sasniegt savus mērķus — ātrāku atbrīvošanos no kredītsaistībām, izdevumu par kredītiem samazināšanu, iegūt līdzekļus kādu vajadzību un ieceru īstenošanai.

1. Bieži tiek izmantota kredītu pagarināšana

Ja pēdējā laikā ir nācies vairākas reizes izmantot iespēju pagarināt kredīta atmaksas termiņu, pārcelt atmaksas datumu vai ņemt kredītbrīvdienas, tad tas ir nopietns signāls, ka ar naudas plūsmu kaut kas nav īsti kārtībā. Tas var liecināt par neprasmi plānot savu budžetu, vieglu ļaušanos spontāniem pirkumiem vai prioritāšu neizvērtēšanu.

Lai gan tas var nešķist nekas traks, ka pagarina kredīta atdošanas termiņu vai paņem kredītbrīvdienas, tomēr jāsaprot, ka šajā procesā zaudējat savu naudu, ko varētu izmantot daudz lietderīgāk. Ja tā ir viena atsevišķa reize, tad varbūt arī nav vērts satraukties, bet, ja tā jau kļūst par bieži izmantotu sistēmu, tad skaidrs, ka tas nav izdevīgi.

2. ‎Ir samazinājušies ienākumi vai pieauguši izdevumi

Stabili ienākumi vienmēr sniedz drošības sajūtu un apziņu, ka visus maksājumus un vajadzības varēs nosegt. Ja kaut kas mainās ienākumu un izdevumu līdzsvarā, tas var radīt sajūtu, ka pamats izslīd zem kājām, jo ir jāpārplāno budžets. Ir jāmeklē veidi, kā papildus nopelnīt vai arī optimizēt savus izdevumus.

Papildu darbs ne vienmēr ir reāla opcija, jo vairums cilvēku jau tā strādā pārāk daudz, atņemot laiku sev, ģimenei, atpūtai. Tāpēc visbiežāk nākas atteikties no kādām vajadzībām, meklēt, kuri tēriņi ir nevajadzīgi un optimizējami. Kredītu apvienošana ir viens no veidiem, kā samazināt izdevumus, jo pēc apvienošanas ievērojami var samazināties tā naudas summa, ko katru mēneis jānovirza aizdevumu atmaksai.

To, cik daudz katrā gadījumā kredītu apvienošana ļautu ietaupīt, var uzzināt, ja izmanto kredītu kalkulatorus, kas pieejami kreditētāju tīmekļa vietnēs.

3. ‎Neapmierina sadarbība ar esošajiem aizdevējiem

Katram aizdevējam ir sava klientu politika, kas ne vienmēr var atbilst tam, ko klients sagaida no sava aizdevēja. Tāpat diezgan bieži ir tā, ka nākas nožēlot pārsteidzīgu lēmumu piekrist kāda konkrēta aizdevēja piedāvājumam, jo mārketings var būt patiešām pārliecinošs.

Ar situāciju, kas nešķiet izdevīga un varbūt draud izvērsties pat konfliktējoša, nav jāsamierinās. Var izvēlēties citu aizdevēju pakalpojumus un pārcelt savas kredītsaistības citur, apvienojot tās vienā aizdevumā un tajā pašā brīdī izbeidzot līgumsaistības ar tiem aizdevējiem, kuru kredītus apvieno.

4. ‎Ir vairāki aizdevumi — ātrie un patēriņa kredīti, līzingi, hipotēka

Jo vairāk aizdevumu, jo vairāk risku, ka kaut kas var aizmirsties, var pienākt situācija, kad nevar tikt galā ar šo finansiālo slogu. Tāpēc izdevīgi ir tas, ka kredītu apvienošana spēj vairākus aizdevumus ar atšķirīgiem līguma nosacījumiem un atmaksas termiņiem pārvērst vienā kredītmaksājumā.

Tas izklausās tiešām ērti un saprotami. Un vai tas nav tas, uz ko savā ikdienā gribam tiekties? Ja ir daudzi atsevišķi kredītmaksājumi, tas arī nepavisam neizdaiļo klienta kredītvēsturi, patiesībā tas ir aizdomīgs faktors, kas citiem potenciālajiem pakalpojumu sniedzējiem, kuri pēta kredītvēsturi, var radīt bažas par veiksmīgu sadarbību.

5. ‎Vēlaties taupīt savu laiku un naudu — palielinās finanšu pratība

Ja no šodienas skatpunkta savi iepriekš pieņemtie lēmumi finanšu jomā nešķiet ilgtspējīgi un izdevīgi, tas nozīmē, ka ir pieaugusi jūsu finanšu pratība. Un labākais, ko varat darīt — rīkoties, lai situāciju mainītu un panāktu tādus risinājumus, kas atbilst labiem naudas pārvaldības principiem.

Katra ģimene ar savu budžetu ir kā maza valsts. Tāpēc vienmēr ir iespēja tiekties uz labāku pārvaldību. Kredītu apvienošana ļauj ietaupīt gan naudu, gan laiku, jo laiks taču ir viena no lielākajām vērtībām. Ietaupītu laiku un naudu var investēt attīstībā, sapņu īstenošanā, attiecībās un savā labklājībā.

Pārdomāta kredītu apvienošana var kļūt par vienu no pirmajiem soļiem ceļā uz lielāku finansiālo neatkarību un stabilitāti, jo tādā veidā var atmaksāt savus aizdevumus ātrāk un ar izdevīgākiem nosacījumiem.