Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kas var liecināt par aknu slimībām un kā no tām izvairīties?

2017. gada 7. novembris 07:00

1235
Kas var liecināt par aknu slimībām un kā no tām izvairīties?

Aknas ir otrs lielākais orgāns (vislielākais ir āda) un organismā pilda svarīgas funkcijas. Tieši tāpēc aknu slimības ir īpaši bīstamas. Aknu slimības ir vienas no viltīgākajām. Pretēji vispārpieņemtajam uzskatam, ka par aknu slimībām liecina sāpes labajā sānā, tā nebūt nav – aknas nesāp! Līdz ar to, dzīvojot aknām neveselīgu dzīvesveidu un paļaujoties uz to, ka viss ir kārtībā, jo nesāp, ātri vien var iedzīvoties nopietnās komplikācijās.

Kā zināt, kādām pazīmēm jāpievērš uzmanība un ko darīt, lai aknas būtu veselas? Lasiet tālāk par aknu funkcijām un svarīgākajiem simptomiem, kas var liecināt par nopietnām saslimšanām.

Galvenās aknu funkcijas

Aknas ir viens no svarīgākajiem cilvēka orgāniem, jo nodrošina ārkārtīgi daudz būtisku funkciju:

* attīra organismu no toksīniem;
* nodrošina metabolismu (kā arī regulē glikozes uzglabāšanu);
* regulē hormonu daudzumu asinsritē;
* sintezē proteīnus;
* nodrošina barības vielu uzņemšanu;
* noārda vecos sarkanos asinsķermenīšus;
* sintezē daudzus būtiskus asiņu plazmas elementus;
* uzglabā būtiskas barības vielas (īpaši A, D, E, K, B-12 vitamīnu, dzelzi);
* glabā vienkāršo cukura glikozi un, ja asinīs nokrītas cukura līmenis, pārvērš to par ķermenim izmantojamu glikozi.

Un tās ne tuvu nav visas aknu funkcijas! Līdz ar to mazākais, ko mēs varam darīt sava organisma labā – parūpēties par aknām, jo tās parūpēsies par visu pārējo.

Kādi ikdienas faktori nelabvēlīgi ietekmē aknu darbību?

Aknas nelabvēlīgi ietekmē vairāki aspekti, bet biežāk sastopamie no tiem ir:

* miega trūkums;
* stress;
* alkohola lietošana (saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, mirušo skaits no alkohola izraisītām aknu slimībām katru gadu pieaug – 2004. gadā tie bija 2 cilvēki uz 100 000 iedzīvotājiem, savukārt 2009. gadā – jau 7 cilvēki uz 100 000);
* smēķēšana;
* medikamentu lietošana;
* liekais svars;
* diabēts;
* darbs ķīmiskām vielām piesātinātā vidē.

Kas primāri liecina par aknu slimībām?

Kaut arī aknas var visai ilgi cīnīties un nekādā veidā nelikt manīt, ka pastāv kādas aknu slimības, ir dažas pazīmes, kuras konstatējot, nekavējoties jāvēršas pie ārsta. Būtiskākie simptomi ir:

* ādas un acu baltumu dzelte;
* sāpes vēdera dobumā un pietūkums;
* pastāvīgi niezoša āda;
* tumšs urīns;
* netipiski bāli izkārnījumi;
* asiņaini vai melni izkārnījumi;
* pārmērīgs nogurums;
* zilumi uz ādas, kas veidojas pie mazākā kairinājuma;
* slikta dūša;
* apetītes zudums.

Simptomi ir vispārīgi un var parādīties teju uz visa ķermeņa, līdz ar to varētu būt grūti iedomāties, ka, piemēram, pie pārmērīgās zilumu veidošanās varētu būt vainīgas aknas. Tādēļ svarīgi par aknu veselību rūpēties laikus, lai palīdzētu tām sekmīgi darboties.

Kā palīdzēt aknām?

Aknām var palīdzēt, ēdot veselīgu, dārzeņiem bagātu pārtiku, izvairoties no stresa, alkohola, kā arī ieviešot regulāru miega režīmu. Kā arī:

* Izvairoties no jebkādas saskares ar citu cilvēku ķermeņa šķidrumiem (neaizsargāts dzimumakts, nesterili manikīra vai tetovēšanas piederumi);
* Izvairoties no ķīmiskām vielām (jebkādus izsmidzināmus līdzekļus drīkst lietot tikai labi vēdināmās telpās; lietojot šķidrus līdzekļus, jālieto aizsargcimdi un respirators);
* Saglabājot veselīgu ķermeņa svaru;
* Profilakses nolūkos lietojot, piemēram, Lagosa, kas satur mārdadža augļu ekstraktu – silimarīnu. Šī viela  palīdz uzturēt aknu veselību, aizsargājot aknas un sekmējot aknu šūnu atjaunošanos; veicinot aknu detoksikācijas spējas; palīdzot nodrošināt aknu funkcionēšanu un papildus veicinot gremošanu un ķermeņa attīrīšanu.

Ja vēlaties uzzināt vairāk par mārdaža augļu ekstraktu saturošo uzturu bagātinātāju Lagosa, kā arī par aknu veselību, ielūkojieties vietnē Lagosa.eu – šeit ikvienam saprotami pastāstīts par aknu funkcijām un veselības saglabāšanu.

Lagosa, saskaņā ar Zāļu valsts aģentūrā pieejamo informāciju, ir reģistrēts uztura bagātinātājs, un tā pieejamību regulē Pārtikas un veterinārais dienests. Uztura bagātināts. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu uzturu.